Підміна Підкаменів?

Є на Львівщині, у Бродівському районі таке селище – Підкамінь. Його окраса –  розташована на високому узгір’ї унікальна пам’ятка природи, 16-метрова скеля, названа віддавна мешканцями «Каменем». На території селища знаходиться видатна пам’ятка архітектури XVII – XVIII століття – монастир Походження Дерева Хреста Господнього УГКЦ (тепер це Хрестопроісхожденський монастир Студійського уставу). Також цінними пам’ятками є храм Успiння Пресвятої Богородиці (1464 – 1760), монастирські келії (1612 – 1746), оборонні споруди монастиря (мури, дзвіниця, башти) (1702), коринфська колона з мідною та позолоченою скульптурою Матері Божої (1719), каплиця святої великомучениці Параскеви (1739 – 1741). У селищі з 2007 року традиційно відбувається етнофестиваль «Підкамінь».

11 квітня 2013 року Львівська обласна рада, враховуючи звернення депутата від НРУ Олександра Ганущина (виконавчого директора ГО «Фестиваль Підкамінь»), прийняла рішення №706: звернутися до Верховної Ради з проханням прийняти постанову «Про підготовку та відзначення у 2015 році 500-річчя надання Магдебурзького права селищу Підкамінь Бродівського району». Що ж, важлива дата в історії селища, на території якого знаходяться видатні пам’ятки архітектури, і з метою належної підготовки та відзначення її парламентарі могли б спробувати допомогти.

Першим відгукнувся народний депутат Ярослав Гінка –голова Львівської обласної організації УДАРу, №20 у партійному виборчому списку. Він підготував проект постанови про відзначення 500-річчя надання Магдебурзького права селищу Підкамінь Бродівського району Львівської області. Проект зареєстровано 22 травня під номером 2095а. Автор пропонує, враховуючи важливе історичне і культурне значення цієї події, рекомендувати Кабінету Міністрів у місячний термін із дня прийняття постанови утворити оргкомітет з підготовки та проведення відповідних заходів, розробити та затвердити план заходів, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів. А також рекомендувати Національному банку виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» – видати серію поштових марок, Державному комітету телебачення і радіомовлення – організувати висвітлення в засобах масової інформації заходів, що будуть проводитися. У пояснювальній записці до проекту народний депутат підкреслює: оскільки збереження історико-культурних надбань селища Підкамінь, впорядкування господарства та інші питання не дозволять сподіватися на їх виконання зусиллями тільки місцевої влади, це потребує допомоги на державному рівні.

Регіонально-комуністична більшість у Верховній Раді вирізняється особливою алергією стосовно національних свят та історичних ювілеїв, особливо якщо вони стосуються Галичини. Для одних історія починається влітку 1869 року – коли, як прийнято вважати, відбулося заснування Донецька (тоді з початком будівництва британцем Джоном Юзом заводу та шахт на місці села Олександрівка виникає Юзівка, або Юзово). Для інших – все почалося 7 листопада 1917 року і ніяк не може закінчитися. Тому надії на прийняття проекту Ярослава Гінки мізерні. Та є тут ще одна деталь.

Селище міського типу Підкамінь Бродівского району, згідно даних енциклопедичного видання «Історія міст і сіл УРСР: Львівська область» (с. 169), отримало міське право у 1569 р. Записи в «Актах ґродських і земських» за 1758 рік фіксують його назву – Підкамінь Цетнерівський (від прізвища дідичів – Цетнер).

А є село Підкамінь Рогатинського району Івано-Франківської області, засноване в 1440 році. Перебуваючи у власності родини Гербуртів, Підкамінь у 1515 р. отримав магдебурзьке право. Дідичами села були Яблоновські, тому село носило назву Підкамінь Яблоновський, або Підкамінь Яблоновського, шоб не плутали з Підкаменем Цетнерівським.

Отож, 500-річчя отримання Магдебурзького права в 2015 році таки святкуватиме Підкамінь, але не той, котрий на Львівщині, а той, який на Івано-Франківщині. Зрозуміло, що молодий народний депутат Ярослав Гінка, готуючи свій проект постанови, цілком покладався на текст рішення Львівської обласної ради. Але все ж таки голова підкомітету з питань підприємництва та регуляторної політики Комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, член міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь, член груп з міжпарламентських зв’язків з Соціалістичною Республікою В’єтнам, Австрійською Республікою, Японією, Республікою Польща, Королівством Бельгія, мабуть, мав би перевіряти інформацію, перш ніж реєструвати свої проекти.

Мабуть, не переймалися перевіркою історичних фактів і депутати Львівської обласної ради – довірилися своєму колезі, мовляв, чому б не підтримати населений пункт, де проходить відомий та популярний етнофестиваль «Підкамінь». Але ж не міг досвідчений виконавчий директор фестивалю, ініціатор звернення обласної ради Олександр Ганущин не знати про маленьку «помилку» – підміну Підкаменів. Бажання залучити кошти з державного бюджету на збереження історичної спадщини – справа добра. Але такі методи – навряд чи виправдані, хіба що плани на освоєння цих коштів в ініціатора були буквально «наполеонівські».

Олекса Олич

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа