Загальні збори НТШ-Америки

Я є дійсним членом цього Товариства і моя місія є його захищати і допомогти йому процвітати. Але наразі комедія перемагає. Є багато добрих людей у Товаристві і навіть мені здається є клоуни з претензіями котрі є добрі не тільки як клоуни, але як люди тільки вони діють не за фахом, а претензії на це дозволяють.

Відбулися Загальні збори і треба хіба робити висновки. Стара партія залишилася, і як кажуть американці, мабуть буде business as usual. Були моменти особливо гірко смішні. Мій колега юрист слушно зробив заввагу, що податкові зізнання товариства не вірні, і подав цілу низку порушень. Фінансова управи симпатично і чесно признала це і обіцяла внести змінені зізнання до державного органу. Не знаємо, чи це станеться, бо обрано, здається, нового фінансового.

Аж тут виступила соціологиня з далекого заходу США, яка була членом чи заступником члена Контрольної комісії, і заявила, що зауваження юриста про фінансову помилковість є безпідставними. Ну що тут можна сказати? Сама фінансова референтка признала п’ять хвилин раніше помилку, а член Контрольної комісії, яка, я підозрюю, сама не переводила контролі, заявила що усі зауваги безпідставні. Але соціолог мала підготовлену промову виповнену риторичними фразами і треба було її виголосити, бо підготовка тривала багато часу, мимо того, що конкретні обставини і дискусія показали, що її промова власне безпідставна. Скажіть, як тут не засміятися.

Я вибачаюся, що я виокремлюю професора соціолога бо були також і інші комедійні моменти. Колишній президент гукнув американський вислів “булшіт” коли я йому нагадав про втрати НТШ-А фінансово за його каденції. Його оборона полягала у тому, що попередні президенти також мали дефіцити. Я подумав, що оскаржений за гріх, чи навіть злочин перед судом ставить за оборону, що інші грішили, або були злочинцями також. Вибачте, тому що на зборах постійно лунали закиди, що хтось зробив напад ad hominem, я заявляю, що нікого не називаю злочинцем. Грішником так, але злочинцем ні.

Мене цікавлять наші люди, тобто науковці, котрі не на своєму місці, але дозволяють себе обирати з дорученням виконувати функції, до яких вони не мають ні знання ні досвіду. Я вже згадав нещасну соціологиню. Є також історик з північного Ню Йорку, котрий відповідає за фінанси. Його звіт зводився до одного речення, що краще не може бути. На жаль це не вичерпує клоунів. Вони мабуть не клоуни у своїх професіях, але у фінансах та у громадських справах вони є клоуни.

Можна до позитиву включити мабуть що бодай у НТШ-А вони займаються громадськими справами. Але за малими виїмками, крім праці у Товаристві їх ніде не видно і не чути у громаді. Колишні президенти НТШ-А були також і громадськими діячами у більшій чи меншій мірі. Деякі з них навіть служили прикладом для громади. Це, по-перше, важливо для громади, бо висока освіта та інтелігенція є дуже потрібними у громаді і взагалі для народу. Про це ми нарікаємо століттями. Що народ добрий але інтелігенція не дописала. В додатку це цікавий взаємно корисний симбіоз, бо громадський досвід є дуже потрібний для провідників такої організації як НТШ. Може брак цього досвіду і пояснює, чому сьогоднішніх осіб не тривожить брак громадської підтримки НТШ. А найкраща підтримка – це фінансова. Сьогодні приходи від громади для НТШ-А рівняються приходам малих місцевих структур.

Після зборів я направив гратуляційного листа до обраного Президента з рекомендацією, яку я представив на зборах, щоби НТШ-А видавало свої видання не у приватній фірмі Критика, яка і так не є конкурентною з іншими фірмами в Україні, а у видавничому домі НТШ у Львові. До речі у нормальних громадських структурах вводиться що перш ніж укладати договір усний чи писемний з будь якою фірмою, щодо замовлення треба засягнути і інші конкуренційні кошториси.

На зборах були критичні зауваги і інших осіб за видавниче партнерство між Товариством і Критикою, котра є бізнесовою установою і власністю заступника президента і колишнього президента Товариства, що він щойно розкрив у цьому році, а партнерство існує роками. В додатку було незрозуміле нарікання на пандемію, через яку був брак контактів з матірною НТШ у Львові. Партнерство у видавничі площині між НТШ-А і матірною НТШ у Львові полагодить обидві проблеми. Це дуже розумна рекомендація незважаючи що вона прийшла від мене.

19 грудня 2021 року Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа