Міжнародне Право у Стадії Випробування

Незважаючи на те, як історики, юристи чи політики датують міжнародне право, ця галузь сьогодні у стадії випробування. Деякі датують його від 1920 року коли відбулася Паризька конференція та коли оформили Лігу Націй. У 1922 році у своїй праці “Теорія Нації” відомий український юрист та науковець права Володимир Старосольський писав:

Се питання. Тої еволюції, яка відбувається ві царині державних та міждержавних взаємин і якої творами є всякого рода звязки держав з одного боку, а з другого-ідея міжнародного чи міждержавного права. Сам факт, що сього рода еволюція відбувається, загально признаний щодо народження звязків держав з характером державних творів вищого типу — союзів держав та союзних держав. Щодо народження міжнародного права, все ще підноситься сумніви щодо його реальної можливості, але для неупередженого ока народини сього права мусять бути безсумнівним фактом…Держава, підчинена наказам понаддержавної правної суспільности, тратить свою суверенність, але разом з сим, вона зискує деяку гарантію своєї незалежности в міру того, як чужі інтереси, які погрожували б її істнуванню можуть найти заспокоєннє без порушення її. Таким чином, розвій міждержавного права містить в собі чинник, що консервує існуючі держави. ”

Сто років пізніше існують три органи міжнародного права які мали б забезпечити світовий мир і безпеку: Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй, Міжнародний Суд Справедливості та Міжнародний Кримінальний Суд. Всі інстанції були оформлені після невдалого існування Ліги Націй. РБООН і МСС у 1945 році та МКС у 2002 році. На жаль всі інстанції є хіба у процесі еволюції, бо жодна не відповідає потребам сьогоднішнього дня.

У відношенні до сьогоднішньої агресії Москви в Україні, нездібність кожної є до тої міри трагічною, що можна її уважати насмішкою над цивілізованим світом. Це не сказане для самої критики, а радше для конструктивної дискусії.

Москва вторглася на територію України ще у 2014 році, а повною силою у 2022 році. Вона не тільки порушила закони територіальної цілісності та суверенітету, вона проявила всі чотири злочини виписані конкретно у статутах, останньої у статуті МКС: агресія, воєнні злочини, злочини проти людства та геноцид.

Згадані інстанції дали тільки один вирок який можна вважати суттєвим, а саме вирок арешту МКС по відношенню до Владиміра Путіна у 2023 році за крадіжку та знущання над українськими дітьми. Що цей вирок арешту не виконується є однією з засадничих проблем міжнародного права, але це було і є до передбачення, і залежить від еволюції міжнародного права, тобто наскільки серйозно його трактуватиме світова спільнота.

Правда, МСС видав у березні 2022 запобіжний захід, вказуючи москалям припинити агресію. Москва зухвало прийняла рішення суду публічним проголошенням, що вона його ігноруватиме. Того самого дня, немов підтверджуючи свою зухвалість, Москва ракетами вдарила по театрі драми у Маріуполі, вбиваючи 600 людей котрі там ховалися.

Два і пів років пізніше МСС далі займається процесуальними питанням у справі геноциду, що була внесена до суду Україною ще 26 лютого 2022 року.

Ясно, що зухвало і протиправно перебираючи місце в ООН та РБООН, Москва поставила своє вето на кожне змагання РБ впровадити безпеку в Україні. Україна по цьому питанні була безсилою, але також і бездіяльною.

Отже ж це оцінка діяльності та ефективності міжнародного права у сьогоднішній найбільшій глобальній війні. Дійсно, цивілізоване міжнародне право сьогодні далі у стані еволюції. А це велика проблема цивілізованого світу.

18 вересня 2024 року   Askold Lozynskyj

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа