Незрозумілі речі

Для цілей цього аналізу я припускаю, що українські ракети справді збили російський літак поблизу Білгорода в Росії. Міжнародного розслідування ні Міжнародним Червоним Хрестом, ні Організацією Об’єднаних Націй не було і не буде, оскільки Росія не дозволить. Росія заявила, що проводить власне розслідування. Російське розслідування – це оксюморон.

Росія звинуватила Україну в збитті Іл-76 і стверджувала, що транспорт перевозив 65 українських військовополонених для обміну на кордоні. На сьогоднішній день, якихось два тижні після події. під завалами знайдено лише тіла 5 членів екіпажу.

Якими б були мотиви української сторони у вбивстві власних військовополонених? Єдиною можливою відповіддю було б те, що була помилка з українського боку.
Існує ймовірність того, що Україна не знала про українських військовополонених на борту. Україна підкреслила, що не була поінформована про транспортування військовополонених. Росіяни на свій найкращий захист стверджували, що було повідомлено за 15 хвилин до збиття. Це досить короткий час. Кому повідомлення прийшло, теж загадочне.

Росія була б дуже мотивована вбивати українських солдатів, просто не повідомляючи Україну про транспортування військовополонених, а потім звинувачувати Україну, що призвело б до внутрішніх розбратів серед населення України. Хоча за російськими даними близько восьми росіян загинули, це було б вважатися дуже незначним побічним збитком для росіян, оскільки, згідно з російською культурою, до людей ставляться як до гарматного м’яса, що багато разів демонструвалося в минулому.

І тому правда ніколи не буде відома.

В іншому сюжеті Володимир Путін планує відвідати Туреччину на запрошення президента Ердогана. Чому це цікавить? Туреччина є підписантом Римського договору, який сформував Міжнародний кримінальний суд. Звісно, турецький парламент не ратифікував Договір, але парламент Туреччини має відносно мало значення для авторитарного режиму Ердогана. МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна. Чи стане це тестом на актуальність міжнародного права та його структур?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно зустрівся зі своїм колегою з Угорщини. Кулеба сказав, що прем’єр-міністр Орбан не проросійський, а просто угорський патріот. У будь-якому разі, під тиском ЄС Орбан поступився, і 1 лютого 2024 року ЄС виділив Україні 50 мільярдів євро. Тим не менш, залишаються питання щодо здатності Угорщини та її прем’єр-міністра Віктора Орбана тримати як Україну, так і ЄС, заручниками місяць-півтора. У результаті Україна, безумовно, зазнала значних втрат.

Угорщина – маленька країна з невеликим населенням і корумпованим та авторитарним режимом. Зараз Угорщина перебуває під значними санкціями ЄС за свої порушення. Угорщина збагачує ЄС дуже мало. Це одна крихітна цятка, навіть менша, ніж пропорційна частина з 27 країн, що входять до складу ЄС. Її влада в ЄС, як і влада в НАТО, виглядає дуже незрозумілою.

Нарешті, незважаючи на українську католицьку пропаганду, Папа Римський не є милим приятелем українського народу. Українські католики моляться за нього щонайменше чотири рази на кожній Службі Божій. В 2019 Папа їздив до Монголії. У Монголії проживає 1300 католиків. Папа Франциск недавно призначив кардинала для монгольських католиків, правда, італійського походження. Є близько 5 мільйонів українських католиків, фактично найбільша Католицька Церква у Східній Європі. Українського католицького кардинала немає. Правда, ми не хотіли б кардинала для України італійського походження. Але Папа Франциск міг здійснити візит в Україну до лютого 2022 року і призначити Святослава кардиналом у 2023 році, хоча б з огляду на війну.

Недавній збірник папських «Десяти молитов про майбутнє надії», опублікований у 2023 році, виділяє один розділ про «божевілля війни». Україна згадується двічі, але лише як місце проведення війни. Згадується про «гуманітарну кризу», але не висловлюється співчуття народу України. Росія жодного разу не згадується як агресор чи винуватець жахів.

Кажуть, що Папа, в минулому аргентинський священнослужитель, був добрим другом нинішнього українського католицького предстоятеля Святослава. Заборона Росією Української Католицької Церкви на окупованих територіях України не була засуджена і навіть не розглянута Папою. Він міг же заступитися давно навязаним звязком з Владиміром та Кірілом.

Можливо українським католикам варто частіше молитися за Папу. Йому, безумовно, потрібні наші молитви, щоб наблизитися до простої людяності, не кажучи вже про духовне керівництво Церквою.

2 лютого 2024 р. Лозинський Аскольд

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа