Нові втрати Яценюка, тепер – на Волині

330x220_311998.jpg

Дивлячись на спроби Арсенія Яценюка видати себе за політика всеукраїнського штибу, «не ув’язненого» лідера опозиції та майбутнього переможця злочинного режиму, доводиться вагатися, які при цьому емоції переважають – щирий сміх чи гірке розчарування. Дійсно, важко визначитися, як саме ставитися до горе-командира, який привів зі свого «Фронту Змін» до Верховної Ради цілий конгломерат «тушок», що не завагалися «змінити» свої політичні симпатії, як тільки поступила «гідна пропозиція» із іншої сторони політичного фронту. Але, схоже, такі характеристики притаманні не тільки народним депутатам-«фронтовикам», але й звичайним партфункціонерам цієї політичної сили.

24 травня на прес-конференції у Луцьку про свій вихід із «Фронту Змін» повідомив Олександр Пиза – достатньо відомий на Волині політик. З березня 2005 року по березень 2009 року – член Ради обласної організації партії «Народний Союз Наша Україна». З квітня 2009 року – голова Волинського осередку громадської організації «Фронт Змін». Від листопада 2009 року – голова обласної організації партії «Фронт Змін», а з вересня 2010 року –Луцької міської організації. У жовтні 2010 року обраний депутатом Луцької міської ради за список «Фронту Змін».

Олександр Пиза розповів журналістам, що його рішення – повністю обдумане, партію він покинув через те, що втомився чекати, поки ситуація там припинить бути невизначеною. Він подякував Арсенію Яценюку за політичну школу. Втім, сьогодні для нього «Фронт Змін» – вичерпаний проект: «На мою думку, політична партія «Фронт змін» виконала свою місію та вичерпала весь свій потенціал». Він отримав «достойну пропозицію» від народного депутата Сергія Мартиняка працювати його помічником і опікуватися його мажоритарним округом на Волині. Поки ‒ на громадських засадах. Отож, рішення прийнято, щоб не «сидіти на двох стільцях» і не отримувати підозр та звинувачень на свою адресу.

Окрім того, Пиза додав, що поки не примикатиме до якоїсь політичної сили. І не складатиме мандат депутата Луцькради, який отримав як лідер фронтовиків, навіть якщо однопартійці цього вимагатимуть. Адже: «Я доклав багато зусиль, щоб в Луцькраді була створена фракція «Фронт змін». А от чи вийде з фракції, прогнозувати не брався, все, за його словами, залежить від позиції партійних соратників.

А хто ж такий новий працедавець (точніш – «кріслодавець», адже ж на громадських засадах) екс-шефа волинських «фронтозмінівців»? На виборах до Верховної Ради 28 жовтня 2012 року самовисуванець Сергій Мартиняк ледь переміг у Горохівському виборчому окрузі №20. Отримав підтримку 29,61% виборців, а представник «Батьківщини» Роман Карпюк – 29,20% голосів (на 428 голосів менше). У Верховній Раді залишається позафракційним і є головою підкомітету з питань банківської діяльності Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності.

Мартиняк входить до так званої групи Єремеєва-Івахіва. Народний депутат Ігор Єремеєв – співвласник групи «Континуум», де відповідає за нафтовий бізнес (мережа АЗС WOG). Також до структур Єремеєва належить «Західна молочна група» (торгові марки КОМО, «Гурманка», «Молочна родина», «Галичина»). Посідає 84-те місце у списку найбагатших Українців за версією Forbes. Статки оцінюються у $107 млн. Обраний народним депутатом в 2002 році, очолював фракцію «Народної партії» Володимира Литвина. Також був першим заступником голови «Народної партії».

Народний депутат Степан Івахів – партнер Єремеєва, співвласник та президент групи «Континуум». У 2010 році став депутатом Волинської обласної ради від Партії регіонів. Пізніше покинув провладну партію і створив депутатську групу в обласній раді «Патріоти Волині», до якої увійшли і депутати з опозиційних фракцій. За версією Forbes, посідає 80 місце серед українських мільйонерів зі статком у $109 млн.

Сам Сергій Мартиняк ‒ засновник агропромислової групи «Пан Курчак», яка займається вирощуванням зерна та виготовленням комбікормів, а також вирощуванням свиней, курчат та переробкою м’яса. До структури також входить мережа «М’ясна точка», яка складається з 54-ох магазинів у шести областях. З його особою пов’язують будівництво офісних приміщень на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Рух «Чесно» в 2012 р. визначив, що Сергій Мартиняк як кандидат у народні депутати не відповідав задекларованим ними критеріям. Зокрема, впродовж 2010-2011 років на чолі благодійного фонду «Європейський вектор» провадив доброчинну діяльність переважно у районах, що входили до його виборчого округу (що можна розцінювати як непрямий підкуп виборців). Зокрема, це роздача продуктових наборів напередодні Великодня і Дня Перемоги, реалізація програми «Турбота», в рамках якої пенсіонерам в усіх населених пунктах безкоштовно роздавались ліки, проведення конкурсу проектів для отримання грантів на фінансування громадських ініціатив.

Зі Сергієм Мартиняком Олександр Пиза пов’язаний з давніших часів. Згадати б принаймні те, як в серпні 2010 року він став помічником керівника із фінансових питань АПГ «Пан Курчак». Якими були його справжні мотивації для перекочування зі стану «фронтовиків» до лав обслуговуючого персоналу волинських мільйонерів – невідомо. Зрозуміло лишень, що сумнівна якість яценюківських фронтових кадрів отримала ще одне підтвердження, тепер – волинське.

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа