Підсумки Міжнародної безпекової конференції у Галіфаксі 2022

Halifax1

18-20 листопада, 2022, у канадському Галіфаксі відбувся щорічний Міжнародний безпековий форум. Делегація Світового Конґресу Українців (СКУ) долучилась до безпекового форуму поряд з представниками урядів та парламентів світу, провідних фахівців з безпеки та оборони, політологів та експертів у сфері міжнародних відносин.

Знаковою під час цьогорічного Галіфакського форуму стала промова міністра оборони США Ллойда Остіна.  «Вторгнення росії до України — це історичний виклик для НАТО, а результати війни допоможуть визначити курс глобальної безпеки в цьому столітті,» – заявив пан Остін. За його словами, на кону опинилися «стабільність і процвітання по обидва боки Атлантики», а Україна є важливою для всіх націй. Читати та дивитися промову Ллойда Остіна на сайті СКУ.

Halifax2

На початку форуму СКУ звернувся із закликом до союзників України, країн-членів  НАТО із закликом посилити їхню підтримку Збройних Сил України перед обличчям наростаючої російської військової загрози. І вже на другий день в Галіфаксі керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що Україна разом із найближчими союзниками почала розробку спільної декларації про український повітряний щит. Читати заяву СКУ.

Halifax3

Надзвичайно цінною для України стала премія за лідерство імені Джона Маккейна, яку присудили Жінкам України. Символічно, що в заході також бере участь Юлія «Тайра» Паєвська, легендарна парамедикиня, яка мужньо витримала полон росіян і стала уособленням сміливості українців.

«Україна українською – жіночого роду. Але смерть не розпізнає гендеру, віку чи кольору шкіри. Під кожним п’ятим українським пікселем б’ється жіноче серце. Українки ідуть на війну, бо наші діти малюють війну. Танки, солдатів, прапори, перемогу. Мріють про перемогу, чекають її. Кожна мати зробить все, щоби втілити в дійсність мрію своєї дитини, захистити свої домівки, свою Україну, не бути беззахисною жертвою»,  – сказала “Тайра” під час виступу на панелі  “Wonder Weapon: Ukraine’s Women”.  Читати повний текст виступу українською.  

Halifax4

До дискусії про надзвичайний потенціал українок долучилася Віце-прем’єр-міністр  з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У Галіфаксі пані Стефанішина також зустрілася з представниками діаспори під час мітингу на підтримку України та  подякувала канадській громаді за їхній потужний голос.

Halifax5

Безпосередню участь у безпековому форумі в Галіфаксі взяла Віцепрезидентка СКУ та голова комітету Економічного Розвитку України при СКУ Олена Кошарна, яка дисктувала про питання продовольчої безпеки у світі та роль України.  А також Голова Конґресу Українців Канади (КУК) Олександра Хичій як учасниця офрекордс-розмови щодо ролі ООН у світі. Президент СКУ Павло Ґрод долучався до різних дискусій форуму та представляв Unite With Ukraine – ініціативу СКУ, що з початку повномасштабної війни з  Росією зібрала близько 40 мільонів доларів США на підтримку захисників України.

Halifax6

Долучитися до  підтримки борців за вільну Україну може кожен. Заходьте на https://www.unitewithukraine.com/ та наближайте перемогу України разом з нами.

Halifax7

Джерело: поштова розсилка СКУ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа