Світло дороговказів для українців

Нещодавно у Львові в конференц-залі Палацу Мистецтв відбулася презентація книги Лідії Купчик “Дороговкази для українців”. Це була неординарна презентація неординарної книги. Тому хочемо познайомити читачів з цією книгою та розповісти, як відбулася її презентація.

Книга Лідії Купчик
“Дороговкази для українців” –

ddu1 - о.Р.

це черговий внесок авторки у плекання національної пам’яті. У книгу, видану видавництвом “Місіонер”, ввійшов 21 нарис про видатних українців, про котрих авторка розповідала у циклі радіопередач під такою ж назвою. Ці постаті внесли неоціненний вклад у розвиток української нації і є яскравими образами сили духу українців.
Герої цієї книги, будучи представниками різних кіл суспільства, своїми сентенціями і всім своїм життям вказують правильний і праведний шлях сучасникам для творення справедливої, вільної і духовно багатої держави. Саме крізь призму їх значимості, повчальності й актуальності звертається авторка як до загальновідомих, так і до незаслужено призабутих, паплюжених ворогами українства і навіть до зовсім невідомих постатей, що є благодатними дороговказами для сучасників.
Розрахована книга на широке коло читачів.

Українські святі Княгиня Ольга й Князь Володимир Великий, які згуртували українську націю й направили її по християнському, цивілізованому шляху; великий будитель українського люду о.Маркіян Шашкевич; величні рупори духовного й національного піднесення Тарас Шевченко, Леся Українка, Андрей Шептицький, Йосиф Сліпий; видатні педагоги Григорій Ващенко й Юліян Дзерович; самопосвятні провідники народу Августин Волошин і Роман Шухевич; жертовні борці на літературному й бойовому фронті Наталія Кобринська, Катря Гриневичева, Михайло Сорока, Катерина Зарицька, Ольга Басараб, Леся Паєвська, Богдана Світлик – всі вони приходять до нас зі сторінок цієї книги. А якими величними зразками для сучасників можуть служити родина отця Андрія Бандери, народний доктор Мар’ян Панчишин, вчителька Володимира Купчик і юний Роман Ковалюк!
Всіх їх авторка вважає найкращими дороговказами для поступу сучасників.

Презентація цієї книги в Палаці мистецтв розпочалася словом всечесного отця Любомира Ржиського, котрий від імені високопреосвященного владики Ігоря Возьняка привітав авторку та присутніх і поблагословив зібрання.
Із схвальними відгуками про книгу та її значення для сучасного суспільства виступали також священики Зиновій Хоркавий та Ігор Цар.

DSC_4348

За столиком (зліва направо): Роксоляна Зорівчак, Любомир Сеник, Лідія Купчик, Любов Шумська. Виступає о.Любомир Ржиський. Позаду – дитячий хор під орудою Андрія Семеніва (який стоїть зліва)

Надзвичайно важливим є те, що п.Лідія звертається до зображення персонажів своєї книги крізь призму їх значимості, повчальності й актуальності для нашого часу. Про це, зокрема, говорив доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету ім.Івана Франка, письменник і громадський діяч Любомир Сеник, який написав передмову до презентованої книги.
Високу оцінку книзі “Дороговкази для українців” дали такі поважні доповідачі, як доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету ім.Івана Франка Роксоляна Зорівчак, письменник і науковець, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича Петро Шкраб’юк, заступник декана факультету культури і мистецтв університету ім.І.Франка Михайло Телюк, доцент кафедри міжнародних відносин цього ж університету, відома співачка й громадський діяч, голова Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина, вчителька Рома Ковальська, представник видавництва “Місіонер” Марія Городечна, соліст хору “Нескорені” Ярема Ванчицький та членкиня Ліги Українських Жінок Марта Лунь.
Софія Федина та Ярема Ванчицький, до того ж, подарували авторці й усім присутнім чудові пісні.
З мистецькими творами натхненно виступали студентки факультету культури і мистецтв Франкового вишу Ольга Вархоляк, Катерина Шляхтовська, Христина Ковальчук, учениці Дитячої музичної школи №8 Ірина Білянська і Софія Бронзей та дитячо-юнацький хор храму святих Андрія та Йосафата під керівництвом Андрія Семеніва та Марти Лунь.
До речі, п.Марта Лунь роками згуртовувала цих дітей, проводячи кожного року на Левандівці літні дитячі табори під назвою “Цікаві канікули”. А тепер цю справу продовжує Андрій Семенів, який є і керівником цього хору.
Можна сподіватися, що ця талановита молодь, ознайомившись із постатями презентованої книги, прийме їх за життєві дороговкази для себе.
Натхненно вела все дійство членкиня Ліги Українських Жінок, чудова декламаторка Любов Шумська.

Важливою заслугою авторки книги “Дороговкази для українців” стало глибоке висвітлення постаті Богдана Лепкого, ім’я і твори якого в совєтські часи були строго заборонені, і в наш час це ім’я надто мало згадується й недостатньо пошановується. А це – величний зразок українського інтелекту й гідної постави українця-патріота. Адже Богдан Лепкий – вельми багатогранна особистість, оскільки він – поет і письменник, художник і мистецтвознавець, дослідник літературних процесів і перекладач, автор текстів численних музичних творів і теоретик феномену Українського Січового Стрілецтва, видатний педагог і активний громадський діяч. За кількістю написаного Богдан Лепкий поступається в українській літературі лише Іванові Франку.
Також дуже доречним для нашого часу є звернення авторки до постатей видатних українських педагогів. Це вельми знаменно, що вчені, котрі походили з різних куточків України, створили однакові наукові концепції української педагогіки. Полтавчанин Григорій Ващенко, галичанин о.Юліян Дзерович і закарпатець о.Августин Волошин надзвичайно великого значення надавали науці педагогіки і дбали, щоб Україна мала свою власну педагогіку, основану на вірі в Бога та служінню українській справі. Надзвичайна подібність їхніх педагогічних концепцій переконливо свідчить про їх всеукраїнське значення, про їхню основоположність для творення справедливого й гуманного суспільства.
Основне, що об’єднувало цих українських педагогів – це високий патріотизм та глибоке переконання, що Україна буде вільною державою. Тому про її устрій і, зокрема, про освіту українців вони думали. При цьому не раз вони висловлювали прямо пророчі твердження.
Наприклад, звернімо увагу на створений Григорієм Ващенком “Проект освіти в самостійній Україні”, написаний у 1955 році. Вдумаймося лише в дату написання такої праці, згадаймо ті 50-ті роки: Україна розчавлена сталінським режимом, вже й останні криївки героїчної УПА вистежені й знищені енкаведистами, тисячі українських патріотів або знищено, або запроторено в табори… А професор тодішнього Українського Вільного Університету пише для потреб освіти Незалежної Української Держави!
Чи не пророчими є такі слова Григорія Ващенка:
“Може статися так, що вороги наші будуть переможені, а коли прийде справа до мирного будівництва на Україні, наш нарід виявить повну непідготованість, і це кінець-кінцем може призвести до того, що нами знову опанують якісь спритні чужинці”. Варто вдуматися в ці слова!..
Григорій Ващенко, Юліян Дзерович і Августин Волошин, незалежно один від одного, у своїх працях турбувалися, щоб ґрунтовно підготувати українство до омріяного часу незалежності України.
І створили ці великі педагоги величаву українську педагогічну науку… Та, на жаль, вона ще не є запотребована нашою державою. Ще послуговується освіта рецидивами совєтської педагогіки або намагається щось запозичати в чужих світах…

Книга Лідії Купчик “Дороговкази для українців” буде цікавою і корисною для всіх людей, незалежно від віку і професії. Для тих, хто задумується над проблемами сучасності та прагне і самому посприяти, щоб життя наше ставало кращим, щоб наповнювалося справедливістю і законністю, чесністю й доброзичливістю. Якщо б кожен індивід загорівся бажанням самовдосконалюватися, рівняючись на славетні постаті-дороговкази, наскільки легше було б покращувати і загальний стан сучасного суспільства!

Віра Галицька

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа