«Батьківщина» мінус 2

75.jpg

Головнокомандувач парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк все ніяк не може навести лад у шеренгах своїх бійців. Навіть «рішучими» заходами. Так, на своєму засіданні фракція прийняла рішення винести попередження 7 народним депутатам, які не були присутні на голосуванні за відставку Кабміну і оголосила персональне звернення про підвищення фракційної дисципліни 22 депутатам, які не голосували за декриміналізацію статей кримінально-процесуального кодексу, за якими засуджена Юлія Тимошенко. Цікаво, які «оргвисновки» зробила б сама Юлія Володимирівна за такі «крок вліво – крок вправо» чи то «вибачте, замешкався у їдальні». Але ж Яценюк – просто Арсеній Петрович. Тому й результати такі – прогнозовані.

Звичайно, після всіх рішучих спроб посилення дисципліни опозиція провадила голосування за законопроект Яценюка – Кличка – Тягнибока стосовно скасування пільг для депутатів та інших держслужбовців, включно з улюбленим президентом – нашкребли всього 203 голоси з необхідних 226-ти. Для прийняття законопроекту не вистачило 23 голоси. І, увага, стільки не голосувало саме «батьківщинівців»- 23. А ще 4 депутати з УДАРу та 5 – зі «Свободи». Це при цьому, що «за» були 10 регіоналів, хоча офіційно ПР була «проти». І так, для зацікавлених виборців-киян – потенційний кандидат від опозиції на посаду міського голови Порошенко теж «не голосував».

Звісно, всі ці «неголосувальники» навряд чи є принциповими прихильниками збереження пільг для Януковича та й своїх, рідних. Мабуть, просто, прийшовши до Верховної Ради, так і не звикли (чи й не планували звикати) до того, що на сесійні засідання потрібно ходити, і голосувати потрібно. А не тільки вишукувати у кулуарних переговорах з «владою» джерела для компенсування понесених на виборчу кампанію витрат. Чи почервонів за поведінку своїх підлеглих Яценюк – невідомо. Мабуть, що ні – постійні провали та невдачі вже давно стали прикметами його політичної діяльності.

6 червня стало черговим «чорним днем» Арсенія Петровича. А починалося все обнадійливо. Трибуна заблокована. Постанови, поставлені спікеромВолодимиром Рибаком на голосування з урядової ложі, не набирали необхідної кількості голосів. Не проголосували за ухвалення в цілому закону про особливості діяльності санаційного банку, який раніше було взято за основу на виїзному засіданні парламенту 4 квітня, і навіть не змогли відправити його на повторне друге читання.

І Рибак вирішив болісно поквитатися. Ще раніше на брифінгу він заявив, що до нього під час ранкового блокування парламенту в сесійній залі підходили депутати і говорили про своє бажання вийти з фракції. Тоді називати будь-які прізвища відмовився, заявивши: «прийде час ‒ самі все дізнаєтеся». Зате вже на вечірньому засіданні зачитав з урядової ложі заяву про вихід з фракції «Батьківщина» депутатів В´ячеслава Кутового та Володимира Купчака.Регіонали, які стояли на варті парламентаризму, ложі та Рибака від опозиції, зустріли це оплесками та схвальними вигуками.

Згодом Кутовий і Купчак заявили про вихід особисто на прес-конференції. Купчак пояснив це тим, що, виявляється, фракція «Батьківщина» зрадила Юлію Тимошенко, яка просила припинити акцію «Вставай, Україно!». Крім того, заявив, що після голосування за закон про санаційний банк, отримав погрози на свою адресу з боку Арсенія Яценюка, зокрема погрози фізичної розправи. Обоє закликали інших депутатів фракції «Батьківщина», незадоволених керівництвом, наслідувати їхній приклад. Купчак «підрахував», що у фракції є близько 30 таких незадоволених, і не виключив, що найближчим часом вони також залишать фракцію.

Цього ж дня ще п’ятеро депутатів заявили, що їм пропонували по 5 мільйонів доларів за вихід з фракції «Батьківщина» або за голосування за важливі для влади законопроекти.

В обох опозиційних дезертирів чимало спільного. Обоє – офіційні безпартійні мажоритарники. Купчак обраний в 84-му окрузі на Івано-Франківщині (47,41% голосів). Кутовий, попри тривале затягування підрахунку голосів в окружній комісії, таки переміг на Київщині в окрузі № 95 (26,9% голосів).

Купчак працював на керівних посадах в Івано-Франківській ОДА, ВАТ «Львівгаз», «Івано-Франківськгаз», STC Investments. Його чітко пов’язують згрупою «газовиків» і, зокрема, з віце-прем’єр-міністром Юрієм Бойком. Кутовий‒ засновник та керівник компанії «Газовик».

Купчак з листопада 2010 до грудня 2012 ‒ депутат Івано-Франківської обласної ради від «Фронту змін» (№4 у виборчому списку). Кутовий ‒ член«Фронту змін» з 2010 року. З 2010 по 2012 рік був депутатом міської радиВишневого, що на Київщині. З 2011 року був в.о. голови Вишневої міської організації «Фронту змін».

Реакція була різноманітною. Народний депутат від «Батьківщини» ЮрійОдарченко в рамках внутрішньопартійної колотнечі одразу ж заявив, щоКутового і Купчака в «Батьківщину» «привів Мартиненко». Натомість Арсеній Яценюк стосовно чергової втечі власних «фронтовиків» у позі невинного страждальця переклав відповідальність з власної персони на, звичайно ж, владу: «Йде масовий тиск, йдуть спроби скупки і йде боротьба з найбільшою опозиційною фракцією». Але мужньо пообіцяв: «ми вистоїмо, і я не здамся». При цьому ще й запевнив: «Це ‒ персональний привіт Віктору Януковичу ‒- його гроші нас не переможуть».

Залишаючи осторонь питання, чи витрачав би Віктор Федорович власне особисті гроші на виманювання «фронтовиків» із опозиційних окопів до бліндажів влади, варто ще процитувати Арсенія Петровича. Виявляється,  влада виділила 100 мільйонів доларів для руйнування фракції «Батьківщина», при цьому «ціни на скуповування депутатів піднялися». І тут, дійсно, його словам можна вірити – адже скільки там, в «Батьківщині», ще залишилося представників «Фронту змін»? Отож, ціни зростатимуть, оскільки товар поволі закінчується.

Щодо того, скільки ще людей найближчим часом можуть вийти з фракції «Батьківщина», Яценюк щиро зізнався: «Я не знаю, скільки у фракції подонків і не можу заглянути кожному у душу. Я знаю, що люди, які клянуться на Біблії, повинні мати в собі щось людське». Справді, так. А як мав би вчинити високоморальний чоловік, який всіх цих клятвопорушників привів до Верховної Ради? Мабуть, винести на засіданні фракції ще не розкупленим «тушкам» чергове «китайське попередження».

Для самого Яценюка черговий конфуз був, вочевидь, доволі неприємним. І, мабуть, саме з його оточення в ЗМІ «вилилося» припущення стосовно того, що наступним з фракції «Батьківщини» дремене його принциповий противникАнатолій Гриценко. Який, нібито, активно спілкується з цього приводу з Банковою, де йому обіцяють створити «власну» фракцію з «тушок» і кількох мажоритарників. Сам Анатолій Гриценко прокоментував цю інформацію у стилі «не дочекаєтесь».

Далі буде? Можливо.

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа