Хто впливає на в/о „Свобода?

Йосиф Сірка

Початки декларативної програми цієї політичної партії викликали у багатьох симпатії. Останнім часом деякі дії та заяви кількох діячів цієї політичної сили в Україні викликає більше запитань аніж ясності. Саме останній тзв. Марш з факелами з нагоди 105 річниці дня народження С.Бандери вулицями Києва є найбільш незрозумілим для багатьох. І найбільшим сумнівом щодо мети цього маршу є його проведення.
Факели та демонстрація гасел згаданого маршу ніяк не відповідають революційному духові Степана Бандери. Зрештою, Бандера і його партія були не так пропаґандистами, як борцями за Україну. Тому вони залучали й вбивство ворогів України, українського народу, за що й були судженими й покараними.
Досі в Україні лише обмежена кількість людей знає правду про родину Бандери. Саме ця родина, з греко-католицьким священиком та його синами й доньками, є праобразом терпінь України. Одних нищили большевики, інших нацисти, а декого польські націоналісти.
Іншими словами, більшість громадян України знає про Бандеру лише антиукраїнську комуністичну пропаґанду. Коли б партія, яка себе проголошує, мов би, наслідницею Бандери, на десятках тисяч листівок подала коротку інформацію про С. Бандеру і поширила її серед населення (зокрема в центральних та східних областях), то це було б найкращим відзначенням 105 роковин з дня його народження . Саме завдяки такій інформації, а не чужим духові бандерівців факелам, могла партія „Свобода” досягти симпатій і визнання.
Запозичені гасла та демонстрація чужих символів є доказом того, що хтось дуже вправно керує свободівцями, якими, виявляється, легко маніпулювати. В цьому сенсі і голова Тягнибок і дуже активна депутатка Фаріон повинні б дотримуватися народної мудрості: Десять разів міряй, а один раз ріж. Англомовне прислів’я мовить: Два рази подумай, поки почнеш діяти (Think twice before acting)!
Запальним активістам в/о „Свобода” не завадило б більше звертати увагу на конкретні дії, аніж на показові та декларативні дії.
Незважаючи на те, що І.Фаріон у статті „З нагоди іменин: національна ідея від Степана Бандери” (УП, 9.1.14 р.) виклала ідейну лінію Бандери створення національної держави, на практиці не дотримується поглядів Бандери. Націоналізм Бандери полягав у патріотизмі до свого народу, у боротьбі за волю народу. Бандера не побоявся навіть фашистського режиму в Україні відстоювати інтереси свого народу і за це він потрапив у концентраційний табір.
Коли порівняти становище Бандери за часів совєтської, а потім німецької окупації зі становищем в/о „Свобода”, то побачимо і різницю між „революційним романтиком” Бандерою і, скажімо, тзв. „нацоналісткою” Фаріон. Сам термін націоналізм саме в Україні спотворений комуністичною пропаґандою. Якщо „Свобода” хотіла продовжити ідейну боротьбу Бандери за Україну, то слід було починати у 21-ому столітті зі зміни назви на організацію патріотів.
Що патріот є націоналістом, то це відома істина, але не всякий націоналіст є патріотом в очах комуністичних вихованців. Правда, український націоналізм завжди був „буржуазним”, тому й вбивство націоналістичних провідників Коновальця, Бандери, Ребета та ін. пояснювали комуністичні ідеологи ворожістю „буржуазного націоналізму” до українців. Українська нація стала одинокою нацією у світі „буржуазною” без буржуазії!
Оскільки свободівці мають цілковито іншу позицію, можливості, в порівнянні до бандерівців під Польщею, чи під совєтською окупацією, то й методи боротьби за національну державу змінилися. Навіть вороги української державності змінили лексику – заміть буржуазні націоналісти у них зараз фіґурують фашисти. І саме тут слід сказати, що своїми нерозважними вчинками, у партії „Свобода” дехто не вийшов із совка, хоч декларують свою ідеологія як антисовкову.
Дивує, що на протести проти Табачника ніхто не міг зібрати 15 тисяч, а зі смолоскипами вдалося їх зібрати. За ті гроші, що пішли на смолоскипи могли бути видані сотки тисяч листівок, які були б багато кому пролили світло на Степана Бандеру, який не даремно і посмертно став Героєм України.
Саме у дні, коли на Майдані рекордна кількість заспівала український гімн, багато зі світових ЗМІ, а зокрема тих, що акредитовані у Москві, пропустили це видовище, але звернули увагу на смолоскипи, які пам’ятають з доби нацизму в Німеччині.
Отож, говорити про Бандеру і його ідеї нагадує нам людей, які згадують біблію і християнську віру, а самі залишаються атеїстами!

15.1.14 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа