Куди зник Lend-Lease?

Йосиф Сірка

30.8.2023 на You Tube Diaspora UA відбулось звернення активістів української діаспори США – Б.Боровця та Ю.Кондрашевича – до українців у всьому світі, щоб звернути увагу депутатам ВРУ, та всім громадським організаціям і всьому населеню України на те, що вже останнім часом в Україні навіть не згадують Lend-Lease (Ленд-Ліз).

Ленд-Ліз, офіційно представлений як Закон про сприяння обороні Сполучених Штатів (від . lend — «позичати», а lease — «здавати в оренду, винаймами) — політика, згідно з якою США  постачають своїм союзникам боєприпаси, техніку, продовольство , стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти та матеріальні засоби. Вона надається на основі того, що така допомога є важливою для оборони Сполучених Штатів; ця допомога включає військові кораблі та військові літаки, а також іншу зброю. Закон про ленд-ліз був прийнятий двічі за всю історію: вперше він був підписаний  11 березня 1941 р. під час Другої світової війни, а вдруге — під час  російсько-української війни 9 травня 2022  р..

Перший Закон з 1941 р. закінчився 20 вересня 1945 р.. А другий Закон, який підписав 9 травня 2022 року президент США Джо Байден, вміщує програму, яка діє до 30 вересня 2023 року (з правом продовження). Вона дає президентові США можливість (без зайвої бюрократичної тяганини, чи потреби голосувань за кожен пакет допомоги в Конгресі) приймати рішення щодо постачання зброї Україні та країнам Східної Європи, які постраждали від вторгнення РФ в Україну, для того, щоб «допомогти зміцнити обороноздатність цих країн та захистити їхнє громадянське населення від потенційного вторгнення або агресії з боку збройних сил уряду російської федерації».

Згідно з американським законодавством, продаж або передача США зброї іншій державі має певні обмеження і вимагає від уряду проходження довготривалої експортної процедури для отримання погодження. Саме для того, щоб обійти ці обмеженнями, розроблено алгоритм передачі зброї Україні за ЛендЛізом (за цією процедурою рішення про надання озброєння вирішується впродовж 72 годин)!  

І саме тут дуже напрошується питання: Чому в українських ЗМІ та різного штибу «державники» так радісно вітали новину про надання Україні Ленд-Лізу, а зараз всі, мовби, в рот води набрали?! Тому звернення активістів Б.Боровця та Ю.Кондрашевича до всіх українців в Україні і по всьому світі набирає особливої ваги. Згідно з їхнім дослідженням, американська адміністрація очікує запиту-прохання від української влади розпочати виконувати, підписаний президентом Ленд-Ліз.

Члени Diaspora UA 3.9.23 р. вже 20-ий раз організували протестну акцію з плакатам перед Білим Домом у Вашінґтоні, які закликали Байдена розпочати ухвалений Ленд-Ліз. Названі активісти звинувачують у блокукванні Ленд-Лізу послиню України у США О.Маркарову та голову ОП А.Єрмака. Вони твердять що Єрмак відмовляв від Ленд-Лізу американську адміністрацію, бо це може «пошкодити економіці України». Боровець звернув увагу також на те, що Єрмак, без жодної дипломатичної освіти замінює дипломатів і, мовляв, через радника Байдена Салівана, утримує звязки Путіна з Байденом.

Воно й справді дивним видається, що вже, майже, півтора року тому – урочисто і «голосно» заявляли про те, що вже не буде проблеми з нестачею зброї та техніки, а зараз лише група ентузіастів вимагає розблокувати Ленд-Ліз. Слід визнати, що коли б Байден був послідовним і виконав підписану угоду, то і деокупація України вже могла бути здійснена – московити були б не мали час вибудовувати бетонові споруди на захист, виконувати траншеї на сотки кілометрів і руйнувати цивільну інфраструктуру, щоб залишати лише спалену землю.

Тому потрібно невідкладно розпочати тиск на владу та президента України, щоб терміново зверталися до президента Байдена розпочати виконування Ленд-Лізу. Американська допомога СССР допомогла не тільки перемогти фашистську Німеччину, але й зберенгти російську комуністичну імперію. Ленд-Ліз Збройним силаи України допоможе не тільки деокупувати Україну, але й визволити московитів від психічно звихненого диктатора та десятки етнічних груп від тотального зникнення!

Тож вимагайно законного виконання підписаної програми, щоб її непотрібно було «продовжувати»!

6.9.2023 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа