Комедія НТШ-a

Комедія виборів НТШ-А перетворюється у серіал і заповідається на довше. Нові актори, затруднені професором Грабовичем, починають грати навіть більше, ніж тільки підтримуючу роль. Ось  Маркіян Добчанський PhD (далі без PhD), новоприйнятий адміністратор в бюро НТШ-а у Ню Йорку на місце «сфайерованого» Василя Лопуха, який смів балотуватися проти листи професора Грабовича. Як Франківський з «Лиса Микити»,  «лев що цар є над звірами пише листи з печатками, розсилає на весь світ»  Маркіян Добчанський вислав  повідомлення на 300 адрес про прийняття  чи підвищення нових дійсних членів для голосування перед або на Загальних зборах 18 грудня. Підвищують осіб з цілої Америки бо голосувати можна не тільки фізично але і через проксі і через пошту.

Зауваги приходять з різних сторін і відповідачі користуються кнопкою «відповісти всім» власне на цих 300 адрес. Зовсім новий актор Доктор Олег Коцюба з Гарварду (зовсім новий бо у громадській драмі його ім’я не відоме, бодай мені) скаржиться і погрожує,  що передасть скаргу до Головного адвоката штату Массачусетс на прихильників Мотиля хіба які пересилають йому непрошені листи-відгуки. Кандидат на президента Олександр Мотиль спокійно звертає увагу Маркіяну Добчанському, що підвищення членів на дійсних, тобто для голосування без апробату секції і її голови не сумісне з Статутом НТШ-а. Я долучаюся до слів Мотиля не вперше, бо я вказував на це кілька тижні тому та заявляю, що застановлюся чи не порушити проти Статутну діяльність підвищення членів Професором Грабовичом і Маркіяном Добчанським з Головним адвокатом штату Ню Йорк де НТШ-а  має осідок, і звідки родяться проти Статутні заходи, хоч вони родяться у Массачусетсі, бо там професор Грабович.

Давній дійсний член і колишній науковий секретар, хоч новий актор у цьому серіалі Роман Процик пише про факти фінансові та юридичні, що неприбуткові публічно підтримані організації мають утримати свої приходи так, щоби бодай 33.3 % походили від громадських пожертв, що за останні роки стало проблемою, бо громадська підтримка сьогодні річно становить коло 20  %. Тобто НТШ-а готова втратити статус організації, звільненої від податків. Питання тільки часу, коли реагує Внутрішня Служба Приходів США. Також колега Процик згадує про конфлікти на податковому зізнанню 990, де не вказувалось у минулому власність “Критики” професором Грабовичем, а НТШ-А годувала “Критику” по бізнесі. Це продовжується, оскільки професор Грабович на списку Галини Гринь є віце-президентом.  До речі я про це говорив кількаразово на Зборах, але ніхто не реагував. Гірше того, такий стрімкий головний спад у громадській підтримці важніший, ніж Контрольна комісія,  бо є доказом, що у громаді сприймається, що у НТШ-а щось не в порядку, і тому громада не підтримує НТШ-а. Щодо конфлікту інтересів то я раніше писав про це статтю.

На окремий епізод у серіалі заслуговує Контрольна комісія Товариства. Очолює її Роман Куць, є заступник і троє членів. Я не буду подавати імена бо виходить зі звіту, що вони не причетні до цього фарсу. У звіті цієї комісії за час від 1 червня 2018 року до 30 липня 2021 року вже у другому параграфі сказано все:  що «голова одержав і перевірив фінансові документи» за час  «від 1 червня до 17 липня». Очевидно що реакція моя після сміху була: коли зустрічалась комісія для перевірки фінансового діловодства і хто з комісії був присутній? Мої запитання були скеровані до бюро на руки Маркіяна Добчанського. Очевидно відповіді не було і не буде. Мої висновки — що контролю переводив сам інженер електрик Роман Куць,  і далі не знаю, бо не знаю, що означає «від 1 червня до 17 липня.» Отаке.

От такий серіал-фарс. Шкода що давно немає Фелліні який міг би все записати на стрічку кіно. Уявіть собі, що з цим матеріалом зробив би покійний Едвард Козак у своєму «Лисі Микиті».  Жаль також, що мій старший колега Ярослав Падох, не тільки президент НТШ-а але головний відданий збірщик цього маєтку НТШ-а що сьогодні є коритом для професора Грабовича, Маркіяна Добчанського, і з цвинтаря Св. Андрія у Бавнд Бруку певне зітхає словами: та я збирав це для української науки.

Маркіян Добчанський розіслав усім дійсним членам давнім і недавно підвищеним бюлетені для голосування. Бюлетені повертають до нього мабуть для фільтрації поштою. Мабуть також вибори вже і визначені, але остаточне проголошення буде щойно 18-го грудня. От то щойно буде цирк але не кінець комедії серіалу. Чомусь я переконаний що сценарій давно написаний професором Грабовичем. Питання тільки чи ним підібрані актори вміло відіграють і чи він передбачав як глядачі приймуть стрічку.  Тобто цирк від’їде але клоуни залишаться. Хочеться мати надію, що  до 18 грудня ще не зовсім пізно. Люди добрі відгукніться. Напишіть бодай рецензію.

8 грудня 2021 року                          Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа