Пошук сутности

Саміт НАТО у Вашинґтоні мав три мети: відзначити 75-річчя НАТО, зміцнити оборонний альянс та суттєво допомогти Україні. Перший був фанфарним, але другий був суттєвим, його метою було спонукати решту третини країн НАТО витрачати на військові потреби понад 2% свого ВВП. Інша третина включає серйозних членів, таких як Франція та Німеччина, а також менш серйозних членів, таких як Канада, Словенія, Іспанія, Бельгія та надзвичайно багатий Люксембург. Правда, Канада має океан як буфер. Щодо користі для України, поживемо, побачимо.

Тим не менш, у зв’язку зі спробою вбивства Трампа НАТО хіба має враховувати, що Сполучені Штати будуть відсутні в дії щодо захисту Європи від Росії. Сенатор Дж. Д. Венс, кандидат у віце-президенти при Трампі, опублікував приблизно через дві години після інциденту:

“Сьогодні це не просто якийсь поодинокий інцидент. Центральна передумова кампанії Байдена полягає в тому, що президент Дональд Трамп є авторитарним фашистом, якого потрібно взагалі зупинити. Ця риторика безпосередньо призвела до спроби вбивства президента Трампа”.

Цікаво, що стрілець був республіканцем і явно прихильником другої поправки до Конституції США про зброю, тим більше, що використовував автоматичну зброю. Для сенатора Венса, старовинного обивателя з Кентуккі, таке спростування його тверджень затьмарило б питання фактами. Сенатор дуже розумний, але коли має справу з фактами, то він затуманілий, незважаючи на свій відносно молодий вік.

Очевидно, це не те, що думає Америка, і вибори, звичайно, не закінчилися, але протягом наступних трьох з половиною місяців це буде реклама Трампа і MAGA. Сенатору Венсу доведеться відмовитися від своїх прагнень стати віце-президентом, оскільки він явно екстреміст, але його послання пролунає.

Тому доречно сьогодні розглядати НАТО без активної участі Сполучених Штатів Америки, або, принаймні, без відчутної американської підтримки. Можливо тимчасово.

Заява НАТО на Вашинґтонському саміті була сильною щодо України, але мала несуттєвий зміст. Що саме означає «незворотний»? Видали такий комунікат:

« Ми повністю підтримуємо право України обирати власні заходи безпеки та вирішувати власне майбутнє без зовнішнього втручання. Майбутнє України в НАТО. Україна стає все більш сумісною та політично інтегрованою з Альянсом. Ми вітаємо конкретний прогрес, якого Україна досягла після Вільнюського саміту щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ. Поки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжуватимемо підтримувати її на незворотньому шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО».

Відверто кажучи, в рамках Статуту НАТО, мабуть, жодна держава-член не могла б пояснити, що означає «на незворотньому шдяху». Чи прагнення України незворотне, чи рішення членів НАТО. Мабуть важливіше — це обмеження на засяг озброєння, що постачається Сполученими Штатами та Німеччиною. І тому Росія застрахована від серйозної зброї НАТО. І так, ми сумно рухаємося далі.

Це був поганий тиждень для України. НАТО не дало Україні ніякої сутності і Дональд Дж. Трамп став мучеником. Можливо, моя бездушність щодо спроби вбивства відчутна, хоча я дуже чутливий до того факту, що під час нападу на Трампа загинула людина і кілька були поранені. У всьому цьому є неймовірна іронія.

Був Саміт, по суті і по рекламі здавалося б, для України, який не дав Україні суттєвого полегшення чи значення. Була спроба вбивства Трампа республіканцем, який іронічно був прихильником 2-ї поправки до Конституції США, і використав автоматичну зброю, заохочений хіба проголошеннями об’єкту своєї агресії. Результати дивні: Україні не краще, а Дональд Трамп балотуватиметься на посаду як мученик руху, який він створив. Господь діє по чудному бо ніщо не діється без Божої волі. Це хіба ще одне випробування. Треба молитися і працювати, щоби Господь вислухав наші молитви.

15 липня 2024 р.         Лозинський Аскольд

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа