Українська Справа: «Сурми звитяги – 2012»

img.cgi?n=5907

9 – 11 листопада у Львові відбувся фінальний етап XIII дитячо-юнацького фестивалю мистецтв «Сурми Звитяги». Його учасниками стали представники як Львівщини, так і інших областей України. Фестиваль є унікальним тим, що заохочує молодь до плекання мистецької спадщини січових стрільців, вояків УГА, бійців ОУН-УПА, а також до творення сучасного українського патріотичного мистецтва.

Фестиваль «Сурми звитяги» народився через усвідомлення того, що пісенна, мистецька спадщина національно-визвольних змагань ХХ століття не вивчена і не популяризується, практично не розвивається сучасна патріотична пісня. Ідея створення такого фестивалю отримала підтримку Організації Українських Націоналістів. Організаторами стали Центр національного відродження ім. С. Бандери, всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка та громадська організація «Сурми звитяги». Цьогоріч він був також презентований як проект на Форумі Українських Справ у Києві.

305579_494319773941067_1723930622_n.jpg

Вже вкотре юних талантів, учасників фестивалю, прийняв міський палац культури ім. Гната Хоткевича – багаторічний партнер «Сурм звитяги», керівництво та колектив якого із розумінням ставляться до потреби плекання українського патріотичного мистецтва серед молоді. Хори і солісти, вокально-інструментальні ансамблі, капели бандуристів, духові оркестри, читці та майстри образотворчого мистецтва… Сотні юних облич, натхненних почуттям любові до України та українського. Своїми думками діляться ті, завдяки кому відбувається щороку ця подія.

Володимир Степанишин, директор фестивалю «Сурми звитяги»:

stepanyshyn.jpg

«Географія цього фестивалю була широкою та різноманітною – окрім виконавців із Львівщини та Івано-Франківщини була представлена Волинь та Поділля (Вінничина) і навіть Кривий Ріг. На жаль через відмову у фінансуванні з боку органів місцевої влади в останній момент не змогли прибути учасники з Хмельниччини та Харківщини.

На Львівщині попередні відбіркові тури «Сурм звитяги» відбуваються у кожному районі та всіх містах обласного значення, причому там, у містах, охоплені практично всі школи. В деяких районах пішли ще далі. Наприклад, на Яворівщині проводять 4 окружні відбори, і після цього їхні переможці змагаються між собою на районному відборі за право потрапити на фінальний тур до Львова. Також окремі міста районного значення організовували свої окремі, міські конкурси. А на Золочівщині, Миколаївщині районні відбори тривали по 2-3 дні – такою велика була кількість охочих до участі в фестивалі.

Попередніми роками учасниками фестивалю українського патріотичного мистецтва вже ставали поляки, литовці, грузини, росіяни. Цього року – це польське товариство «Білий орел». Було виконано три патріотичні твори – українською, польською, і третій – обома мовами.

Приємно бачити, що продовжується пошук сучасних нестандартних форм патріотичного мистецтва. Триває цей процес серед рок-колективів, вокально-інструментальних ансамблів. Хорові колективи вдало пробують виконувати сучасні молодіжні пісні, наприклад – «Веселі, брате, часи настали», з репертуару Святослава Вакарчука. Поряд з різними класичними формами (спів під фортепіано, акапелло) робляться спроби синтезу народних та рокових інструментів, класичних та сучасних творів. Приклад – спів під бандуру у супроводі рок-музики.

Активно відроджуються духові оркестри, вперше цього року на фестивалі виступив естрадно-симфонічний оркестр. Потрібно відзначити і хореографію. Поряд з класичними танцем було багато сучасного бачення, сучасного трактування тематики, включно з бальними та спортивними танцями. Зросла увага до естетичності костюмів, поведінки виконавців на сцені.

На конкурсі художнього читання все більше декламують власних творів, зріс і кількісно, і якісно також конкурс авторської пісні.

Загалом, якщо на місцях є ентузіасти української справи, української культури – там є «Сурми звитяги», є патріотична пісня та виховання молоді. І звідти до нас приїжджають якісні колективи та виконавці. Як, до прикладу, на Вінниччині. Там відзначають вже десяту річницю проведення у себе «Сурм звитяг», навіть готують про це окремий фільм».

Юрко Антоняк, член журі фестивалю:

images?q=tbn:ANd9GcQEonaolsl18i1msT8X3ZutUQ5iJp-cLJ7V2Kcw1Db0G95EipnoyXnZK2Xo

«Цьогорічний конкурсний відбір видався цікавим і насиченим. Переважна більшість учасників належним чином подбала про репертуар та його сценічне оформлення. Особливо потішили танцювальні колективи. Такої феєрії руху, костюмів, постановок  Фестиваль ще не бачив. До речі, безумовний рух уперед спостерігався і в народних, і у сучасних танцях. Заслуженими переможцями конкурсного відбору стали: старша вікова категорія – ансамбль танцю «Роси світанку» СЗШ № 84, м. Львів, керівник Юрій Бугрин (народна хореографія) таспортивно-танцювальний клуб «Карменс» Центру творчості дітей та юначтва Галичини, керівник Олександр Плахотнюк (естрадна хореографія), молодша вікова категорія – народний ансамбль танцю «Серпанок» школи народного танцю ЦТДЮГ, керівник – заслужений працівник культури України Валентина Вартовник (народна хореографія) та народний художній колектив ансамбль танцю «Галичанки» будинку школяра Шевченківського району м. Львова,художній керівник та балетмейстер-постановник Галина Курганська (естрадна хореографія).

Традиційно сильними були і учасники в номінації вокальних та вокально-інструментальних ансамблів. Багато з них творчо і по-новаторськи підійшли до опрацювання тематики та конкурсної програми. Надзвичай злагодженим ансамблем та прекрасними голосами вирізнявся вокальний нонет «Бревіс» із Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, який із власним творчим прочитанням пісні УПА «Лента за лентою…» став заслуженим переможцем у старшій віковій категорії. Молодшу вікову групу очолив ансамбльнародного камерного хору «Жайвір».

Солісти також у більшості підібрали цікаві конкурсні програми із оригінальними повстанськими та патріотичними піснями. Тут переможцем завдяки неабияким вокальним даним та вдалій програмі став Олексій Шпирка із Кам’янко-Бузького районного Центру творчості дітей та юнацтва. Хоча, слід зауважити, деякі педагоги та виконавці продовжують ставитися до участі у фестивалі як до чергового «відбування номеру». Тому не бракувало і традиційних «Кленових балад» та «Стрілецьких романсів», які вже дещо набили оскому слухачам та особливо членам журі. Тому серйозність у питанні добору репертуару також оцінювалася відповідно.

Інтелігентна манера виконання, вдало підібраний репертуар, висока естетика зовнішнього вигляду принесли перемогу хоровим колективам: Народна капела бандуристок «Ягілка» Центру дитячої та юнацької творчості Залізничного району (старша вікова категорія) та Хор хлопчиків та юнаків Центру дитячої та юнацької творчості Івано-Франківської міської ради (молодша вікова категорія).

 Серед духових оркестрів та інструментальних ансамблів вже не вперше переміг Зразковий духовий оркестр «Веселка» ЦДЮТ Залізничного районуЛьвова.

Цікавими були виконавці у жанрі авторської пісні, де переміг Максим Голобородько, Бродівська ЗОШ І-ІІІ ст. №4, літературно-музичної композиції – читці літературно-драматичної студії БДЮТ, м. Борислав, ЛМК «Станція Стрий», не бракувало і цікавих та змістовних творів у номінації художнього читання, авторської поезції та образотворчого мистецтва».

Мирослав Солдат, член оргкомітету фестивалю:

«Однією з головних проблем фестивалю було і залишається фінансування. Дуже ускладнила пошук спонсорів виборча кампанія. Дивно, що цього року вперше підтримки «Сурмам звитяги» не надала Львівська міська рада. Варто задуматися. В 2011-2012 навчальному році українською мовою навчалося 81,9% школярів. Це на 0,3% відсотка менше, ніж попереднього. Здавалося б – невелика різниця. Проте таке скорочення зафіксоване вперше за роки Незалежності. Ось вам результати діяльності Дмитра Табачника і теперішньої влади. Їх не цікавить ні українська мова, ні історія, ні тим більше патріотична пісня. Але коли в рік ювілею УПА міська влада Львова також не відчуває потреби допомогти фестивалю, присвяченому саме 70-річчю УПА… Мабуть, не таким бачить своє місцеве самоврядування львівська громада.

Але, не зважаючи ні на що, і цього року фінал фестивалю пройшов на високому рівні. Свідчення того – це, те, вже 14 листопада відбулася нарада під головуванням першого заступника голови Львівської обласної ради Петра Колодія щодо проведення «Сурм звитяги», на якій прийнято рішення підтримати проведення фестивалю, зокрема, фінального гала-концерту на сцені Львівської опери. І відбудеться він у грудні, всупереч усім перешкодам одних, байдужості інших, проте завдяки ентузіазму тих, хто готовий і надалі плекати українське патріотичне мистецтво».

Юлій Хвещук

Фотогалерея фестивалю 2012 року:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.494319523941092.113279.100000891466063&type=1

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа