Що потрібно для балансу влади в Україні?*)

Святослав Караванський

(До уваги Конституційної Комісії)

Роки незалежности України свідчать, що в Україні нема балансу влади. І це викликано

недоробкою Основного Закону України. Давно відомо, що риба гниє з голови. А головою в державі є її Конституція.

Як показала історія Незалежности усіх постсовєтських республік, президенти цих республік,

виховані сталінськими самодержавними нормами, прагнуть бути одноосібними правителями республік. Вони просто не знають, що таке демократичний спосіб життя. Копіюючи конституції Західніх держав, ці республіки роблять помилку. Постсовєтські республіки потребують конституцій відмінних від Західніх. А саме в балансі влади. Не можна давати президентам можливости запроваджувати диктатуру.

Це стосується насамперед до судової влади. Судова влада – це незалежна гілка влади, і вона

має бути незалежною від президентської влади. Тому Генералього Прокуеора треба обирати на всенародніх виборах і не від партії президента. Це має бути записано в Конституції. І в разі смерти чи імпічменту президента саме Генеральний Прокурор має тимчасово – до нових виборів – мати повноваження Президента. Посада Генерального Прокурора має відповідати посаді віце-президента у Західніх конституціях.

Генеральний Прокурор має призначати і Голову Центральної Виборчої Комісії. Вибори і Виборчі Комісії найближче стоять до судової влади. Тому виборами має керувати Генеральний Прокурор, щоб не було таких прецедентів, як незбіг даних ЦВК та екзитполів .

Президент і Генеральний Прокурор – два всенародньо обрані керівники двох гілок державної влади – і за їхньою діяльністю має наглядати Верховна Рада, керуючись законом про імпічмент.

Закон про імпічмент має бути инший, ніж у Західніх країнах. Закон про імпічмент має передбачати попередження Президенту чи Генпрокурору про можливідть імпічменту, вказуючи в попередженні на неправильні дії Президента чи Генпрокурора. Якщо зміни на настають, Верховна Рада може проголосувати імпічмент. Для ухвалення імпічменту не треба аж двох третин депутатських голосів. Досить і арифметичної більшости.

Імпічмент має бути легко досяжний, і це буде стримувати Президента чи Генпрокурора від антиконституційних дій, до яких за сучасної Конституції вдавалися і вдаютьься чи не всі президенти України.

Зараз іде підготівля до ухвалення Нової Конституції. Якщо таких змін, необхідних для усунення хиб у роботі державних органів влади і наділених владою осіб, не буде запроваджено до Нової Конституції, Україна не позбудеться тих негараздів, які супроводжуять нашу державу майже чверть століття.

Тому я звертаюсь до осіб, відповідальних за текст і ухвалення Нової Конституції: Думайте про державу, а не про свої приватні інтереси. Створіть Конституцію не під президентів, а під Україну, щоб ця держава могла існувати і процвітати без самовбивчих конфліктів. Якщо Ви запропонуєте Конституцію, а ля попередньої, історія запише такий крок як антидержавний та антиукраїнський.

Думаймо державно, панове, а не вузько особисто. Будьмо реформаторами у найголовніших точках життя держави.

Чи ж дійде цей заклик до свідомости тих, до кого його адресовано?

Незабаром побачимо і схвалимо або затупотім ногами.

*) Зберігаємо правопис автора

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа