Мєдвєдєв є схильний до Сі

 

Сі у заголовку не є прізвище Цзіньпіна. СІ – це Système international d’unités, SI, система одиниць фізичних величин, яка протистоїть (саме так!) системі СГС (сантиметр, грам, секунда). До останньої схильні фізики-теоретики, ми ж, експериментатори, на боці більшості людства і використовуємо метричну систему СІ, де є метр, кілограм, секунда.

Мєдвєдєв, дарма що з бодуна, впевнено, підглядаючи в свій iPad, залякував людство, перелічуючи уражальні чинники ядерного вибуху. Використовуючи при цьому систему SI.

Температура в епіцентрі, каже Дімон, – 5000 К (кельвінів); вибухова хвиля у 350 метрів за секунду; тиск 3000 кг на метр квадратний. Після цього переліку чинників випускник юридичного факультету Ленінградського університету імені А.А. Жданова, побачивши, мабуть, знуднілі обличчя слухачів, поспіхом, без кількісних показників та одиниць вимірювання, розповів ще про іонізуюче випромінювання  та електромагнітний імпульс. Для довідки: перше вимірюється в греях (вперше чую); з другим складніше: там є три компоненти, які позначаються Е1, Е2, Е3; вимірюються в електрон-вольтах.

Рішення зробити реверанс у бік хлопського розуму був, очевидно, експромтом; в дімоновом айпаді всі ці дані були завантажені. Я в цьому абсолютно впевнений тому що там пекельну температуру ядерного апокаліпсису презентовано у кельвінах, а тиск – у кг/м2. 

Перевести кельвіни в цельсії учасники російського марафону (!) “Знаніє” (!) ще спроможні (Тцельсія = 5000К – 273.15 = 4,726.85С). Зі швидкістю (м/сек замість км/год) розберуться також, враховуючи обов’язковий перегляд путінських мультиків про гіперзвукову зброю. 

А от з тиском знанієві марафонці могли б і заплутатись. Там ньютони, бари, паскалі, міліметри ртутного або водяного стовпчика, атмосфери технічні та фізичні тощо. До речі, тиск у 3000 кг/м2 це всього лише 0.3 атм; у велошинах – кілька атм. Такий тиск не вразить слухачів, навіть якщо марафонці і розуміють, що на стіну дома площею у кілька десятків квадратних метрів тиснутиме сотні тонн. 

“Рожденные в СССР” мають пам’ятати, як з 1 березня 1980 року у прогнозах погоди програми “Врємя” її диктори почали називати атмосферний тиск у гектопаскалях замість звичних міліметрів ртутного стовпчика. Після півроку мовчазного спротиву перехід на систему СІ у радянських прогнозах погоди скасували так само неочікувано, як і ввели. Це Дімону на замітку: схильність до СІ до добра не доведе.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа