Мова аґресора і окупанта

Йосиф Сірка

10 січня 2024 р. відбулось засідання Ради безпеки ООН на запит США, щоб розглянути порушення Росією та КНДР резолюції, стосовно постачання північнокорейської зброї до РФ. На засіданні виступив і постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, який, між іншим, нагадав присутнім, про мову, якою московські дипломати постійно користуються на засіданнях РБ ООН. Він підкреслив, що:

“Це мова, якою окупанти отримали наказ розпочати повномасштабну агресію проти України. Це мова, яку чують жертви, коли їх ґвалтують на очах у рідних. Це мова, яку чують багато українських цивільних перед стратою».

Мені здається, що український дипломат міг ще одним реченням пояснити, що кремлівський диктатор Путін саме цю мову, вже 10 років тому, проголошував причиною для окупації (яку називав «визволенням») Луганської та Донецької областей. Зараз, коли зруйнований Маріуполь, а такі міста, як Бахмут та інші, цілковито спустошені, то слова Кислиці, слід би пригадати тим, які врятували свої життя і вже, майже, два роки перебувають у різних кутках України, Европи, Канади та США.

Звернення уваги представникам РБ ООН С.Кислиці на мову агресора в українських ЗМІ пройшло дуже непомітно, а дарма. Два роки страждань мільйонів громадян України повинні б змінити не тільки ставлення до названого «брата», але й до його «язика», яким користуються в Україні не тільки «гнані і голодні», але й ті, які щодня на різних каналах, під різними «причинами» просувають «язик», який і був першопричиною жостокої окупації.

В Україні вже дійшло до більшости громадян, що для московської імперії найжорстокішим методом пограбування та перетворення етнічних народів на рабів-кріпаків була не тільки окупація теритоії. Складовою частиною “приєднання” була заборона рідної мови всім етнічним народам та племенам. Тобто, метод етноциду, до захоплених етнічних народів, став основною зброєю московської імперії.

Мов би на продовження виступу С.Кислиці на засіданні РБ ООН, наступного дня в журналі Newsweek 90 (11.1.2024), під назвою: «Putin’s War Is Changing How People Speak in Ukraine» (Путінська війна змінює мову в Україні). Журнал повідомляє про те, що німецькі університети – ЛМУ та Технічний Університет (München), Німеччина та Університет Батг (Bath), Велика Британія провели наукове дослідження, аналізуючи спілкування мови в соціальних мережах. Провідний автор дослідження, Данієль Рачек (Racek) та його команда, переглянули понад 4 мільйони твітів, від 63 000 користувачів соціальної медії в Україні (від січня 2020 до жовтня 2022 р.).

На підставі дослідження, Рачек стверджує: “Очевидно, війна змушує людей дедалі більше відмовлятися від російської мови”. ( Дослідження було опубліковане в журналі Communications Psychology.

Сподіваймось, що це дослідження дійде до ЗМІ в Україні, які протягом, майже, двох років не зуміли збагнути, що вживанням «язика» у своїх інформаційних програмах про стан війни, про надавання постійної інфоромації слухачам і глядачам мовою ворога – допомагають ворогові.

На жаль, не тільки колишні оліґархічні канали послуговуються мовою окупанта, але й такі, які вважалися «патріотичними», як, скажімо, Т.Березовець з телеканалу Прямий. А «ґвалтування» російською американців, німців, ізраїльтян та ін., стало модою на каналах, які не хочуть використовувати найновіші технології перекладу під час інтерв’ю, які були вже продемонстьровані журналістами CNN, чи добре відомим істориком Снайдером.

Численні інтерв’ю з російськими політологами та ізраїльськими військовими експертами повинні проводитися в українських ЗМІ так, щоб і та велика кількість громадян, яка вже обрала державну мову, відчула, що і цією мовою вона отримуватиме інформацію. Зрештою, не зрозуміло, чому ті журналісти, чи політологи, українські військові експерти (на зразок Жданова, Снєгірьова), які прекрасно володіють українською, а інформують українського слухача мовою ворога?

Дипломат С.Кислиця нагадав учасникам РБ ООН, що вже другий рік наближається до кінця, від початку повномасштабного вторгнення до України. За той час загинули вже сотки тисяч не тільки українців, але й громадян московської недоімперії. І українці, як ніхто у світі, зазнали “силу зброї московського язика”, яка спричинилася не тільки до багатомільйонних жертв українців, але й втрати великої території.

Конче потрібно довести усім ЗМІ в Україні, що йдеться про останню війну з імперськими зазіханнями на існування українців. Тому боротьба українців є боротьбою за своє мирне існування на планеті Земля, а українська мова є тим незамінним “киснем нації”, без якого нема життя!

13.1.2024 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа