Наукове Товариство ім. Шевченка – оберіг української науки (150 років тому)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

150 років тому:

23.12.1873 – у Львові засноване Наукове Товариство ім. Шевченка – оберіг української науки.

Створення Товариства було відповіддю на переслідування української мови та культури на Великій Україні, представників національно свідомої інтелігенції. Початково творилось як Літературно-наукове Товариство і мало на меті зближення та єднання літературних потуг Східної і Західної України. Переломним для Товариства став 1892 р., коли згідно оновленого статуту воно перетворилось у Наукове Товариство ім. Т. Шевченка (НТШ). Тоді було утворено три секції – філологічну, історично-філософську та математично-природописно-лікарську, в межах яких сформовано більше десятка комісій. Цього ж року почали виходити “Записки НТШ”. Товариство започаткувало також низку інших україномовних періодичних видань з різних наукових напрямків. У 1894 р. до Львова переїхав М. Грушевський і очолив історично-філософську секцію, а з 1897 р. став головою НТШ. Грушевський реформував Товариство, розгорнув широку видавничу діяльність, реорганізував та інтенсифікував роботу комісій. Саме за його керівництва НТШ отримало міжнародний престиж серед науковців і неформальне визнання як національної академії наук. У цей період було обрано 32 академіки, залучено до праці всіх видатних українських вчених і багатьох іноземців, створено умови для підготовки українських наукових кадрів.

У роки Першої світової війни і революції внаслідок погрому, вчиненого московитськими військами, та обмежень, що їх накладала польська влада, Товариство зазнало значних кадрових, матеріальних та організаційних втрат. Дещо підірвав значення НТШ як національної академії також виїзд багатьох науковців в радянську Україну і створення в Києві УАН. Проте вже з 1930-х рр., після погрому в УРСР української науки, цей неофіційний статус знову повернувся до Товариства. Розуміючи значення для нації вищої освіти, і для того, щоби нівелювати намагання польської влади не допускати українців до вищих навчальних закладів, НТШ на початку 1920-х рр. бере участь в створенні у Львові таємних (тобто підпільних) українських університету та політехніки. Загальний творчий доробок НТШ до 1939 р., в умовах відсутности державної підтримки, вражаючий – 1172 томи (!) різних видань.

З приходом радянських окупантів 14 січня 1940 р. НТШ розігнано, а майно пограбувано. Не дозволяли діяльність української наукової установи також і німецькі загарбники. Тому праця НТШ була нелегальною та невеликою. І лише після завершення війни у березні 1947 р. на еміґрації в Західній Німеччині, де опинилась достатньо велика група дійсних членів Товариства, НТШ відновило свою діяльність. Згодом на Заході сформувалось чотири центри діяльності Товариства – у Франції, США, Канаді та Австралії.

12_23_НТШ 02

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа