Настрої виборців: лютий

1.2.jpg

Нещодавно соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати дослідження, проведеного 22 – 28 лютого. Отож, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися наприкінці лютого 2013 року, то участь у них взяли би близько двох третин виборців. Перша приємна звістка – абсолютну перемогу на них здобули б у сумі опозиційні партії – 49,3% голосів виборців, які готові взяти участь у голосуванні. Друга приємність – «нові» парламентські партії (УДАР і Свобода) додали в підтримці, «старі» (Батьківщина, Партія регіонів та КПУ) – втратили. Динаміка зрозуміла: «нові» партії, кожна по своєму, виправдовують очікування виборців («третя сила», рішуча, і, головне, ефективна протидія регіоналам – від «Батьківщини» цього, схоже, вже майже ніхто не сподівається). І, нарешті, третя гарна тенденція – на Півдні, Сході та Донбасі участь у виборах підтвердили лише близько половини виборців. Отже, «любов» до влади та її сателітів із КПУ там все ніяк не розквітає, а продовжує хоч поволі, але згасати.

З поміж тих, хто взяв би участь у виборах, 24,9% опитаних вперто симпатизують ПР. 19,3% віддали б голоси за «Батьківщину». Їй вже майже «дихає у потилицю» УДАР – 18,1%. «Свобода» поступово добирається до чергової планки – 11,9%. 8,7% – все ще «вірують» в Комуністичну партію. Ще 1,2% виборців ніяк не забудуть партію Королевської «Україна – Вперед!», менше 1% приваблює Радикальна партія Олега Ляшка та «Наша Україна». Решту партій підтримує 2,7%, не визначились з вибором – 11,8%.

Для порівняння показників партій з результатами виборів «Рейтинг» провів перерозподіл голосів «невизначених». За його результатами, за Партію регіонів проголосували б 28,2% виборців, за «Батьківщину» – 22%, за партію УДАР – 20,4%, за Свободу – 13,5%, за КПУ – 10%. Інші партії – близько 6%.

Партія регіонів залишається одноосібним лідером симпатій виборців Донбасу, Півдня та Сходу України. «Батьківщина» на Заході ділить першість зі «Свободою» та УДАРом, в Центрі та на Півночі – з УДАРом. «Батьківщину» більше підтримують у селах, ПР та КПУ – в містах.

УДАР продовжує підтримувати переважно молодь, КПУ – старші люди. В електораті «Свободи» та УДАРу більше працюючих та освічених. Серед адептів КПУ переважають пенсіонери, і з освітою сутужніше. Радикальні УДАР і «Свободу» більше підтримують чоловіки, «толерантнішу» «Батьківщину», а також Партію регіонів та КПУ – жінки.

Виборці «Свободи» і «Батьківщини» переважно україномовні. Цікаво, що за останні півроку частка україномовних в електораті «Свободи» зменшилась з 75 до 68%, водночас зросла кількість тих, які спілкуються вдома обома мовами або російською. Цифри можуть здивувати, проте вони свідчать про єдине – радикальні настрої все більше поширюються не лише серед тих, хто принципово носить вишиванки і спілкується рідною мовою.

У структурі прихильників КПУ і Партії регіонів понад половина російськомовні, чверть розмовляють вдома обома мовами, ще чверть – українською. Серед виборців УДАРу половина розмовляють вдома українською, половина – російською або обома. Серед «невизначених» більше російськомовних, що логічно, оскільки найбільше «невизначених» фіксується на Півдні, Сході та Донбасі.

«Перетікання» кількох відсотків між ПР та КПУ нікому особливо не цікаве. Цікавіше становище серед опозиціонерів. Програючи «молодим» у бійцівських якостях, можливо, «Батьківщина» зможе позитивно вирізнитися на їхньому тлі у безпосередньо парламентській, законотворчій роботі? Досвід, як не як, суттєво більший. Але…

Громадянська мережа ОПОРА продовжує відслідковувати законотворчу активність народних депутатів. Середній відсоток активних депутатів у лютому 2013 року зафіксовано на рівні 41,35%. Це свідчить про те, що більша частина парламентарів не здійснювала активної законотворчої діяльності. Найбільше «корисних» парламентарів – у фракції ВО «Свобода» (66,67%), а найменше – серед депутатів ПР (32,69%). Лише третина членів фракції ПР брали участь у підготовці законопроектів упродовж лютого, тоді як більше половини «свободівців» виступили в ролі законотворців. У лютому зазнав змін рейтинг найбільш активних фракцій. На відміну від грудня та січня, в лютому «Батьківщина» поступилася лідерськими позиціями: зареєструвала самостійно, не кооперуючись з іншими політичними силами, 55 законопроектів, тоді як регіонали – аж 105. Так що й досвід пробуксовує…

Але це знову цифри, на які виборці зважають не надто. Можливо, проголошене Яценюком «народне повстання», хвиля акцій «Вставай, Україно!» виправлять ситуацію? Навряд чи. Можливо, хтось, розчулений, і схилиться знову до підтримки «Батьківщини», Але до гучних заяв люди вже звикли, тому, скоріш, погоджуючись з правильними словами і закликами, і надалі покладатимуться на їхнє практичне втілення скоріше бійцями зі «Свободи» та УДАРу, ніж елегантними політиками з «Батьківщини», які не тільки не можуть полегшити долю своєї лідерки Юлії Тимошенко, але й втратили її захисника Власенка. Тому потрібно або щось вирішувати керманичам «Батьківщини», або переходити за якийсь час у статус «молодшої сестри».

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа