Демократизуймо Україну!*)

Святослав Караванський

1. Про досяжність дій, спрямованих на благо демократії.

Українська демократія – демократія молода, і виникла вона після століть диктатур, тому норми українських законів не можна копіювати зі західніх демократій, або колишніх “сталінських” псевдодемократій. Молода демократія має бути “вільніша” від старих демократій, бо опір “старої гвардії” молодим вітрам дужчий, ніж у “старих” демократіях.

Ця вільність має проявлятися у стандартах досяжности тих чи тих контрольних та инших функцій. Поясню на факті.

У статті 87 Конституції України сказано, що питання про відпові-дальність кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше, ніж один раз протягом однієї сесії.

Нащо таке обмеження дії, спрямованої на благо демократії?

Контроль і підзвітність керівних органів – це невідۥємна засада демократії, тому обмеження контролю – риса недемократична. Статтю 87 написано “під” наділену владою особу, яку належить контролювати.

Коли йдеться про тимчасові слідчі комісії, то їх утворення так само обмежено тим, що за формування такої комісії Конституція перед-бачає аж 150 голосів депутатів. Таке обмеження у глибоко корумпованій країні знову таки сприяє корупції.

Невже ж бажання сотні або й семидесяти п’ятьох депутатів, під-триманих реальними фактами злочинної діяльности, недосить для ство-рення та праці відповідної слідчої комісії?

Молода демократія має враховувати той факт, що антидержавні та просталінські сили із шкури лізтимуть. щоб утиснутися до керівних органів. Корупціонери, окрадачі України, не шкодують коштів на це.

І ми маємо наочну картину у формі сучасної ВР, а також у низці виборних урядовців, яких боронять від кари недоробки Конституції.

Чесні політики мають вивчати процеси, які відбуваються у країні і викорінювати недоробки, наявні в законах та Конституції.

Демократичні закони мають сприяти продемократичним акціям, а не обмежувати їх.

Тому ряд прокорупційних норм треба вилучити з Конституції.

Продемократичні сили у ВР, продемократичні активісти, зокрема журналісти, мають докладати до цього максимум старань.

Удосконалюймо поспіхом усталені недемократичні норми!

*) Зберігаємо правопис автора

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа