Загострення на Донбасі

20 травня російський намісник в окупованих ОРЛО України звернувся до президента України з приводу обстрілів лінії електропередачі, що їх 16 травня начебто здійснили ЗСУ. «В случае продолжения подобных действий со стороны Вооруженных сил Украины, вы, Владимир Александрович, не оставите нам другого выбора, – погрожує намісник, – кроме как принять эффективные и решительные меры к тому, чтобы отодвинуть линию соприкосновения от указанной линии электропередачи».

В перекладі українською: «Путін мобілізує військових «ЛДРН» і готується до загострення війни  на Донбасі» (Віталій Портников). Переклад вельми точний, якщо згадати історію, і автор перекладу наводить відповідні історичні події: «Друга світова війна почалася з інсценованого гітлерівцями «польського нападу» у Гляйвіці. І війна Радянського Союзу з Фінляндією почалася після організованого СРСР обстрілу власної території, в якому звинуватили фінів».

Можна ще додати, що гляйвіцький інцидент – лише формальний casus belli. Війна стала невідворотною, коли західна політика стала політикою вмиротворення нацистського агресора. Коли Захід закрив очі на введення батальйонів вермахту у Рейнську область – при тому, що батальйони мали наказ у разі атаки з боку французів негайно здатися. Коли Британська імперія проковтнула аншлюс Австрії, анексію Судетів, загарбання Чехословаччини.

В книзі «Blood, Tears and Folly: An Objctive Look at World War II» сучасний британський автор пише: «Марнославний Чемберлен був упевнений, що його особисті перемовини з Гітлером є величезним внеском в справу зміцнення миру на землі. Насправді він просто піддався тискові нацистського вождя і СТАВ СПІВУЧАСНИКОМ АГРЕСІЇ, яку він, за його ж твердженням, намагався зупинити» (Лен Дейтон).

Марнославний Зеленський також упевнений, що його особисті перемовини з Путіним є єдиним шляхом до миру: «Що стосується президента Росії: ми нічого з цим не зробимо, ми повинні з ними говорити». Чемберлен свого часу договорився…

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа