Хіба хороші новини на українському фронті

Останні події в Україні та навколо неї значно покращилися. Америка знову взяла на себе лідерську роль. Фактично на полі бою Україна зупинила натиск москалів на північному сході біля міста Харкова. Останнім часом системи оборони України вибили 29 з 30 російських безпілотників і ракет. Правда це тільки один чи два приклади.

Україна була першочерговим суб’єктом саміту G7 в Італії, який завершився десятирічною угодою про безпеку, підписаною між США та Україною. Україна була головною також на зустрічі лідерів оборони НАТО в Брюсселі.

Внутрішньо Україна активізувалась, оголосивши про подальшу приватизацію своєї державної власності, активів, які не тільки можуть принести цінну валюту, але й зменшити урядову корупцію, якщо забезпечено проведення аукціонів у формі прозорих способів.

Багато з цього може бути важко оцінити на цій стадії, але найближчим часом все буде більш прозорим та актуальним для аналізу.

Ці факти стосуються не лише України. Європа і Сполучені Штати у фокусі. Європа через нещодавно відбуті Євро-Союзних виборів та неминучих парламентських виборів у Великій Британії, Франції та Сполучених Штатах, з виборами не тільки для президента, але в обидві палати Конґресу в листопаді. Це всі витверезні фактори.

Навіть нещодавно підписана Угода про безпеку між Україною та США є досить недосяжною,
оскільки це залежить від виборів у листопаді. Конкретні питання, такі як використання прибутків від російського санкційного капіталу для України, реконструкція принаймні просунулася вперед.

Китай з його дволикою політикою щодо Росії створює так багато головоломки, це більшою мірою робота в прогресі, яка, сподіваюся може похитнутися заради економіки. Нещодавно США ввели нові санкції проти Китаю. Чи працюють вони – це переважно питання економічних можливостей. Китаю потрібен Захід, щоб купувати його товари. Він також потребує Росії для постачання енергоресурсів і, можливо, політично стратегічний союз проти Сполучених Штатів.

Стратегічний союзи між автократичними державами завжди ефемерні. В цьому випадку
Америка повинна бути розумною, щоб не протидіяти китайцям додатковими
митами, але зберігати свою рішучість щодо Тайваню. Є багато розбіжностей між Росією та Китаєм, якими можна скористатися.

У будь-якому випадку символіка небезпеки для потреб України дуже велика. Навіть деякі праві в Європі партії висловили свою підтримку на користь України та багато є в опозиції до Росії. Безумовно, об’єднаний демократичний європейський континент під парасолькою ЄС плюс Великобританія – не тільки кращий від будь-яких форм автократії, таких як більш ніж десятиріччя правління однією людиною, як в Угорщині.

Україна, незважаючи на звинувачення в корупції, все впоралася трохи більше ніж 30 років історії, щоб досягти успіху в прагненні до демократії, виборів та мирного переходу влади. У двох випадках була проблема, але народ України кожного разу перемагав, і це ось що означає для демократії.

Аналізуючи Україну, необхідно звернути увагу на дві речі. Однією є нісенітниця, що Україна не готова до НАТО. Друге – це Україна є корумпована.

Перший був серйозно розвінчаний протягом останніх двох років. Україна є головна військова сила в Європі сьогодні. Війна не тільки виявила українську військову рішучість, але також і засоби. України солдати готові до бойових дій, а оборонна промисловість України пішла на крок
вгору, виробляючи багато з того, що потрібно, включно з економічною ефективністю
зброї. Росія виявилася насамперед паперовим тигром за рахунок ефективності України та жертовності всього населення, а також Західної допомога з постачанням, але не на полі бою. Україна не буде запрошеною до НАТО на Вашинґтонському саміті в липні не тому, що це не готова, але через політику, а в даному випадку введену в оману політику.

Інша проблема – корупція. Україна є нащадком радянського суспільства повністю заснованого на корупції. У комуністичній системі хваленої рівності існувала олігархія, відома як комуністична партія, а всім іншим доводилося дбати про себе. Ви не зможете вижити, якщо не вкрадете в тій чи іншій формі. Лише через тридцять років, і з більшою частиною, олігархія залишалася на місці, Україна досягла величезного прогресу у цьому відношенні.

У 1997 році я був присутній на з’їзді у Львові українських адвокатів по всьому світу. Найбільша різниця між колишніми радянськими адвокатами з України та Заходу було те, що перші наполягали на цьому, що обов’язком юристів був захист інтересів держави, тоді як
під кутом майже 180 градусів адвокати Заходу стверджували, що роль полягала в захисті
інтересів особи від надужиття держави. Таке було діаметрально різне розуміння правової держави.

Я американський адвокат. Мені 72 роки. Я пам’ятаю, що за мого життя, що два сто років після проголошення незалежності в Америці, можна було купити поліцая чи інспектора. Це не дуже дорого коштувало. І це не обмежувалося до простих державних службовців і не явище тільки минувшини. Як показують події, сьогодні купують сенаторів і членів Верховного Суду. Але і тут не кінець. За часів президенства Трампа, дочка президента отримала понад пять ліцензій у Китаї, його зять доробився до того, що завдяки арабам Савді Арабії він сьогодні більонер, а сам Президент користався мешканцями його гостинниці, яка працювала кілька сот метрів від Білого Дому, і також дороблявся. Чи не корупція? Тому, нехай той хто чистий, кине перший камінь.

14 червня 2024 року Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа