Ще не здаються, але вже «здають»

dsc_4315_138703737538_138709278711.jpg

Розуміючи, що рано чи пізно хоч на якісь поступки доведеться піти, Януковичдовго розмірковував, на які саме. Найпростіше було б притягнути до відповідальності «пішаків» – горе-бійців «Беркута» за перевищення повноважень, нанесення тілесних ушкоджень тощо. Проте вожді бойовиків «не здають». Ніколи. Ті впевнені: головне – виконати наказ, і за це нічого не буде (окрім премії). Якщо ж хоч раз «здати» – наступного разу вони добре подумають, чи виконувати незаконний наказ. Тоді все, прощай Межигір’я. Тому ніхто і ніколи (ні Кучма, ні Тимошенко, ні Луценко ні інші) ніколи навіть не замислюватися над тим, щоб ліквідувати (реформувати) спецбойовиків – ланцюгові пси потрібні кожному, хто керує «вольєром».

«Здавати» когось зі серйозніших фігур з поміж «слонів» – ще ризикованіше. Ось і впав вибір на середню ланку, «конячок». Ось і оголосив генеральний прокурор Віктор Пшонка: до розгону Євромайдану 30 листопада причетні заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, голова КМДА Олександр Попов, начальник київської міліції Володимир Коряк та його заступник з громадської безпеки Петро Федчук. Виглядало, щоправда, доволі кумедно: начальник київської міліції як йому заманеться командує спецпідрозділами «Беркута» з різних областей України, а заступник Клюєва діє поза його плечима без його відома. Хоч, здавалося, можна зітхнути з полегшенням. Поступка зроблена, вказаними особами займуться слідчі, а через рік – другий все якось забудеться – минеться. Підуть на іншу роботу. Все – як завжди. Проте ні.

Мабуть, ролі «цапів-відбувайлів» визначали в останню мить і не домовилися з усіма акторами про «гонорари». Тому що на допиті в Генпрокуратурі «мужньо» тримався лише Сівкович. Мовляв, так, в кабінеті Попова, а потім в Коряка був, з монітора за розгоном спостерігав, але жодних вказівок не давав і не передавав. Однак інші вирішили, що відповідати за все скоєне лише їм – це занадто. Якщо «здали» нас – що ж, гаразд, тоді і ми мовчати не будемо. І Попов на допиті засвідчив, що виконувати всі вказівки Сівковича йому доручив секретар РНБО Андрій Клюєв, відповідно, Сівкович вказівки давав, він з Коряком виконували. Сам Коряк уточнив: команду слухати Сівковича йому дав міністр внутрішніх справ Захарченко. Тепер все стало на свої місця. Картина виявилася чітка та логічна. Залишилося запитання: невже Клюєв «підставив» Януковича, діючи на власноруч? Тоді чому його за компанію із Захарченком не відсторонено і не відправлено на допит в ГПУ або СБУ? Тут же ж якоюсь зрадою або навіть заколотом тхне. Однак, всі далі на своїх посадах. Отже, Янукович все знав?

Паралельно режим вирішив пожертвувати ще однією, цього разу неофіційною «конячкою» – Дмитром Корчинським. МВС «нарешті» спромоглася оголосити його у міжнародний розшук, давши всі можливі шанси далеко і надійно заховатися (хоч, якщо пригадати, генерал Пукач роками надійно переховувався від вітчизняних «пінкертонів» у селі неподалік від Києва, а суддя-«колядник» Зварич – навіть у власному помешканні). Начальник Головного слідчого управління МВС Микола Чинчин гучно прозвітував, що місце перебування Корчинського відоме, і «йде робота над тим щоб повернути його до України». Крім цього, під час розслідування обстави подій у Києві правоохоронці вилучають вибухівку і плани провокацій в представників «Братства», УНА-УНСО і «так далі». Мабуть, для головного слідака що «Братство», що УНСО – без різниці. А хто такі «так далі» – взагалі годі уявити.

Далі вирішили демонстративний процес «здачі» продовжити. І фракція Партії регіонів оголосила вимогу до Азарова про оновлення уряду на 90%. Мовляв (за словами Ганни Герман), потрібні зміни, «які будуть гарантувати, насамперед, боротьбу з корупцією». Це що ж, таке огидне явище настільки розквітло при владі такої кришталево чесної та порядної ПР, що аж боротьбу з нею треба не просто посилювати, а навіть гарантувати?! Краще б зробили подарунок Миколі Яновичу на Миколая – відправили б його у відставку зі всіма 100% уряду.

Водночас, «здаючи» окремі фігури, регіонали вирішили переходити до контрзаходів. Зусиль традиційних силовиків для придушення народних виступів виявилося, звичайно ж, замало. Навіть якщо зібрати всі 4 тисячі «беркутят» з цілої України, всі 30 тисяч внутрішніх військ (залишивши в’язниці та колонії на правах самоврядування). Погнали до столиці з областей і працівників патрульно-постової служби, і навіть ДАІ (які лише «мріють» проміняти заробляння грошей з допомогою жезла на дорогах на штурм барикад). Врешті, вирішили «вдарити» масовкою – звезли на «безстроковий» мітинг на підтримку Януковича до столиці кілька десятків тисяч «своїх». Проте «Антимайдан» прогнозовано провалився: зізнання перед журналістами, що хтось тут – за гроші, хтось – бо начальство «веліло», масове розпивання спиртних напоїв, стихійні туалети, бійки, врешті – тихе дезертирування на справжній Майдан, де їх принаймні підгодовували. Все, як в 2004 році. Довелося «безстроковий» закривати достроково.

Ну і особливі «перли», які свідчать про абсолютну дезорганізацію в ПР. Партійний сайт публікує витяг з інтерв’ю лідера фракції у Верховній Раді Олександра Єфремова, яке він дав BBC. «Регіонал» засудив силові дії проти Майдану в ніч на 11 грудня. Мовляв, «події попередньої ночі стали для нас зовсім непотрібними», «у мене часом складається враження, що хтось свідомо і дуже професійно підкидає в цю топку паливо». А вже наступного дня повідомлення щезає, натомість з’явився новий коментар Єфремова: «Я підтримую всі дії правоохоронних органів, дії виконавчої служби, дії комунальних служб, пов’язані з наведенням порядку». Навряд чи думка так радикально помінялася, скоріше, регіонали вже не знають, що і коли кому з них казати.

Розважив також Печерських районний суд, який своєю ухвалою заборонив Віталію Кличку «чинити перешкоди у вільному пересуванні громадянам», «проїзду автотранспорту» та «блокування». Ось так, вся опозиція так і пнеться довести, хто саме з них найактивніше бореться з режимом – а суд демонструє, що побоюються саме Кличка. А могли ж хоч для годиться туди додати Тягнибока з Яценюком… Негарно вийшло, панове судді.

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа