Політика в Церкві

Я маю на увазі виборчу політику в Католицькій церкві. Останні кілька чисел “Національного католицького реєстру” були поповнені статтями проти Демократичного квитка Байден-Гарис. Там не було про Трамп-Пенс статей або схвалення будь-якого кандидата, але обсяг анти Biden-Harris матеріалу може бути призначении тільки для переконання католиків голосувати Трамп-Пенс. Я підозрюю, що більш ніж сублімальне послання в цій публікації може бути символом майбутнього цунамі місцевих католицьких церковних проповідань. Природно, церква не повинна бути залучена до такого роду діяльності. Але Церква так і робить і навіть гучно.

Єдиним аргументом проти Байден-Гарис є їх проабортна позиція. Щоб бути абсолютно прозорим для читачів цієї статті я ідентифікую себе католиком, народженим і вихованим та навіть практикуючим. Я йду до церковних служб, сплачую свої внески, роблю дотації, стараюся дотримуватесь заповідей і святих таїн. Однак, у мене абсолютно немає позиції про аборти, хоч я не вважаю, аборт абсолютним вбивством, як написано шостою заповіддю. Я вважаю, що моя єдина позиція полягає в тому, що Церква неправильно виокремлює свою позицію про аборт, як вимірювальна палиця про те, чи людина є хорошим або поганим католиком. Однак я ніколи не сперечався напружено або навіть м’яко з будь-яким з моїх католицьких пасторів або просто друзів з цього питання. Я вважаю одначе, що католики, як Джо Байден, Ендрю Квомо або Ненсі Пелосі повинні бути дозволені для участі в таїнствах, таких як Святе Причастя, незважаючи на свої переконання, які можуть суперечити ієрархії Церкви. Тільки Бог, навіть не Папа, може судити ці переконання і людей, які мають їх.

Питання, яке Церква може поставити, є хто є кращою людиною: Байден або Трамп і запропонувати пастві своє голосування за кращого християнина з тим, що кінцевим керівництвом має бути совість. Найбільш помітні провини або недоліки Джо Байдена публічно відображаються, окрім його позиції щодо аборту, є те, що він був часом плагіатором і сьогодні його розум не може бути настільки сильним, як це було, коли йому було сорок. І той факт, що він, мабуть, не був дуже хорошим студентом. Я підозрюю, що це можна сказати про дуже багато людей, більшість з яких не на постійному публічному дисплеї.

З іншого боку, провини Трампа разючі і безсоромні. Навіть його позиція про аборт незрозуміла, як він раніше був про-абортник, як нью-йоркський Демократ, але, переживши християнську (я не впевнений яка конфесія) епифанію пізно в житті під час президентської гонки він став проти-абортником. У проміжку він був одружений три рази з обома попередніми шлюбами, що закінчилися в розлученні і не дивно, тому що він частенько обдурював кожну зі своїх дружин, включно з теперішньою. Обман і перелюб – це досить погано, але потім примусити мовчати порнографічну актрису і подругу для забави, щоб тримати їх тихо і брехати про це – зробило ці справи ще гіршими. Його брехунство і ділове шахрайство протягом усього життя є легендарними.

Я обмежу свої звинувачення проти кандидата Трампа до вищезгаданих. Є багато більше. Однак, що тут важливим, щоб Церква не зайняла позицію, яка, здається, є схваленням очевидного “величезного” грішника, щоб використовувати термінологію Трампа. Без вагань я хотів би припустити, що Джо Байден на основі його обмеженої кількості провин і безліч добрих діл як людина, так і як політик є кращим християнином на мою думку. Проведення Біблії в руці перед єпископальною церквою Святого Івана у Вашингтоні для гучної передвиборчої кампанії у фоновому режимі не є добрим ділом. Я особисто буду голосувати за кращою людиною у моєму розумінні.

Моя Церква, а також будь-яка інша церква повинна просто залишитися поза політикою. Церковна ієрархія повинна розуміти, що правильно чи не правильно – це керівництво є авторитетом для свого стада, часто в питаннях, які виходять далеко за межі духовного. Є багато католиків в Америці, безумовно, достатньо, що може вирішити вибори. Багато хто на краще або гірше керуються у всіх питаннях оцінкою душпастирів католицької церкви. Ті, хто читає і беруть у всьому з церковних видань або їх місцевого єпископа або пастора, можуть сказати собі: Я не можу голосувати за Байдена-Гарис бо отець виголосив проповідь про їх позиції за абортами. Яка альтернатива? Я не хочу вірити, що Бог хотів би, щоб його діти проголосували за Трампа-Пенса.

4 вересня 2020 Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа