“Кремль на вулкані” — актуальність Ярослава Стецька сьогодні

VolcanoЙосиф Сірка

The Kremlin On A Volcano. Coexistence or Liberation Policy, (by Jaroslaw Stetzko, New York, 1959).

(Кремль на вулкані. Політика співіснування або визволення (Ярослав Стецько, Нью Йорк, 1959).

Під цією назвою 64 роки тому появилася книжечка (56 сторінок) видатного українського політика Ярослава Стецька. Саме він 82 роки тому – 30 червня 1941 р., на Українських Національних Зборах у Львові, прочитав Акт відновлення Української Держави. На цих Зборах Я.Стецько був обраний премєром Українського Державного Правління, але вже 4 липня був разом з Бандерою арештований і запроторений до концентраційного табору в Заксенгаузені, де пробув до вересня 1944 р..

З 1946 р. очолив Антибольшевитський Блок Націй, а 1958 р. взяв участь в установчому Конґресі Світової Антикомуністичної Ліґи в Мехіко. До неї приєднався тільки після прийняття вимоги української делегації виступати і проти російського імперіалізму. Після Конґресу Стецько, як Президент АБН, відвідав з лекціями США, як гість Американських друзів АБН. Лекції Стецька сприяли зростові американських друзів АБН, оскільки його благородні ідеї цілковито гармонізували з високими принципами американської Конституції та Декларацією про Незалежність.

На основі численних виступів Я.Стецька, була видана названа книжечка, яка появилася у формі багатьох запитань та відповідей. У передмові Генерал-майор Й.Ф.Ч.Фуллер (J.F.C. Fuller) вважає, що «ніхто не знає більше про совєтський комунізм, ніж Я.Стецько… Справа в тому, що Вільні Нації поставлені перед світовою проблемою і не може бути миру у світі, поки вона не вирішена. Пробемою не є нуклеарна війна, що є другорядним; проблемою є совєтський російський імперіалізм».

У «Вступі» (Introduction) Нестор Процик звернув увагу на те, що Я.Стецько вже з молодости вивчав проблему «свободи для кожної нації і соціальну справедливість для кожної людини». Після Другої світової війни Стецько був невтомно активним на світовій сцені, як голова анти-російського фронту , як провідний адвокат фронту свободи та визволення. Його мета була завербувати і приєднати підтримку всіх думаючих людей до руху визволення всіх народів поневолених комунізмом і російським колоніальним імперіалізмом.

Відповіді Я.Стецька дуже були б корисними і під сучасну пору, коли різноманітні міжнародні організації толерують аґресивний російський імперіалізм задля бізнесу. Світові організації – ООН, Червоний Хрест, Людських прав, Атомної енергії та інші вже 15 місяців нездатні засудити кровопролитну загарбницьку війну Московської імперії проти України. Наведемо лише частину відповіді Стецька на одне з питань, яке дає нам уяву про те, чому й сьогодні думки Стенцька є не тільки правдивими, але й актуальними.

«Питання: Чи можете дати нам відповідь, як і чому Російська імперія росте так швидко?

Відповідь: Під час і після Другої світової війни Росія анексувала таку велику кількість нових країн, що вона не була б здатна, без підтримки вільного світу, зокрема США, утримувати їх під контролем довший час. Перед 1939, Росія тримала під контролем велику частину України, Білорусі, Туркестану, Кавказ та інші не-російські країни, які контролювала з труднощами, придушуючи рухи нацонально-визвольного руху до незалежности завдяки систематичному теророві, ґеноцидові, штучному голодові, концентраційним таборам та вязницям». (стор. 12).

Для підтверження Стецько наводить хронологічну таблицю, як Московська/Россійська імперія зростала від XIV до XX (1945) століть з 216 000 кв миль до 10 070 000 кв миль.

Книжечка Я.Стецька про «політичне співіснування, чи визволення» помножила прихильників АБН американців. Її зміст руйнував КГБівську пропаґанду про страшних «націоналістів, бандерівців», які були «фашистами, антисемітами». Стецько своєю книжечкою переконав американських друзів, що він і українці борються не тільки за власне національне існування, але й за визволення всіх пригноблених московською імперією народів та національностей.

Сучасна ґеноцидна війна Московії проти України ще раз підтвердила висловлені думки представника українського націоналізму 64 роки тому, що українцям тоді, як і сьогодні, йшлося не тільки про власне визволення з ярма російської імперії. Я.Стецько боровся не тільки за Українську Державу, але й за право усіх національностей бути вільними. В цьому сенсі, і сьогоднішня боротьба українців проти російського фашистського імперіалізму є боротьбою не тільки за Україну, але й за поневолені народи та нації Московії, але й на охорону вільної Европи, яка є незаперечним помічником українців у їх боротьбі.

Торонто, 1.7.23

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа