Торонто пам’ятає, не забуде, не простить

sirka5

Йосиф Сірка

Під такими гаслами закінчилося урочисте відзначення 90-ої річниці Голодомору-Ґеноциду 1932-1933 рр. в Україні. Віддати шану жертвам комуністичного московського режиму прийшло кілька тисяч українців та друзів України до Меморіалу Голодомору-Ґеноциду в столиці канадської провінгції Онтаріо. Символ Голодомору – бронзова фіґура дівчинки (копія київського ориґіналу), знаходиться на Exhibishen Place (Виставочна площа) в найбільшому канадському місті Торонто.

sirka8

Урочистості, які відбуклись 25 листопада н.р., розпочалися молитвою та панахидою біля памятника Голодомору за участі 12-15 священнослужителів православної та греко-католицької церкви. Після молитви та панахиди, відбулись покладення букетів з колосів пшениці, після чого процесія учасників пішла, майже, 1 км до виставочної зали Королеви Єлизавети.

sirka7

Величезний зал був цілковито приурочений і прикрашений різноманітними плакатами, виготовлених зі старих світлин часів Голодомору. Навіть перша «мобільна школа на колесах» – 10 метровий автобус, який вже багато років знайомить англо- та франкомовних учнів та населення канади з історією Голодомору-Ґеноциду. Досі з його історичними знаннями ознайомилось 40 тисяч школярів та 25 тисяч громадян Канади від Сходу до Заходу Канади.

sirka4

Цю мобільну школу організували українські суспільні організації та установи разом з канадським урядом.

Після панахиди за жертвами Голодомору, яку відспівали отці торонтонських парафій, розпочалася мистецька частина. На 4-х сторінках видрукована програма Resilience rising (Стійкість зростає) зі світлиною жінки, яка стоїть у пшениці з повязаними руками.

sirka6

Програму розпочало двоє дівчат віршем: «Запалимо Памяті Свічу», Н.Кузмічової, а другий номер «Елегія для скрипки і фортепіано» виконала власний музичний твір О.Федишин. Танцюристи Школи українського танцю Явір показали танець «Смерть». Далі,окрім поезії, заграли бандури та заспівали бандуристи (Мелодія) та танцюристи балетної майтерності. Звучно лунала і пісня гурту Співай Україно «Ой там на горі» та «Отче наш» солістки А.Белей.

sirka11Микола Латишко (зліва) і Йосиф Сірка

З особливими оплесками присутні привітали на сцені відомого канадського та українського поета й письменника 96 річного Миколу Латишка, який, дивом, пережив Голодомор. Його вірш «Голодні діти», базований на власному дитинстві, викликав бурхливі аплодисменти.

sirka2

Мистецьку частину закінчили танцюристи гуртка «Явір» та 4 класи школи Св.Димитрія, що символізувало перемогу життя над Голодомором-Ґеноцидом. Саме масова участь українських школярів у поминальному заході з нагоди 90-ї річниці і дає право сказати: Ми памятаємо, не забудемо і не простимо голодну смерть понад 10 мільйонів українців, які гинули і сьогодні гинуть тільки тому, що вони українці!

sirka1Христя Фріланд

Після закінчення мистецької програми, до слова взялися не тільки організатори Українського Канадського Конґресу, але й гості. Особливо бурхливо присутні реаґували на прибуття із Оттави Христі Фріланд – заступниці премєрміністра Канади Дж. Трудо. Дуже тепло публіка зустріла і голову Міськради Торонта пані О.Чау та міністра шкільництва провінції Онтаріо. Обоє вони побажали Україні скорої перемоги і обіцяли далі допомогати тим тисячам дітей та громадянам України, які тимчасово перебувають в Торонто та в Онтаріо.

sirka3

Під кінець виступив і консул України О.Шевченко, який виступив англійською мовою.

sirka10

Відзначення 90-ої річниці Голодомору-Ґеноциду було вперше в Торонто в таких масштабах та з такою кількістю учасників. Саме це дає надію, що за цей московський злочин і сучасну російську варварську війну злочинці будуть кипіти в московських болотах.

Торонто, 27.11.2023 р..

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа