Трансамериканський велопробіг „Чумацький шлях” на канадській Полтаві!

IMG_1514

Йосиф Сірка

Гадаю, що такої кореляції не могли собі уявити навіть найбільші мрійники чумаків, які в історії України поcідають почесне місце. Чумаки в Україні в 15-19 ст. стновили окрему катеґорію населення, яка займалася візницько-торговельним промислом. Чумаками, в основному, були козаки, які привозили з чорноморського узбережжя, Галичини та Волощини сіль, солону та сушену рибу, а вивозили хліб та ін. с-г. продукти, ремісничі вироби. Якщо висловлюватись сьогоднішніми поняттями, то чумаки були першими піонерами сьогоднішньої логістики. Справа лише в тому, що сьогоднішні „чумаки” пересіли з возів на величезні вантажні авта, літаки, кораблі та потяги.

З розпадом „імпереії зла” (так назвав СССР американський президент Р.Рейґан) на цілому постімперському просторі (за винятком Російської Федерації) люди отрмали можливість самим вирішувати свою долю. Але, виявилось, що московити до такого не готові. Їх лякає не тільки воля самих себе, але й сусідів, які почали братися за свою долю без огляду на кількасотрічне приниження.

Оскільки російський президент Путін проголосив, що „розпад СССР був найбільшою ґеополітичною катастрофою ХХ-ого ст.”, то й почалося в Росії „полювання на відьом”. У Кремлі вирішили, що колесо історії можна повернути, бо ж вони є другою найбільшою потугою у світі, яка має на своїх складах найбільше атомних бомб, якими можна шантажувати не тільки тих, кому вдалося вийти з імперії зла, але й будь-кого, хто має іншу думку ніж сучасний російський президент.

Російський президент Путін, з нагоди 2-ої річниці окупації Криму, визнав перед камерами, що операцією окупації керував сам, бо, мовляв, „таку важливу” операцію повинна провадити одна людина. Звичайно, що ані глядачам, ані іншим „співвітчизникам” Путін не похвалився, що він був першим і одиноким наслідувачем Гітлера, який також „сам” керував окупацією , Австрії, Чехії та Моравії. Слід зазначити, що Путін „переплюнув” Гітлера, бо він першим порушив „ҐАРАНТІЮ”: „Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України”, яку урочисто підписав російський президент Єльцип 5.12.1994 р. в Будапешті. Першість Путінові належить також у порушенні Міжнародного права, статуту ООН та у безпрецеднтному викраданні громадян іншої країни (України) і їхнє запроторення до російських в’язниць.

Абсолютна першість Путінові належить і у запровадженні тзв. гібридної війни, яку він розгорнув не тільки на сході України, але й, за допомоги численних пропаґандистських теле- та радіоканалів, дезінформує світ та втручаєтья у демократичні вибори по всьому світі. Тому й не дивно, що неоголошену війну в Україні він назвав „громадянською війною”, а окупацію Донбасу, постачання зброї та кадрових офіцерів в окуповану територію України назвав „гуманітарною допомогою”. Саме через транспортування озброєння та терористів Путін спотворив гуманітарну ідею. Навіть гітлерівську лексику використав у своїй аґресії проти України. Різниця полягає лише в тому, що Гітлер пояснював загарбання чужої території „допомогою німецькомовним співвтчизникам”, а Путін говорив про „допомогу російськомовним співвітчизникам”.

Про силу дезінформації найкращим прикладом стали США, які не витримали атаки петербурської фабрики брехні, яка зуміла вплинути на вибори президента. А що вже казати про Україну, яка не здатна у себе боротися з російською брехнею декотрих телевізійних каналів, які власнять російські, чи проросійські оліґархи. А що вже казати про російську церкву в Україні, 5-ту колону російськомовних політиків тзв. „опоблоку”. Тому й не дивно, що російська антиукраїнська пропаґанда сприймається часто у світі через брехливі твердження Путіна про „один народ, одну мову, одну віру”.

Геройський вчинок українських добровольців проти російського аґресора 2014 р. довів світові, що кремлівський цар не такий сильний, яким себе демонструє. А правду про Україну світові донести важко, бо ж гроші тримають проросійські оліґархи. Отак і постала ідея донести світові правду, замість російської брехні, яку щодня на всіх континентах поширюють численні російські ЗМІ різними мовами. Але всяка ідея потребує не тільки фінансів, але й людського ресурсу.

На щастя в Україні ще є багато патріотів і розумних людей, які здатні не тільки обороняти кордони держави, але й запроваджувати нові ідеї, винаходи. Отак і Константин Самчук, який активно захищав Батьківщину від російського загарбника, прийшов на ідею, як донести правду до людей, які часто не мають іншого джерела, крім російських і проросійських ЗМІ.

Оскільки Самчук не оліґарх і не багатий підприємець, який би міг купити телевізійний канал, чи радіохвилю, то він вирішив, що може виконати місію носія правди про ситуацію в Україні живим словом. Отак і постала ідея знайти однодумців, придбати велосипеди і поширювати „праведне слово” про Україну та російську окупацію української території, про гібридну війну, яку Росія провадить проти України вже 5-ий рік.

Константинові вдалося знайти однодумців і перший такий „освітній рейд” : велопробіг хлопці провели в Україні. Згодом -2016 р. вони вирушили на „просвітнє турне” по 16 европейських країнах, а після цього вирішили проїхати 10 000 км Північною Америкою та Канадою.

Тому що вже сама транспортація групи на американський континент була не по гаманцю охочих взяти участь у трансамериканському велопробігу, то прийшлося шукати різних спонзорів. Та проблеми були і у декторих членів групи, бо звільнитися з праці на три місяці мало хто може, а втратити працю задля напружених 3-х місяців велопробігу також не дуже приваблює.

Та все ж група зібралася і зараз, коли вже проїхали дві треті, то в ній, окрім представниці прекрасного полу Ольги Ахмедової та засновника Самчука, беруть участь: Максим Семак, Валерій Горбатов,Сергій Коновал (учасник АТО), Сергій Котик, Сергій Крупний, Ярослав Матвійчук, Дмитро Трохин.

8-мичленна група аматорів на велосипедах вирішила, що вона інформуватиме світ про найбільшу европеську країну Україну живим словом при зустрічах з людьми. Отак, як вони це робили в 16-ох европейських країнах, щоб проінформувати чужинців про Україну, то інформуватимуть і американців та канадців.

У більшості чужинців Україна асоціюється з війною, корупцією, екологічними та економічними проблемами. В дійсності Україна найбільша держава Европи (з ґеографічним цетром Европи на Закарпатті), зі самобутньою культурою, цікавою історією, смачною кухнею з колосальним аґрарним та промисловим (відомими ракетами та найбільшим літаком у світі) потенціялом.

Трансамериканський велопробіг розпочався 18 травня н.р. в американському Лос Аджелісі. Протягом трьох місяців аплановано відвідати 400 американських та канадських міст. Шість чоловіків та одна жінка щодня проїжджають 150 км.. Вони їдуть 30 км, а потім зупиняються, щоб випити води і їдуть далі. Супроводжує їх восьмий член на мікроавтобусі, в якому перебувають усі потрібні речі членів групи. Отак вони переїхали через північно-американське місто Сієтл до канадського Ванкуверу, потім до Едмонтому, де були вражені здобутками українців – зокрема музеєм української спадщини.

Перерви та побут у великих містах дуже короткі, бо на 10 тисяч кілометрів вже давно розписані дні і години. З Вінніпеґу (провінція Манітоба) велосипедисти взяли знов курс на США і через Чикаґо та Детройт перебралися знов до Канади та канадського міста Віндзор. 31-ого липня ентузіясти вже потрапили до околиць найбільшого канадького міста Торонто. Тут спочатку вони відвідали сумівську оселю «Веселка», а потім, на запрошення «полтавчаниеа» Володимира Арендача (який опікувався групою 4 дні), 72-річну українську оселю Полтава.

На вхідній брамі до оселі учасників велопробігу зустріли не тільки її мешканці, але й мер міста Каледон Томсон. Оселя Полтава адміністративно належить до Каледону. Гостей приїхали привітати і дерутати від консервативної партії у федеральному парламенті в Отаві та провінційного панлалменту Онтаріо.

Зустріч з українськими ентузіястами закінчилася при «пікніку», де відбулись не тільки обмін вітаннями та подякою, але й презентацією продуктів українських велосипедів. Наступного дня українські велосипедисти відвідали пластовий табір, 2 серпня їх запросили до провінційного парламенту Онтаріо, а увечері відбулася в будинку УНО прес-конференція та зустріч з українською громадою.

Scan0004

Щоденні 150 км не дають можливості пробути довше в одному місиі, бо все діє згідно з планом і виконати таку місію можуть тільки молоді і здорові люди – ідеалісти, які не забувають про постраждалих від російської війни проти України. Якщо їм вдасться зібрати гроші протягом велопробігу, то вони заплановані для потребуючих, які черезх окупацію Криму та східної України втратили не тільки майно, але й будинки, помешкання, чоловіків, а діти батьків.

Отаким чином ідея К.Самчука перетворила «Чумацький шлях» на «іноваційний» український шлях, бо з історії торгівлі 500-річної давности виріс потужний живий інформаційний засіб. Завдяки жертовності молодих ентузіастів з України вдається зорганізувати не тільки українську діаспору, але й чужинців, з яких дехто досі був інформований про Україну тільки з пропаґандистських і брехливих ЗМІ Кремля.

Стосовно ж «Чумацькогого шляху», то в словниках прийдеться додати до першопочатковго значення та української народної назви Молочного шляху, або Ґалактики ще й український велопробіг з гуманітарним змістом.

Торонто, 3.8.2018 р.

chum_shlaЧумацький шлях вже при відїзді з Полтави перед церквою cв. Іллі з мером міста Каледон, який прийшов їх і попращати

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа