Марина Шкарупа показала вражаючу картину з анонсованого проєкту «Українці: Повернення в майбутнє»

Композиція під назвою «Евакуація» захоплює і вражає з першого погляду, збурюючи почуття та вивертаючи емоції назовні.

Але ця робота не просто «твір на тему», вона є складовою частиною великого мистецького проєкту «Повернення в майбутнє», презентація якого запланована на початок грудня 2022 року. Наразі йде підбір зали та планується сценарій відкриття.

М.Шкарупа картина Евакуація

М. Шкарупа картина «Евакуація»

Ідея мистецького проєкту «Українці: Повернення в майбутнє» з’явилася раптово, немов прозріння. Сутність його полягає в акцентуванні погляду на трансформацію кодів ідентичності українського суспільства під час війни. Від розпорошеності і відчаю до нової суб’єктності та пробудження колективної свідомості.

Особлива увага приділяється фактору масового біженства – абсолютно нової реальності для сучасної України. Але не нової для історичної та генетичної пам’яті українців, які пережили кілька масових хвиль, як добровільно-вимушеного, так і насильницького переселення на чужі землі. Авторка сама була кілька місяців у вимушеній еміграції, пережила багато поневірянь. Тому ця тема виступає як рефлексії із самої глибини процесу.

Зараз найбільш актуальне питання полягає в тому, чи зможе Україна повернути хоча б більшу частину з тих майже 10 мільйонів біженців, які залишили Україну. Чи зможе Україна заохотити своїх дочок і синів повернутися? Чи вимушені переселенці матимуть бажання і мотивацію повертатися туди, де нічого не залишилось? Чи зможуть вони розпочати нове життя з чистої сторінки? Чи зможе наша країна пережити цю безпрецедентну демографічну кризу та відновити популяцію українців на своїй рідній землі? Багато з тих, хто зараз перебуває за кордоном рахують дні та години, і мріють про скоріше повернення. Але дуже багато вже віддали дітей до місцевих шкіл, знайшли роботу, вступили у нові стосунки, і не уявляють чіткого майбутнього.

Проєкт Марини Шкарупи досліджує питання внутрішньої трансформації, саморефлексії українців на тлі найбільших викликів в історії нашої Держави.

Незвичні емоції та відчуття, суперечливі енергії, що збуджують уяву і змінюють свідомість. Як, коли і куди повернуться українці, і яке майбутнє їх чекає? Що вони відчувають на чужині, що їх підтримує та змушує вірити і сподіватися?

М.Шкарупа картина Втеча

М. Шкарупа картина «Втеча»

Попри усі труднощі та пастки, попри біль, страх і зневіру, у картинах проєкту простежується і відчувається напрочуд сильна і могутня воля до життя, воля до перемоги, воля до повернення додому і відновлення України своєї мрії. У кожному творі закладений певний код, натяк, немов тонка мотузочка, що допомагає відшукати точку опори, віднайти орієнтир і внутрішні резерви для якісних змін у власній свідомості.

«Проєкт буде готовий до експонування з 1 грудня 2022 року. Першого тижня грудня ми хотіли зробити презентацію. Наразі шукаємо варіанти із залою. Головне, щоб це було просторе (від 50 метрів), доступне і доречне місце для розміщення експозиції, щоб усі бажаючі кияни та гості міста могли б без ускладнень побачити виставку, – розказав ЗМІ куратор проекту Леонід Хом’яков.

До 10 жовтня маємо вже чітко визначитись із локацією та датою відкриття. А до того розглядаємо пропозиції та варіанти співробітництва із усіма зацікавленими. Також ми сподіваємось, що цей проєкт зацікавить міжнародні інституції, які приймають участь у подоланні наслідків війни, допомагають українським біженцям на чужині. Ми хочемо привернути широку увагу міжнародного суспільства, української влади, і заохотити українців до скорішого повернення на батьківщину, як тільки це стане можливим та безпечним. Але треба прикласти дуже великих зусиль, щоб вимушені переселенці, біженці отримали можливості, реальні шанси для повернення, відчували, що їх чекають, що про них піклуються, що вони потрібні своїй Державі. Я бачив ескізи, задуми картин проєкту, деякі вже готові, інші народжуються прямо зараз – це буде щось неймовірне, пронизливе і зворушливе. Ніхто не залишиться байдужим!»  – прокоментував ситуацію мистецтвознавець.

Марина Шкарупа – видатна українська художниця сучасності,  приймала участь у десятках виставок, як групових, так і персональних, в Україні і за кордоном (Нідерланди, Естонія, Німеччина, Емірати та ін.). Твори мисткині представлені в багатьох музеях та приватних колекціях по всьому світу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа