Публічне шмагання законодавчої влади

20483.jpg

Були собі двоє народних депутатів – Павло Балога (виборчий округ №71 на Закарпатті) та Олександр Домбровський (11-ий округ на Вінниччині). За офіційними результатами, перемогли із мінімальним відривом від суперників (Балога – в регіонала Степана Деркача, Домбровський – в представниці «Батьківщини» Наталії Солейко). У перший день роботи Верховної Ради Балога прийняв присягу народного депутата, наступного дня вступив до фракції ПР, але через два тижні вийшов із неї. А Домбровський взагалі не писав заяви про входження. Це не завадило в листопаді минулого року Вищому адміністративному судові відхилити скарги опозиції на фальсифікації результатів виборів в окрузі Домбровського.

І ось 8 лютого той же Вищий адміністративний суд позбавив Павла Балогу та Олександра Домбровського повноважень народних депутатів. ВАСУ оголосив лише резолютивну частину свого рішення, мотивувальна частина буде оприлюднена до кінця дня середи, 13 лютого. Тоді ж стане відомо, якими нормами закону керувався суд, ухвалюючи відповідне рішення.

Адвокат Балоги, Роман Поворозник, повідомив, що у двох округах, де названі депутати були обрані, 71-му й 11-му, мають бути призначені повторні вибори. Суд вирішив, що результати виборів у цих округах встановити неможливо, після перерахунку бюлетенів, який здійснили за заявою фізичної особи, без порушення будь-яких кримінальних справ, висунення обвинувачень, наявності підозрюваних чи проведення експертиз. Зокрема, стосовно округу Балоги таке рішення ухвалене попри те, що в цього кандидата все одно була більшість і після перерахунку, за результатами якого в нього відібрали частину голосів, а частину приписали його головному суперникові. Поворозник вважає рішення ВАСУ протиправним, бо такий спосіб позбавлення мандатів не відповідає чинному виборчому законодавству.

Схоже, заступник голови ЦВК Андрій Магера краще володіє українським законодавством, ніж ВАСУ (принаймні тим, що стосується виборчого процесу – однозначно). Він спокійно і коротко пояснив: «Строк звернення до суду щодо дій ОВК про підсумки голосування і дій ЦВК про результати виборів в мажоритарному окрузі становить 5 днів за Кодексом адміністративного судочинства. Цей строк пропущений давно. Уже 4 місяці минуло від дня голосування. Після реєстрації депутатів і закінчення строку на судове оскарження обидва депутати склали присягу у ВР і набули повноважень народних депутатів України. Цей момент у юридичній площині є незворотним». Так то воно так, але в Україні «юридична площина» давно перетворилася на «кривину».

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко також нагадав про існування чітких законодавчих підстав для припинення повноважень депутатів парламенту, додавши, що це є компетенцією виключно самої Верховної Ради.

Народний депутат Віктор Балога, брат Павла, на своїй сторінці у Facebook висловився швидко та емоційно: «Рішення остаточне і стосується воно ще одного депутата Верховної Ради – Олександра Домбровського. Тобто вперше в історії України, в неконституційний спосіб у законно обраного депутата повноваження відбирає суд, а не народ, який їх надав. І ви знаєте, це вже не політика. Це навіть не юриспруденція. Це розбори, в які втягують державу і народ. А до «суддів» питань немає – цілий світ вже бачив, що судова гілка влади в Україні відсутня».

Зрозуміло ж, що слідом і партія «Єдиний Центр» «висловила протест», задекларувала «намір захищати результати виборів в окрузі № 71 (Закарпатська область) всіма доступними методами, зокрема, звернутися до Європейського суду з прав людини», а також висловила переконання, що ініційований судовий процес проти Павла Балоги – помста депутатам їх партії «за незалежну і самостійну позицію в ВР, а також за послідовну і об’єктивну критику влади». Щоправда, не пояснюючи, відколи ведеться та у чому саме полягає ця «послідовна критика», і якої саме влади вона стосується.

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, особисто коментуючи цю подію, вслід за Балогою також підкреслив її «історичність»: «Вперше в історії України Партія регіонів через ручний суд відібрала два мандати депутатів Верховної Ради України: один за те, що вийшов із фракції Партії регіонів, інший – за відмову вступити до неї». Водночас, не втратив нагоди згадати про Олександра та Андрія Табалових – «справжніх тушок», які «клялися на Біблії своїми дітьми, підписували присягу перед народом України про те, що вступлять до фракції «Батьківщина» і ніколи її не зрадять» (судячи зі слівЯценюка, Олександр клявся Андрієм, а потім обоє, «за попередньою змовою», вирішили таки «ризикнути»). Вчасно згадавши, хто саме привів «тушок» на консервну фабрику «Батьківщина» з ТзОВ «Фронт змін», Яценюк швиденько додав: «Вони не платили жодної копійки за номер у списку».

Вже в офіційних заявах УДАР і «Батьківщина» назвали «політичним замовленням» ухвалу суду, мета якої – залякати депутатів, примушуючи їх бути лояльнішими до влади (мовляв, на обох депутатів тиснули, а потім показово покарали). УДАР повідомив, що звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з вимогою звільнити з посад тих, хто ухвалив неправомірне, на думку партії, рішення.

Проте представники Партії регіонів лише розвели руками – адже ініціатором скарги до ВАСУ був колишній народний депутат із опозиційної фракції НУНС Юрій Кармазін, а не влада. На що опозиція заявила, що суд під тиском провладних сил лише скористався скаргою Кармазіна для розправи над депутатами, які відмовилися входити у фракцію ПР.

Справді, на Центральну виборчу комісію до ВАСУ поскаржився Юрій Кармазін, який вказував на порушення під час виборів, доводив, що і окружні виборчі комісії, і ЦВК затвердили сфальсифіковані результати виборів, та, відповідно, Балога з Домбровським стали депутатами Верховної Ради протизаконно. Тепер він вважає, що суд виніс справедливе рішення, адже «перед законом усі рівні, отже, всі колись будуть відповідати за свої вчинки». Водночас Кармазіна здивувало таке занепокоєння з цього приводу опозиції, адже двоє екс-депутатів не мали до неї жодного відношення. При цьому він ображено нагадав, що коли його самого, «заслуженого» опозиціонера, влада знімала з реєстрації, з тієї ж опозиції за нього вступилися лише народні депутати Уколов і Ляшко.

День 8 лютого повинен увійти до історії української Феміди. Як день, коли виконавча влада взяла судову гілку, і публічно відшмагала нею частину влади законодавчої. Проте зробили це не з опозиціонерами (що спричинило б шалений скандал), а зі «своїми», продемонструвавши іншим, що може їх очікувати у випадку неслухняності. Адже рішення суду нівелює конституційне поняття депутатської недоторканості – виявляється, позбавити не лише недоторканості, але й депутатського мандата можна судовими рішеннями.

Опозиція не змовчала, але… Такий активний виступ на захист Домбровського, який лише 4 місяці тому поцупив перемогу в опозиціонерки Наталії Солейко, та на користь «короля Закарпаття» Балоги… Схоже, Яценюк повірив, що Балога хитається, і поспішив позагравати з ним, знаючи, що на наступних президентських виборах підтримка на Закарпатті та ще парі-трійці регіонів, де зберігся міцний «Єдиний Центр» – не завадить. Забуваючи при цьому, що Віктор Балога завжди говорить і робить те, що потрібно. Йому.

До речі, на цей час це не єдина проблема у сімействі Балогів. Старшого сина Віктора Балоги, Андрія, хочуть зняти із реєстрації на довиборах до Закарпатської обласної ради. Відповідний позов, який подав інший кандидат по округу №5 Михайло Русин, розглядає Закарпатський окружний адміністративний суд. Приводом стало те, що Балога-молодший, висунутий від «ЄЦ», насправді, нібито, є членом «Партії нового покоління». Схоже, що і регіонали помітили – «не все спокійно в Закарпатському королівстві». Ось і вирішили «попередити», поставити на місце. Як поведете себе Віктор Балога далі? Час покаже. Але якщо Об’єднана опозиція шукає собі таких союзників, тоЯнукович, мабуть, може спати спокійно.

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа