«Моршинська» імперія Путіна

Чи знаєте ви, що фінансовий ресурс Росія черпає не лише з нафти та газу, але й з українських надр, у тому числі – і з нашого краю? Не нафта, не газ, а звичайна вода приносить шалені прибутки соратникам Путіна. А потім за ці гроші закуповуються ракети та снаряди, якими вбивають наших солдат. На ці кошти фінансують терористів-сепаратистів з ЛНР та ДНР.

Наше журналістське розслідування тривало чимало часу. І воно ще не завершене повністю, адже у цій справі задіяні не лише олігархи, але й представники міжнародної мафії, усі деталі оборудок тримають у суворій таємниці, тому здобуття доказів та розкриття прізвищ, які стоять за фірмами і фірмочками із дивними назвами, вимагало часу.

Тим не менше, велика палітра здобутих фактів уже відкрила вражаючу картину, хоча деякі паралельні сценарії ще треба дослідити окремо. Ми змушені не зволікати з публікацією відомих нам фактів, бо на виборах до влади під прикриттям дуже модних брендів рвуться безпосередні виконавці схеми Путіна по загарбанню українських надр та українських земель. Цинізм Кремля і полягає в тому, щоби кошти на війну з Україною та вбивства українців здійснювати за українські гроші.

На початку 90-х років минулого століття Світовий банк зробив невтішний прогноз – запаси питної води на планеті земля у найближчі сто років досягнуть критичної позначки, тобто водний ресурс стає ціннішим від енергоносіїв. Міжнародні синдикати, особливо ті, які мають дуже специфічну репутацію, відразу сприйняли це повідомлення як сигнал до дії – і в світі – від Латинської Америки та Африки до Італії та Росії почався бум приватних інвестицій на скупівлю водяних підземних запасів.

В середині 90-х зійшла зірка маловідомого дрібного підприємця із Тернополя Миколи Кмітя. У 1996 році він очолив підприємство «Нова» – компанію з виробництва та розливу мінеральних вод у м. Моршин. Підприємство почало бурхливо розвиватися, відкриваючи все нові й нові свердловини у навколишніх селах Стрийського району. І все б було добре, якби у криницях цих сіл, а також у селах сусідньої Івано-Франківської області різко не впав рівень води. Однак скарги людей розбивалися об двері чиновників – «все законно, все правильно», – чули у відповідь скаржники.

В країні мінялися уряди і президенти, а Моршинська імперія розвивалася. Фірма відкривала нові й нові свердловини і в Стрийському, і в сусідніх Жидачівському та Миколаївському районах.  І там також почала зникати вода в криницях.

Набравшись міці, підприємство Кмітя почало підминати конкурентів. Першою жертвою став невеликий заводик у с. Зарічне Жидачівського району. Через химерну оборудку успішно працюючий завод став власністю ділків, закритий як «нерентабельний», а працівників викинули на вулицю поповнювати лави безробітних українців. А чотири ліцензовані джерела Зарічанського родовища поповнили «водний запас» Кмітя.

Наступною жертвою стала популярна серед мешканців Львівщини вода «Кнісельчанка». Через рішення суду за сумнівний кредитний договір та договір застави нерухомого майна ТзОВ «Кнісельчанка» закривають. І така доля спіткала майже всі невеликі чи середні підприємства по добутку та розливу води на Львівщині.

На початку нового століття і підприємство Кмітя, і інші подібні фірми які, як  з’ясувалося, таємно входили до міжнародного «водного» синдикату, за яким стояли Борис Березовський та Бадрі Патаркацишвілі, і які ще в середині 90-х інвестували в цю справу понад 300 мільйонів доларів, офіційно об’єдналися в міжнародну групу IDS Borjomi International.

IDS Group Україна, яка об’єднує Моршинський завод мінеральних вод «Оскар»; Миргородський завод мінеральних вод (МЗМВ); Дистрибуційна компанія «Індустріальні та дистрибуційні системи» («ІДС»); Трускавецький завод мінеральних вод та компанія із доставки води додому та в офіси ВАТ «Нова» стали невід’ємною частиною цього синдикату.

Коли ім’я Бориса Абрамовича Березовського, який привів до влади у Росії Путіна, але скоро потрапив в опалу, широко відоме загалу, то Бадрі Шалвович Патаркацишвілі менш відома, але не менш цікава фігура міжнародного масштабу. Аркадій  (кличка (!) «Бадрі») Патаркацишвілі розпочав кар’єру в комсомолі, на початку «лихих» 90-х за підтримки кримінального авторитета Отарі Квантрішвілі перебрався до Москви, де став партнером Бориса Березовського, зокрема очолював «ЛогоВАЗ». У 1995-му був допитаний по справі вбивства журналіста Владислава Лістьєва, після смерті якого обійняв керівні посади на телеканалах ОРТ і «ТВ-6». Тоді ж, у середині 90-х, Аркадій «Бадрі» Патаркацишвілі зацікавився прибутковим бізнесом на воді. У 2001 році, після скандалу з російським «Аерофлотом», перебрався в Грузію. Політику не полишив, був одним із ключових опонентів президенту Михаїлу Саакашвілі. У 2007 році звинувачений грузинськими правоохоронними органами в змові з метою повалення державного ладу; оголошений в міжнародний розшук по лінії Інтерполу. Помер «від серцевого нападу» в Лондоні у 2008 році.

У тому ж 2008 році абсолютно невідомого в політичних чи управлінських колах Миколу Кмітя президент Віктор Ющенко та глава його адміністрації Віктор Балога призначають головою Львівської обласної державної адміністрації. За три наступні роки він повністю виконує завдання – організовує легалізацію всього бізнесу та закріплює власність на усі водні родовища, що використовується, а також захоплює нові, зокрема – запаси мінеральної води в селах Лисовичі та Розгірче  Стрийсього району.

Таким чином IDS Group Україна, номінальним співвласником якої є Микола Кміть, остаточно знищивши усіх потенційних конкурентів, впевнено монополізувала ринок мінеральної та природної води України. Води «Моршинська», «Миргородська», «Старий Миргород», «Трускавецька» – усе належить їм, а фактично – міжнародному синдикату .

Однак в бізнес Кмітя втрутилась велика політика – вже згадана несподівана смерть в Лондоні Бадрі Патаркацишвілі, який перед тим умудрився спочатку посваритися з опальним Борисом Березовським і переметнутися на сторону російських спецслужб. За тиждень до його несподіваної смерті в Грузії розгорівся скандал, пов’язаний з публікацією газетою «Алія» роздруківки бесіди Бадрі Патаркацишвілі і глави спецдепартаменту МВС Грузії Іраклія Кодуа. Зокрема, згідно тексту роздруківки, Патаркацишвілі сказав буквально наступне: «Він [Путін] був в Санкт-Петербурзі, працював заступником Собчака, кришував мої пітерські бізнеси. <…> Коли Яковлєв там виграв вибори у Собчака, два рази на день мені дзвонив і благав: Бадрі, переведи мене в Москву – не хочу тут залишатися. Я пішов до Бородіна – Пал-Палича, який тоді був у Єльцина. Він хороший хлопець – мій друг. Прийшов я до нього і розповів про Путіна, що той толковий хлопець і може перевести його в фінансово-контрольне управління? «А хочеш, я переведу його своїм замом?» – сказав він. Подзвонив я Путіну, він приїхав в той же день, потім став директором ФСБ, потім – прем’єр-міністром».

Хто винен в смерті авторитета Бадрі – Березовський, ФСБ, чи справедливість – колись дізнаємось. Але у 2013 році реальні господарі синдикату наказали Миколі Кмітю переписати власність на українську воду та українські надра на російського власника, підконтрольну Путіну «Альфа Груп». Слухняність менеджера була відповідним чином стимульована, а, оскільки, із завданням Микола Кміть справився блискуче, як преміальні йому було залишено 5% в IDS Group Україна.

Навіть на офіційних сайтах «Моршинської» чи «Миргородської» можна прочитати про надвисокі прибутки цих компаній – валовий дохід української частини міжнародного синдикату щороку перевищує 2 мільярди (!) гривень. Їх отримує наближена до Путіна «Альфа Груп». Тобто гроші за галицьку воду осідають у Москві і використовуються сьогодні Кремлем на війну проти України, на закупівлю найновіших озброєнь та боєприпасів для сепаратистів, на найманців, на вбивство українських солдат.

Невже лише у нас виникають справедливі питання до політичних сил, які, спекулюючи на героїзмі Майдану та АТО, намагаються провести до Верховної ради цинічних фінансистів режиму Путіна? І що пов’язує представників російської «Альфа Груп» із Андрієм Садовим та його «Самопоміччю»?

До речі, Микола Кміть, будучи керівником обласної держадміністрації, на початках дуже конфліктував із Андрієм Садовим, вважаючи міського голову Львова саботажником та некомпетентним управлінцем, про що неодноразово заявляв у пресі. А потім вони якось порозумілися…

Саме в ті роки місто Львів стало банкрутом – Садовий назичив грошей стільки, що міська громада їх ніколи не віддасть, а значить усі привабливі об’єкти Львова скоро стануть власністю щедрих позичальників – а серед них є і російські банки, у тому числі – на видному місці «Альфа банк».

Ще один штрих спільної діяльності Садового та Кмітя – катастрофа під назвою Грибовицьке сміттєзвалище. Голова ЛОДА Кміть та мер Садовий зробили все можливе для того, аби не допустити жодного потенційного інвестора до побудови сучасного сміттєспалювального чи переробного заводу. Бо на цій трагедії для Львова та навколишніх сіл, на цьому невпорядкованому звалищі, добряче  наживаються певні люди з оточення мера.

А потім ще Садовий та Колєсніков збудували найдорожчий в Європі стадіон, витративши понад мільярд (!) бюджетних грошей на забаганку, красна ціна якої в п’ять разів менша.

У 2011 році Андрій Садовий особисто приїхав вітати з днем народження тодішнього президента України Віктор Януковича. Святкування відбувалося у державній резиденції «Зоря», більш відомій як «дача Горбачова» на мисі Форос у Криму. Відео цієї імпрези нещодавно потрапили в медіа.

До речі, зв’язки Андрія Садового з регіоналами не перервалися і сьогодні. ЗМІ повідомляють, що у списках «Самопомочі» є яскраві представники злочинної влади Януковича.

Солідарними Микола Кміть та Андрій Садовий є і в критиці Президента України Петра Порошенка. Зокрема Микола Кміть в ефірі телеканалу «ЗІК» заявив, що закон Петра Порошенка, яким встановлено мир на Донбасі, «писався… у Москві». Тобто Кміть звинуватив у зраді Президента України, який зупинив російську агресію і намагається встановити мир в країні, зупинити загибель сотень і тисяч українських патріотів. І приписав ці заслуги… Путіну!

На завершення задамо питання і до правоохоронних органів – хто дає право російським олігархам у час війни спустошувати українські надра, псувати екологію нашого краю, зрештою забирати у людей воду. А на викачані в прямому значенні кошти фінансувати терористів та прирікати на смерть українців?

Андрій Рожик

http://politiko.ua/blogpost118991

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа