Юрій Шимко: «Не буде асоціації з ЄС – Україна далі буде під контролем Москви»

Copy_of_DSC00212Новообраний Голова Міжнародної Ради українських державницьких організацій Юрій Шимко розповідає про своє ставлення до ситуації зі зриву євроінтеграції, задачі МРУДО на найближчий час та про те, чи готові діти українських емігрантів переїхати жити в Україну.

Пане Юрію, в першу чергу хотілося б Вас привітати з обранням на найвищу посаду такої поважної в Українському світі організації, як МРУДО! Розкажіть, будь ласка, якими Ви бачите першочергові цілі й задачі цієї організації?

Свого часу, коли Міжнародна Рада українських державницьких організацій мала назву Світовий Конгрес українських державницьких організацій – СКУДО, ми об’єднували організації, що спрямовували свою діяльність на сприяння здобуття Україною незалежності. Після того, як Українська держава нарешті стала суверенною, самостійною, з’явилася вже загроза повернення України до сфери впливу Росії, інкорпорації у так званий Русскій мір.

Останні події поставили під загрозу українську євроінтеграцію, а відтак і майбутнє України в якості незалежної держави. Якщо асоціацію не підпишуть, це означатиме, що Україна знову буде повертатися в сферу впливу Росії, під контроль Кремля. Тому, звичайно, однією зі стратегічних цілей МРУДО є недопущення цього, ми будемо спрямовувати свою діяльність на підтримку української євроінтеграції, на підтримку цивілізаційного вибору українського народу. Крім того, ми будемо розширювати нашу структуру, зокрема, в Південній Америці.

А якими будуть задачі Ради в більш короткостроковий період?

Важливим завданням є визнання Голодомору геноцидом українського народу з боку світової спільноти. Зокрема, США досі до кінця офіційно не визнали Голодомор актом геноциду, на відміну, від, скажімо, Канади. Тому наша задача змусити Сенат і Конгрес прийняти спільну резолюцію про визнання Голодомору геноцидом.

Наступного року світ відзначатиме 200 років від Дня народження Великого Кобзаря Тараса Шевченка, відповідно, ми також будемо долучатися до заходів.

Чи є діти українських емігрантів, які зараз готові переїхати жити в Україну або відкрити тут свій бізнес? Адже наша держава дуже потребує іноземних інвестицій…

Я б і сам переїхав, але маю родину, з якою давно живу в Канаді і немолодий вік! Насправді, не так багато емігрантів повернулося в Україну. Звичайно, можна згадати Славу Стецько, яка принципово не брала громадянство жодної з країн, де жила, чекаючи на повернення вже у незалежну Україну. Але таких прикладів небагато.

А от питання переїзду до України нащадків емігрантів лежить в економічній площині. Ці люди повинні мати можливість відкривати тут свій бізнес і бути впевненими, що він буде захищеним державою. В цілому Україна є дуже цікавою Канаді як економічний партнер, уряди обох країн вже давно планували підписати угоду про спільну зону вільної торгівлі. Але з минулого року процес підготовки угоди було відкладено. Тепер, якщо Україна не підпише договору про Асоціацію з ЄС, це буде зробити ще складніше. Тому асоціація з ЄС вкрай важлива для нас з будь якої позиції!

Спілкувався Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа