Микола Лисенко – зачинатель новітньої української музики

03_22_Лисенко  01

180 років тому:

22.03.1842 – народився Микола Лисенко – зачинатель новітньої української музики.

В умовах, коли царат накладав усе нові і нові заборони на функціонування українського слова чи не одиноким засобом, через який нація ще могла самовиразитись і заявити про себе, залишалась музика. І український народ в особі своїх музикантів та композиторів, найвидатнішим з яких був Микола Лисенко, сповна використав цей засіб.

Народився на Полтавщині в козацькій родині. Навчався в Харківському та Київському університетах. Ґрунтовні знання з музики отримав у Лейпцігу (1867 – 1869) та Петербурзі (1874 – 1875). Його національно-патріотичний світогляд сформувався завдяки участи в діяльності Київської Громади та близькому знайомству з М. Старицьким, В. Антоновичем, Т. Рильським та іншими діячами культури. Лисенко став тією об’єднуючою постаттю, навколо якої згрупувалось та розвинулось музичне та культурне життя української громади тодішнього Києва. У справі збереження, розвитку та популяризації української пісні був невтомним. Виступав із концертами як піаніст, організовував хори, з якими гастролював усією Україною, брав участь в різноманітних музичних товариствах та гуртках, заснував власну музично-драматичну школу, організовував щорічні шевченківські концерти, разом з О. Кошицем організував музичне товариство “Боян”. У хорах, створених Лисенком, як музиканти та патріоти формувались такі видатні діячі як К. Стеценко, Л. Ревуцький, П. Демуцький, О. Лисенко. Поряд з тим активно займався громадською роботою, підтримував жваві зв’язки з діячами Західної України, за що зазнавав постійних утисків від імперської влади, а у 1907 на деякий час був ув’язнений.

Творчий доробок композитора є багатющий. Плідно працював як етнограф та фольклорист, обробив понад 600 перлин українського пісенного фольклору, написав понад 80 вокальних та фортепіанних творів, став автором чималої кількості пісень на слова Т. Шевченка, І. Франка та інших поетів, творцем багатьох опер, в тому числі дитячих, які вивели українське оперне мистецтво на професійний рівень. Своєю творчістю сміливо ввів українське музичне мистецтво у світовий цивілізаційний процес, відкривши перед світом багатство музичних надбань поки що бездержавної, але великої окремішньої європейської нації. Став засновником національного напряму професійного та сучасного українського музичного мистецтва, визначивши на багато років вперед пріоритетні напрямки його розвитку.

03_22_Лисенко  02 03_22_Лисенко  04 03_22_Лисенко  05 03_22_Лисенко  06 03_22_Лисенко  07

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа