Народна оцінка опозиції

200px-Stand_in_opposition_city_hall_boston.jpg

Від 12 по 16 квітня 2013 року соціологічна служба Центру Разумкова провела дослідження«Електоральні орієнтації громадян України. Оцінка діяльності опозиції».

У разі проведення виборів до Верховної Ради України найближчим часом, за Партію регіонів готові проголосувати 22,1% усіх опитаних, за «Батьківщину» – 18,4%. Третє місце впевнено втримує УДАР – 15,5%. Далі йде «Свобода» – 9,3%, і все ніяк не відійде в історію КПУ – 6,9%. Порівняно з початком березня 2013 р. зросла частка тих, хто має намір проголосувати за «Батьківщину» (імовірно, зіграв свою роль фактор хоч маленької «перемоги» – подароване Януковичем звільнення Луценка), УДАР (який продовжує збирати симпатії прихильників хоч якоїсь альтернативи) і КПУ (котрі зміцнюються тими, кого все більше дратує «покращення»). «Свобода», зібравши максимум голосів прихильників радикальних методів боротьби з режимом Януковича, поки що не спромоглася продемонструвати їх ефективного застосування в парламенті чи, тим більше, якихось помітних успіхів, а тому ризикує почати потроху втрачати підтримку.

Відносна більшість громадян (37,4%) з більшою симпатією ставляться до політичних партій, опозиційних до влади, 24,0% симпатизують політичним силам, що підтримують владу, 8% – тим партіям, які не підтримують владу, але й не перебувають в опозиції, для 13,1% опозиційність чи не опозиційність партій не мають значення, а 14,6% взагалі нікого не підтримують. Як видно, в суспільстві переважають настрої, неприємні для влади. Але опозиція вперто демонструє нездатність скористатися ними. Що засвідчують наступні цифри.

Даючи оцінку ефективності діяльності опозиції у новому скликанні Верховної Ради, порівняно з попереднім, 36,3% опитаних висловили думку, що вона не змінилася. 31,4% респондентів помітили її зростання, а 16,6% навпаки, вказали на зниження ефективності. Як видно, ентузіазм стосовно дієвості опозиції існує лише в третини українців. Можливо, справа у лідерах?

31,6% респондентів вважають лідером української опозиції Юлію Тимошенко, 22,9% – Арсенія Яценюка, 8,9% – Віталія Кличка, 7,7% – Олега Тягнибока, 2,3% – Петра Симоненка, 1,6% – Анатолія Гриценка, 0,9% – Юрія Луценка. Статус політв’язні поки що дозволяє Тимошенко утримувати першість, а роль її речника – впевнено утримувати другу позицію Яценюку.

Об’єднання принаймні частини цих авторитетів, очевидно, принесло би для опозиції оптимістичніші електоральні показники. Тому 18 травня плануєтьсяоб’єднання всіх політичних партій, члени яких брали участь у парламентських виборах 2012 року як кандидати від ВО «Батьківщина». НародитьсяОб’єднана партія «Батьківщина». Лідером стане Юлія ТимошенкоЯценюкочолить раду, Турчинов – виконавчий комітет. Кандидатури на інші посади поки що обговорюють. Після оголошення про створення нової партії розпочнеться процес її формування на місцях. Офіційно передбачається, що у всіх регіонах країни пройдуть партійні конференції, на яких будуть обрані керівники місцевих партосередків. Неофіційно – лідери все поділять і розпишуть поміж себе, передавши місцевим активістам для оголошення «одомрямсу». Це за умови, що Яценюкові вдасться зігнати докупи партійців. Навіть президентові Віктору Ющенку свого часу не вдалося це зробити при створенні «Нашої України». А сьогодні ентузіазму до «спілки» також не помітно ні в НРУ, ні в «За Україну!», тим більше в «Громадянській позиції» Гриценка. Не кажучи вже про значну частину самих яценюкових «фронтовиків». Яких не надихає навіть те, що, оскільки Тимошенко залишиться за гратами, самеЯценюк стане фактичним керівником найбільшої опозиційної партії і зміцнить свої позиції в переговорах з Тягнибоком і Кличком щодо висунення єдиного кандидата на президентських виборах у 2015 року.

Олекса Олич

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа