Дивізія Ваффен СС «Галичина» не була засуджена Нюрнберзьким трибуналом

25 вересня парламент (Палата Громад) Канади під час візиту президента Володимира Зеленського оплесками вшанував 98-річного ветерана дивізії Ваффен (Зброї) СС «Галичина» Ярослава Гунька (див. посилання на відео у коментарі). Вже наступного дня, певне під тиском польських, єврейських та московитських організацій, спікер Палати Громад Ентоні Рота попросив за це вибачення і навіть подав у відставку. При цьому ніде не вказується, що дивізія “Галичина» була не СС, а Waffen CC.
Потрібно відзначити, що Ваффен СС і СС то, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. У 1939-1941 роках гітлерівська Німеччина і сталінський ссср були, де факто, союзниками. Зокрема Гітлер привітав Сталіна з 60-літтям і це привітання друкували совєцькі газети. У вересні 1939 року у Бресті відбувся спільний німецько-совєцький парад. І не лише у Бресті. Німці тоді зайшли за лінію розмежування, визначену таємним протоколом до одіозного пакту Рібентропа-Молотова. Тому після параду гітлерівці відвели свої війська на Захід щоб знову з боями брати Брест зі значними втратами вже після нападу на ссср у червні 1941 року. До речі, саме через Брест в 1939 році евакуювали зі Свєнтего Кжижа під Познанню, на заході Польщі, Провідника Степана Бандеру, де він відбував пожиттєве увʼязнення. Тоді, при наближенні гітлерівців, польська охорона просто випустила всіх вʼязнів. Совіти ж у червні 1941 року по-звірячому позбавили життя всіх вʼязнів на Заході України. І це було зроблено без якогось суду чи слідства.
Дивізія Ваффен СС «Галичина» не була засуджена Нюрнберзьким трибуналом. Як і ОУН чи УПА.
Гітлер не дозволяв створювати національні підрозділи у вермахті. Такі підрозділи могли бути лише Ваффен СС. Якихось серйозних злочинів проти цивільного населення вояки дивізії не вчиняли. Принаймні це не доведено. Проти ссср воювали тому, що вважали червону імперію більшим злом для України, ніж коричневу. Колективної відповідальності немає. Проти ж Ярослава Гунька, як фізичної особи, якісь звинувачення жодним судом не висувалися.
Він радше герой, а не злочинець. Тим більше, що процес натуралізації в Канаді передбачає глибоку перевірку претендентів. І взагалі не зрозуміло чому вояки дивізії Waffen СС «Галичина» до цього часу можуть вважатися в Канаді нацистами.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа