«Покращення» вищої освіти та львівські маневри Табачника

DSCN8409.JPG

Статистика свідчить, що освічені громадяни найменш схильні голосувати за Партію регіонів – її електоральне поле розкинулося там, де інтелект та освіченість не в пошані. Але ж це поле потрібно плекати, доглядати, а при можливості й розширювати. Отож, вища освіта, з точки зору регіоналів, не тільки не є необхідною, але й доволі шкідливою – якщо її зміст не повністю співпадає зі світоглядними засадами «Партії одного регіону». Саме тому нею все більше і більше опікується видатний історик та міністр Табачник, невтомно дбаючи про її, вищої освіти, постійне «покращення».

Оскільки всіх і все в цій вищій освіті не проконтролюєш, найкраще що зробити? Найкраще – поволі її мінімізовувати, скорочувати собі обсяг робіт з контролю за розумами молодого покоління. Отож, влада вирішила зменшити державне замовлення у вищих навчальних закладах.

В 2012 році обсяг прийому для підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра був встановлений на рівні 127 200 осіб, в тому числі за денною формою навчання – 108 тисяч осіб. Натомість в 2013 році, як особисто доповідав 31 травня в парламенті Табачник, сумарне державне замовлення буде складати 85 тисяч осіб. Найбільше скорочення стосуватиметься журналістів (на 30%), фахівців з міжнародних відносин (23%), економіки і менеджменту (11,7%). На юристів держзамовлення зменшиться лише на 3,5%. Водночас збільшується держзамовлення на фахівців з електроніки (5,3%), енергетики та енергетичного машинобудування, металургії та матеріалознавства (10,3%), інформаційної безпеки (6,7%).

Особливо суттєві зміни у держзамовленні на магістрів. Скорочення торкнеться журналістів (37,7%), юристів (22,2 %), фахівців з економіки і підприємництва (28,6%). Натомість, є певне збільшення для спеціальностей «електротехніка та електромеханіка», «машинобудування та матеріалообробка», «розробка корисних копалин», «інформатика та обчислювальна техніка». Що ж, можна припустити, що саме у цих ділянках економіки планують у найближчій перспективі «покращення» своїх статків державні мужі з партквитками ПР у кишенях, фахівці саме цих галузей вже не «народного», а «регіонального господарства». А ось журналістів в Україні – катастрофічно забагато, ще й дозволяють собі писати всякі нісенітниці про теперішню владу, сумніватися в її кришталевій чесності, відданості інтересам громадян України. Така професія взагалі шкідлива, при потребі вистачить Шустера, Піховшека та Ганни Герман з Даркою Чепак. І економістів забагато – ще почнуть підгодовувати журналістів побрехеньками, ставлячи під сумнів показники всезростаючого і для всіх відчутного «покращення»! Кількість юристів також слід «оптимізовувати» – тих, які знають «правила», і так вистачає (на зразок Лавріновича з Лукаш та Ставнійчук), судді також «всерозуміючі». А от розмножувати зайвих правозахисників (на кшталт Євгена Захарова або ж Тетяни Монтян) чи адвокатів – зайве (не кожен з них такий, як молодий Медведчук на процесі Василя Стуса).

Одразу слід уточнити – скорочення відбулося не тотальне. В 2012 році обсяг прийому для підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста становив 59,1 тис. місць. В 2013 році приймуть вже 76,6 тисяч. Мабуть, регіонали вважають, що молодших спеціалістів для власних «господарств» все ж таки плекати треба, та й «правильному» політичному корегуванню випускники коледжів та технікумів піддаватимуться легше, аніж «надто розумні» бакалаври з магістрами.

Дійсно, структура підготовки фахівців не відповідає потребам ринку праці. Одних фахівців у нас перевиробництво, інших – катастрофічно не вистачає. Щороку тисячі випускників ВНЗ, через неможливість знайти роботу за фахом або працевлаштовуються у сферах, де здобуті ними знання непотрібні (до 40 % фахівців із вищою освітою працюють не за спеціальністю), або виїжджають за кордон (щорічний відплив молодих спеціалістів становить 10-12 %), де більшість мігрантів виконують роботу, що не потребує високої кваліфікації. Але ж хіба цими міркуваннями керувався Табачник та інші регіональні «смотрящі» за молоддю та освітою? Звичайно ж, ні. Ці міркування в них використовуються лише для обґрунтування чергового етапу «покращення» вищої освіти.

Та це ще не все. Є ще окреме, надважливе для регіоналів і особисто дляТабачника питання – Львівський національний університет імені Івана Франка, та його ректор, професор Іван Вакарчук. Керував він університетом 23 роки, з невеликою перервою, коли був міністром освіти й науки. І без шкодувань повернувся з чужих київських стін до рідних львівських. Як і його син Святослав Вакарчук, який залишається в українській політичній практиці унікальним прикладом – будучи народним депутатом, ініціативно склав свій мандат, шокувавши «сусідів по кріслах» та повернувшись до справи чистішої за політику – до музики.

Регіоналів постійно денервує «вільнодумний» франковий університет та його ректор, які так неприємно вирізняються на тлі більшості інших, «контруктивніших» вузів та їхніх очільників. А у Табачника до свого попередника на посаді міністра освіти просто патологічна алергія. За останні роки ЛНУ буквально захлинався у хвилях розмаїтих перевірок всіма можливими контролюючими, компетентними органами. А в 2010 році, скриплячи зубами, згоджуючись на продовження ректорства Вакарчука, все ж таки підписав контракт тільки на три роки, незважаючи на пряме порушення закону про освіту, який передбачає, що керівника вищого навчального закладу зі статусом «національний» обирають і призначають на сім років.

Так от, 20 травня 2013 року термін контракту в Івана Вакарчука завершився. Цього ж дня Табачник підписав наказ про його звільнення. Але виконувача обов’язків ректора не призначив. І справа тут ані не в недогляді, ані в напружених пошуках гідного тимчасового намісника.

ЛНУ саме проходить чергову процедуру державної акредитації. Прискіпливість міністерських чиновників, завжди надзвичайна у питаннях стосовно франкового університету, тепер сягнула найвищого рівня. Але навіть якщо би вдалося успішно подолати всі чиновницькі перепони та врахувати бюрократичні хитросплетіння, все одно документи на акредитацію повинен підписувати ректор – якого в ЛНУ просто немає. Прикрий недогляд? Ні. До 1 липня до навчальних закладів повинні надійти визначені міністерством квоти стосовно кількості державного замовлення та так званих платників. Якщо ЛНУ вчасно не проходить акредитацію – немає набору абітурієнтів, відповідно, скорочується фінансування. Як наслідок – вимушене скорочення професорсько-викладацького складу та іншого персоналу, «розполовинення» та «четвертування» і так невисоких ставок.

Звісно, реалізація такого сценарію викличе серйозний спротив серед студентів та викладачів ЛНУ, не кажучи вже про абітурієнтів, їхніх батьків. Львів – не Донецьк, а львів’яни здебільшого лояльністю та покірністю існуючій владі не вирізняються. Отож, Януковичу черговий гострий конфлікт на ґрунті особистих антипатій Табачника ні до чого. Міністр не може цього не розуміти, а тому, скоріш за все, йдучи на тимчасове загострення ситуації, цим самим чинить тиск особисто на Івана Вакарчука, підштовхуючи до добровільного зречення від ідеї продовження свого ректорства в ім’я інтересів університету та його колективу. І тоді, нарешті, підтримати найбільш «конструктивного» претендента. Якщо ж Вакарчук та його команда не піддадуться такому шантажу, тоді в Табачниказалишається в резерві ще один варіант – призначення таки в останній момент для завершення акредитації виконуючого обов’язки ректора. А ним може стати будь хто, чи то з ЛНУ, чи то з будь-якого іншого львівського навчального закладу, чи навіть з іншого міста – хоч із милого серцю «кузні кадрів» – Донецька. І цей в.о. може спокійно кермувати аж до 2017 року. Адже, згідно того ж закону про освіту, конкурс на заміщення посади ректора оголошується кожні сім років. Попередній відбувся 2010 року, отже, наступний коли? Правильно, в 2017 році.

Маячня? Чому ж… Хіба автор слів «комплекс неповноцінності, властивий населенню західних областей України, відчувши себе «національною інтелігенцією», тільки зайнявши будинки і квартири своїх колишніх господарів-поляків, вигнаних чи знищених Гітлером і Сталіним, слід лікувати, а не нав’язувати всій Україні», не може собі дозволити ще одну безкарну маячню? Звичайно, що може. Тим більше, що гарно вивчені учні Сергія Ківалова в суддівських мантіях однозначно підтвердять: у цій маячні жодної краплі маячні не виявлено. Тепер питання, чи проковтне це відкрите знущання зі сторони апологета «руского міра» Табачника Львів, львів’яни та всі інші українці?

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа