Гот доґи, картопля фрі і патріоти

У Підкарпатському воєводстві в південно східній частині Польщі розташоване містечко з невеликим населенням (менше 200,000 мешканців) з давньою історією включно, з Галицько-Волинським сполучником під назвою Жешув. Там міжнародний аеропорт з претензіями обслуги частини Європи  і навіть Африки, з рейсами не тільки польськими, але німецькими, мадярськими, британськими і навіть українським. 

Містечко передусім індустріального і військового характеру. Тут фабрики, заводи, гарнізонні храми. Тут також проживає відносне немале число українського населення, багато новоприбулих емігрантів з України. До речі знаходиться готель під назвою “Гетьман”. Мабуть від Хмельницького  гетьмана на території Польщі не було.

Чим цікаве це містечко для американців? Тут популярна їжа це гот доґи та картопля фрі. Для українців ця місцевість і її аеропорт цікаві, бо тут є також і американська військова база з прицілом займатися обслугою американської антиракетної технічної зброї під назвою “Патріот”. На моє не вироблене око, бодай девять таких систем навкола самого аеропорту. Невідомо, чи вони залишаються тут, чи їх везуть в Україну.

Недавня обіцянка Америкою для України систем “Патріотів” та початок навчання на цих системах українських військових вважається чинником зміни воєнної гри. “Патріоти” мають призначення знищувати московські ракети далеко до часу вибуху на призначеному місці.  Україна просила цих “Патріотів” з самого початку війни. Вони конечні для встановлення напів тихого неба.

Після економічної конференції у Давосі багато європейських держав  задекларували нову потужну зброю для України. Правда, деякі обіцянки вже збулись, як традиційно, у Німеччині. Дикий Лавров відгукнувся на ці почини Заходу притаманно йому для нікого незрозумілою реплікою, називаючи їх нацистами. Мабуть, добре, що не ордою.

При приїзді та виїзді з України я перебував коротко транзитно у Польщі. Два аспекти мені дуже втішають, а це екземплярна солідарність поляків з українцями і виїмкова служба наших українців державних, волонтерів, до великої міри української організованої громадськості у Польщі на границях і при наданні першої допомоги, включно з такими конечними службами, як порадою та транспортом.

Хоча у останніх днях мого побуту в Україні гриміли не тільки московські ракети, але також до абсурду лайки москалів, Путіна, Лаврова, як уже згадано, одначе мене втішало, що  майже увесь світ прозрів і пізнав москаля.

Мабуть, найбільшим уроком для мене стало розуміння, що наша перемога неминуча, але потребуватиме більше зусилля не тільки від народу України, держав союзників, але також від діаспори.

І ще раз треба підкреслити, що беззвітних збірок серед діаспори не потрібно. Вони тільки вичерпують громадську скарбницю та добру волю. Досі тільки виїмково звітність наших громадських структур відповідає не тільки потребам але і чесності. Тільки з чемності, і мабуть з наївною надією на поважні зміни я не називаю найгірших маніпуляторів, осіб та організацій. Але остаточно обвинувачення буде.

Для мене смішним, якщо не злочинним, є відповідь збирачів коштів, які не можуть сказати, куди пішла допомога, бо, знаєте, є війна. Під час мого візиту до мене звернулись хлопці 1-ої Інтернаціональної Роти Спеціального Призначення про надання допомоги у формі закуплення більш потужного безпілотника вартості около 70 тисяч американських доларів.

У минулому ми закуповували Мавик чи навіть Матріц які коштували менше 15 тисяч американських доларів за одну штуку. І наші блискуче використовували ці відносно примітивні форми переважно розвідувальної зброї з своїм досвідом та пристосуванням. 

Вислухавши аргументуацію цього підпозділу молодих хлопців щодо далекосяжного і важчого безпілотника, я погодився його закупити.Тому фундація УВУ тепер займається цим ділом.

В прикріплені подаю звіт з допомоги ФУВУ досі і куди можна надсилати ваші пожертви. Мені здається що так повинен виглядати звіт кожної організації у діаспорі, що каже що вона допомагає.

Якщо знаєте іншу організацію, яка так прозоро звітує, підкажіть, щоби ми дали її належний кредит і підтримуйте її працю. В міжчасі, якщо бажаєте допомогти у закупі одного такого дорожчого безпілотника, а може і більше, у звіті є подано, як можете це зробити.

Ці хлопці, а наймолодший з них має тільки 21 рік, знають як ці дрони використати для перемоги. Долучіться до цієї перемоги. Дякуємо.

20 січня 2023 року            Аскольд Лозинський

Звіт фонду: UFUFWarRpt

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа