Американська подвійність

«Другий фронт»

Франсуаза Том викладає радянську історію та міжнародні відносини в паризькій Сорбонні. У вересні 2023 року написала статтю «Другий фронт». Анотація звучить так:

«За словами історика Франсуази Том, Росія не відмовилася від свого початкового плану встановити в Києві проросійський уряд. У досягненні цієї мети не тільки український народ є об’єктом операції психологічної війни, але й метою є проникнення у кола осіб, які приймають рішення у Вашинґтоні та європейських столицях, і ними маніпулюють. Переконати українців у тому, що підтримка Заходом України є хиткою, знеохотити українців боротися до перемоги, зараз є пріоритетом для Кремля».

Таким чином, «поїздку», запропоновану президенту Зеленському на початку повномасштабної «військової спецоперації» Росії, слід розглядати як щось менше, ніж доброзичливий жест. Раніше, у лютому 2014 року, застереження Білого дому (президента Барака Обами-AL) про те, що Україна не повинна протистояти «зеленим чоловічкам» у Криму, має бути переглянуто як менш ніж справжню турботу про життя українців. Мабуть, найголовніше, що нинішня співпраця між американською та українською розвідками має викликати тривогу. Америка не є чесним брокером. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров регулярно спілкується з прямим директором ЦРУ Вільямом Бернсом або особами, які його заступають. Франсуаза Том пише:

«Тепер ми розуміємо, чому Путін обрав термін «спеціальна військова операція» для позначення війни на знищення українського народу, яку він планував вести в цій країні. Ідея була в тому, щоб обдурити не тільки росіян, а й американців. Також зрозуміло, чому після цієї зустрічі у Путіна буквально виросли крила, аж до сумнозвісного ультиматуму НАТО. Бернс практично дав йому «карт-бланш» на напад на Україну, якщо він не буде нападати на країни НАТО. Цей ганебний епізод не завадив американцям відновити «західну дипломатію». Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провів кількагодинну зустріч у квітні (2023-AL) у Нью-Йорку з Річардом Хаасом, колишнім дипломатом і колишнім президентом Ради з міжнародних відносин, європейським експертом Чарльзом Купчаном і експертом з російських питань Томасом Гремом, обидва колишні співробітники Білого дому і посадовці Державного департаменту та члени Ради з міжнародних відносин».

За цим маневруванням є спотворений сенс – якщо Росія не виграє війну в Україні, режим Путіна впаде, а в Росії, країні з другим за величиною ядерним арсеналом, буде хаос. Америка цього не хоче. За словами професора Тома, «ця тема вже чудово спрацювала в 1991 році, коли Захід (президент Джордж Буш-старший), боячись хаосу, зробив усе, що було в його силах, щоб утримати голову Горбачова над водою і відмовити народи СРСР від проголошення їхньої незалежности».

Це відоме як «шантаж хаосом». З падінням режиму Путіна може настати загибель Російської Федерації та невід’ємних прагнень до свободи нині поневолених націй. Це рівняння має бути нейтралізовано оновленою історією про добрих росіян. Це незважаючи на те, що історично «хороші росіяни», такі як Олександр Солженіцин, були, незважаючи на своє інакомислення, російськими шовіністами. Більш глибокий аналіз російської душі ніколи не розглядається. Вибори Путіна, безумовно, не були ані демократичними, ані вільними, але безумовно, були вираженням волі російського народу.

«Останнім часом тема апокаліптичного краху Росії в разі військової поразки стала обов’язковою загальною мовою всіх експертів. Росіяни з істеблішменту, теоретично антипутінські росіяни з діаспори та західні спостерігачі зі схильністю піддаватися впливу російського аналізу, навіть якщо ці спостерігачі критично ставляться до політики Путіна».

Ідея хороших росіян переважає в американській розвідці та таких установах, де домінує американська розвідка, як Рада з міжнародних відносин. Є українські американці, пов’язані з Радою і безпосередньо з амриканською розвідкою. Деякі відіграють визначну роль в українській американській діаспорі.

Професор Том робить висновок:

«…план продемонструвати силу проросійського лобі та партії західних миротворців, мобілізованих Кремлем для цієї мети на Заході… У цьому ключі Папа Франциск очолює список. Він не знав нічого іншого, як прославляти російський імперіалізм перед молодими віруючими Санкт-Петербурга: «Ви спадкоємці Великої Росії, ніколи не забувайте цього спадку». Така гігантська машина психологічної війни, розгорнута в Росії, що західні та українські громадяни повинні це усвідомлювати. Після того, як цілі Кремля та спосіб дії будуть зрозумілі, гру можна виграти. На полі бою також».

20 квітня 2024 року Аскольд Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа