Про Основний Закон-Б.*)

Святослав Караванський

Зразу ця стаття звалася «ПРО АЛЬТЕРНАТИВНУ КОНСТИТУЦІЮ». Вийшло задовго. Давай шукати синонімів. І таки знайшов: альтернативний план = план-Б. А Конституція – це ж Основний закон. І написав, як бачите.

Переходжу до теми.

Конституції у світі писали мудрі мужі. І головно – демократи, по-нашому народоправці. В них і думки не було, що б із демократії зробити диктатуру. Вони й записали у Конституціях, що Президент країни признача Генерального прокурора. Бож у тих країнах, де родилась демократія, не було диктаторських намірів. Були царі, їх скинули, а люди та президентиз людей, що лишились, про диктатуру не думали.

Зовсім инше сталолся у країнах, що по 300-400 років жили за диктаторських режимів. Люди звикли до диктатур. І не уявляють собі Президента, щоб не був диктатор. А президенти й собі бачать себе самовладцями.

Візьмім Росію, Білорусь, Казахстан, Сирію, Египет та й Україну. Скинули Сталіна-Брежнева-Горбачова-Насера–Чаушеску, обрали президентів. А Основний закон списали зі Західніх конституцій. А там записано, що президент признача Генерального прокурора, а ще й голову центрального виборчкому. Нові президенти й узялися з такими правами робити з демократій диктатури.

Виходить, що у тих країнах, що довго-довго жили під диктатурою не треба копіювати Західніх конституцій, а писати конституції інакше – не давати президентам забагато прав.

Треба відділяти президентську владу від судової і від виконавчої влади, щоб не творилися диктатури. Молодці чехи. У них демократія така, що аж. А диктатурою і не пахне. Бо конституцію не копіювали з “великих” конституцій, а писали на свій копил, щоб і “воні” диктатури не було.

Зараз в Україні укладають Нову Конституцію. Чи ж укладуть її так, як треба народу, чи так як треба Президентам, щоб загарбати владу, як Янукович, Путин, Саддам Гусейн, Каддаффі? На це відповісти важко. Хто ж його зна, що ті укладачі собі думають.

Я й міркую так: хай вони собі укладають, а мудрі і проти-самодережавні голови хай і собі укладають Конституцію-Б. У тій конституції-Б відділити президентську владу від судової і від виконавчої. Щоб Генерального прокурора обирати всенародно, або дати право Конституційному судові обирати Генпрокурора. Щоб Генпрокурор не діяв під дудку президента і не арештовував нардепа Ігоря Мосійчука. А голову виборчкому хай признача Верховний суд, щоб екзитполи збігалися з даними Охендовського.

Отакий треба нам в Україні Основний Закон-Б.

А як цей Закон-Б та й запровадити у життя?

Треба задіяти всенародній референдум. І винести на цей референдум дві Конституції: просталінську і про-народоправну. За яку люди проголосують, така й буде в Україні влада.

Така програма тяжіє над Україною, над її щирими дітьми.

Роботи й роботи треба. Щоб усіх однодумців збити в один кулак.

Діяти, і діяти, “не ждать”, як казав Тарас Шевченко:

«Роботящим умам, роботящим рукам,

Думать, сіять, не ждать,

І посіяне жать

Роботящим рукам».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа