Спроба наблизити поляків до правди про українців

Йосиф Сірка

Ukraina-Polskie-jadro-ciemnosci_Bogdan-Huk

Bogdan Huk, Ukraina polskie jądro ciemności, Przemyśl 2013, сс. 544.
Книжка Богдана Гука «Україна – польське ядро темряви» – це перша така важлива й широко задумана спроба звернути увагу Читача на джерела трагічного впливу польських держав на історію України, несправедливість щодо українців Польщі після 1944 р. та роль українського питання у політиці польських еліт узагалі.
Автор книжки не засуджує поляків за їхнє минуле у ставленні до українців. Він більше наголошує на питанні, чому поляки у своїх наукових аналізах історії не звертають увагу на наслідки завоювання Польщею Галицько-Волинського князівства; чому не задумуються над бортьбою ЗУНР? Автор дивується, чому поляки поводяться так, ніби масових убивств українців учинених польськими відділами в селах Терка, Павлокома, Пискоровичі, Малковичі, Сагринь, Шаховичі та інших не можна порівняти з польськими волинськими жертвами.
Гук звертає увагу на той факт, що німецька еліта досі задає собі питання: як воно так, що в Німеччині міг відбутися Аушвітц (Auschwitz), а польські еліти навіть не застановляються над питанням, яким чином споконвічну домівку українських селян в Терці польські вояки замінили на польський крематорій для українців?
«Україна – польське ядро темряви» має 9 розділів, починаючи з методологічного вступу, написаному згідно з постколоніальними студіями, та закінчуючи розділом „Великий колонізатор”. Автор використав численні документи, джерела, факти, які роблять книжку не тільки вартісною науково, але й просто цікавою.
Автор підкреслює, що це спроба новітнього погляду на історію польської Римо-католицької Церкви від 14 до 20 століття. Він спонукає читача подумати, яку роль відіграла ця Церква щодо українців, які споконвіку жили в Українi, яку поляки й далі часто називають східними Кресами.
Звичайно, було б надзвичайно корисним, щоб ця праця дісталася до польської еліти, зокрема до тої частини польських істориків та публіцистів, які поширюють полоноцентричні інформації про волинську трагедію і оцінюють її як ґеноцид поляків. З іншого боку, досі в Польщі не знайшлося людей, які б засудили злочини регулярної польської армії – Війська Польського 8 липня 1946 р., понад рік після закінчення світової війни.
Книга „Україна – польське ядро темряви” є першою книгою у Полщі, яка спонукає поляків до переоцінення свого ставлення не тільки до минулого, але й сучасного українців Польщі та до самої України.
Її видало Stowarzyszenie Ukraińskie Dziedzictwo з Перемишля. Наклад книги невеликий. Шкода, бо ця праця могла б допомогти багатьом, для кого Україна є чорною плямою у пам’яті й стати джерелом кращого порозуміння двох народів, які вже тисячоліттями сусідять й далі будуть сусідами.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа