Закордонний вклад у скарбницю української культури

головацький2

Йосиф Сірка

Приміщенння Канадсько – Української Мистецької Фундації (КУМФ) в м. Торнто, кандської провінції Онтаріо вже довший час стає дуже малою площею не тільки стосовно відвідувачів, але й самих мистецьких творів. Справа в тому, що одна велика «стіна» є скляним вікном та дверима, які переривають і так малий виставочний простір. Нестача більше простору, який би дав відвідувачам більше мистецької «насолоди», була відчутна на виставці. Незважаючи на бездоганно виконані твори, вони втрачають щось, коли, скажімо, на 2-ох кв. м. розмістити 6 картин – замість одної. Відкриття виставки відбулось 3 грудня 2023 р. о 14.00 год..

farewell

Йдеться про Ретроспективну мистецьку виставку з нагоди 80-ліття Богдана Головацького. Незважаючи на те, що в Канаді він вже 43 роки, значну данину свого творчого ґенія він таки віддає своїй батьківщині – Україні.

nude

Виставку відкрив голова Управи Спілки Образотворчих Мистців Канади (УСОМ) та заступник директора КУМФу Олег Лесюк, який дуже стисло згадав життєвий і мистецький шлях юбіляра. Б.Головацький був активним в УСОМ, якої був 5 років головою та довголітним членом Управи КУМФу.

місячнарапсодія

Народився Б.Головацький під час війни 1943 р. в с. Торчиновичі, на Львівщині. Вищу мистецьку освіту здобув у ЛДІПДМ (зараз Львівська Національна Академія Мистецтв). За 8 років праці, як головний дизайнер Львівського виробничого обєднання «Ювелірпром», де створив понад 1200 ескізів ювелірних прикрас.

коломийка

1980 року Б.Головацький переїхав до батька в Канаду. В Торонто розпочався другий етап не тільки життя, але й творчоти. Саме тут він виконав найбільший сваій монументальний твір – розпис Храму Святих Петра і Павла в Скарборо, провінції Онтаріо.

плачЯрославни

Відомий мистецтвознавець Петро Гринчишин, у своєму виступі, професіно проаналізував, прокоментував та пояснив творчий шлях Головацького в Канаді. Він звернув увагу на деякі деталі стилю, тематику, символіку та кольори мистецьких творів Б.Головацького. Дуже актуальним було пояснення до спецальної ікони «Превятої Прескорбної Богородиці», яку Головацький написав у 2007 р. до 75-ої річниці Голодомору-Ґеноциду в Україні 1932-1933 рр.. Гринчишин звернув увагу присутніх на те, що копії цієї ікони знаходяться у всіх українських церквах Канади та в багатьох українських родинах.

Ikona Holodomoru

Особливе значення «Пресвятої Прескорбної Богоматері» полягає ще й у символіці мистця, яку вдало вписав у сльози, які символізують 10 мільйонів голодних смертей. В Торонто, пригадується, ще при відзначенні 60-ої річниці історики твердили, що жертвами Голодомору, який в СССР не визнавали, стали 10 мільйонів українців. Незважаючи на доведені числа жертв істориками, на чолі з дослідником Проф. В.Сергійчуком, досі «совєтські» історики на чолі з Кульчицьким та його учнями-послідовниками – всяко намагаються принижувати кількість смертей. Отже, ікона Головацького залишається актуальною.

ікони1

Б.Головацький був першим, хто 1986 р. створив ікону «Чорнобильська Богоматір». Крім того, він написав понад 160 різних ікон для церков та на приватні замовлення.

ікони2

Твори Головацького на історичну тему займають значну частину його мистецького доробку. Його велике полотно: «Молитва за Україну. Мазепа», чи не найбільше з-поміж його доробку, просякнута символізмом, що нагадує українцям героїчного гетьмана Мазепу, який боровся за звільнення України від Московських загарбників та героя сучасної війни співака Парижської опери Василя Сліпака, символом якого є один з козаків картини.

prayer

П.Гринчишин зазначив, що Б.Головацький є «представником старшого покоління мистців і безумовно належить до яскравих, самобутніх і талановитих малярів сучаности з величезним творчим доробком унікальних по своїй значимості і неабиякою мистецькою вартістю творів.

ікони3

Роботи майстра Головацького не можливо сплутати з творами інших мистців. Усі вони, без винятку, є легко впізнаними,що свідчить про напрацьований десятиліттями висопрофесійний мистецький рівень, етичну і естетичну високість,та глибоко індивідуальний творчий стиль».

О.Лесюк звернув увагу на численні вітальні листи на адресу маєстра Богдана, з-поміж них зачитав вітальний лист з України. Щиру подяку організаторам та доповідачам виставки висловив юбіляр Б.Головацький, після якого ще з коротким вітанням звернувся до присутніх директор КУМФу Ю.Клюфас.

Згідно зі словами П.Гринчишина десятки мистецьких творів Головацького, на стінах виставочної залі, є лише малою частиною величезного доробку мистця. Його твори познапчені не тільки ориґінальним стилем та технікою, доцільною тематикою, але й майтерністю, яку він вклаів у свої мистецькі твори.

signal-2023-12-04-193309_002Богдан Головацький біля автопортрета з Йосифом Сіркою

Твори Б.Головацького зберігаються в Українському Національному Музеї в Києві та в приватних колекціях Канади, США, України, Англії та Австралії. Вони є значним доповненням скарбниць канадської та української культури, чим можуть гордитися і краяни Б.Головацького села Торчиновичі та Львівщини, як і всієї України!

Торонто, 4.12.2023 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа