Свобода від страху

Аскольд С. Лозинський
Розташований в самому серці Нью -Йорка, між островами Манхеттен і Лонг- Айленд,  з Організацією Об’єднаних Націй у його периферійній точці зору , Острів Рузвельт стоїть як пам’ятник 32 -му президенту Сполучених Штатів Америки – Франкліну Делано Рузвельту. На його краю знаходиться меморіал Рузвельта з бюстом колишнього президента та парком з відповідною назвою ” Парк чотирьох свобод” .

В суботу, 15 Березня 2014р., член Конгресу США  Керолін Малоні провела прес -конференцію на цьому місці на тему російського вторгнення в Україну. Одночасно, через буквально милю, в добре помітній звідси ООН   проходило  голосування  серед членів її Ради Безпеки .  Прес -конференція заявами конгресмена та інших послала сильний сигнал для підтримки  народу України, а в Раді Безпеки ООН 13 з 15 його членів проголосували , щоб засудити  організований Росією референдум в Криму , навіть Китай утримався і тільки Росія голосувала проти Денонсації власної міжнародної злочинності .

Випадковий спостерігач зробив би висновок , що це був хороший день для України та її територіальної цілісності і настільки ж поганий день для російських імперіалістичних амбіцій. Проте , розчарування і трагедія лежать в більш гострому історичному розумінню місця і міжнародного фону.

У січні 1941 року, Рузвельт виголосив свою щорічну промову про стан держави . Вона включала в себе мову про чотири свободи : слова та віросповідання , які були закріплені у доповненню до Конституції США, та представив свободу від нужди , яка була відмінною рисою соціальної програми Рузвельта, а також свобода від страху , відносно нова концепція , за якою він  сподівався отримати від Америки підтримки її європейських союзників в 2 світовій війні. Основна ідея Рузвельта була в тому, що індивідуми та народи повинні бути вільні від страху гноблення і окупації  і  ті , хто не відчував такого страху , повинні бути зобов’язані  допомогти тим , кому пощастило менше.

За іронією долі, чотири роки по тому,  хворий Рузвельт, в супроводі радянських агентів у своєму власному Держдепі, поїхав в Ялту, в Крим і віддав половину Європи  своєму тодішньому союзнику Йосипу Сталіну і погодився з введенням, додаткового страху, репатріації назад в СРСР для тих , кому за якихось  обставин вдалося виїхати. Рузвельт був принциповою людиною , але трагічною фігурою в американській і світовій історії.

Однією з головних цілей Рузвельта в Ялті було купити  мовчазну згоду Сталіна щодо утворення Організації Об’єднаних Націй. При цьому він був як успішним , так і трагічним. Розчарування проявлялося багато разів- від жовтня 1945 року, коли ООН вперше була сформована, до минулої суботи під час голосування в Раді Безпеки із засудженням російської агресії . Тільки одна країна , власне злочинець , проголосувала проти волі переважної більшості , але злочинець переважив через свій постійний потужний статус члена вето.

У квітні 2008 року Україна повинна була набути План дій з членства на саміті НАТО в Бухаресті. Росія , яка не тільки не є членом НАТО, але основна причина, чому було створено НАТО , заблокувала шлях України на членство . Президент США Джордж Буш виступав за членство України . Але європейці і, зокрема , Німеччина , нібито через енергетичні міркування, не змогли зробити те , що було правильно . Членство України було відкладено ,  після чого ніколи вже серйозно не обговорювалося. Якби Україні було надано шлях членства в Бухаресті, там сьогодні не було б української проблеми з Кримом.

Дипломатія і економічні санкції , як правило , сильні інструменти в переговорах. Тим не менш, вони бліднуть , коли стикаються з державою, якою керують злочинці. Весь демократичний світ і багато росіян сьогодні розуміють, що Російська Федерації з президентом Путіним працює поза нормами цивілізованих міжнародних правил. Міркування “демократії та прав людини “відсутні майже повністю в Росії. Проте , світова спільнота багато разів намагалася включити Росію в цивілізований світ . Примітно , що Путін незмінно відповідав  тиском , висміюючи цивілізовану поведінку . У минулому його зарозумілість  вгамовувалася вузькими наслідками , коли він відмовився дати доступ  спостерігачам ОБСЄ за виборами  та повчав міжнародне співтовариство не вчити Росію демократії , а “вчити  своїх дружин готувати “щі  “( капусняк). Зовсім недавно, Путін навідріз відмовив в доступі до Криму навіть  спостерігачам ОБСЄ , а також представникам ООН. Будапештський меморандум 1994 року або договір Дружби з Україною від 1997р. нічого не значать для Путіна, так само як і істина чи повага до Гельсінського меморандуму про територіальну цілісність.

Існує тільки один варіант , який допоможе Україні відчутно . Двадцять вісім країн -членів НАТО повинні активізуватися і запропонувати Україні прискорине членства в НАТО. Нинішній український прем’єр, у приватній бесіді з представниками НАТО , запросив такий розгляд . Німеччина і Франція, продавшиcь  Росії в минулому , повинні визнати та виправити  свою помилку . Україна є гідним і готовим кандидатом для НАТО. Громаді НАТО необхідно встояти і виправити помилки в Ялті та Бухаресті . Народ України та інші у Східній Європі спраглі за бажанням випробувати свободу від страху. Запитайте поляків , чехів , угорців , балтійських та інших східно-європейських народів, які недавно стали членами НАТО. Вони готові захищати Україну , може і тому тільки, щоби захистити свободу від страху у себе . Коли стане НАТО на  кордонах Росії, свобода від страху чи радше страх може стати такою складовою переговорів , що навіть Путінська Росія зрозуміє.

17 березня 2014

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа