Українці Росії проводять акцію до Всеросійського перепису населення – 2021

Zapyshysukrayintsem

Дорогі друзі!

З 15 жовтня по 14 листопада 2021 року в Росії проходить перепис населення. Це знакова подія, бо перепис населення вважається єдиним всеосяжним джерелом інформації, з якого держава отримує дані про наявне населення, в тому числі й про національність, володіння мовами, користування мовами в побуті.

За даними Перепису населення 2010 року, українців у Росії налічувалося біля 2 млн осіб. У 2002 році – біля 3 млн осіб. У 1989 році – трохи більше 4 млн осіб. Спостерігається істотне скорочення українського населення Росії під впливом різних причин, серед яких основними є еміграція та асиміляція. Діти українців нерідко записують себе як росіяни чи представники інших національностей, ховаючи своє українське етнічне коріння.

Але є вихід.

В графі «національність» можна вказувати декілька походжень: тобто, наприклад, якщо у людини мама – українка, а тато – росіянин, то можна вказати і те, й друге, і таку відповідь буде зараховано. Це буде Вашим шансом та Вашою можливістю вказати на своє українське походження, і, відповідно, відпадає необхідність обирати, яку національність вказувати краще. При цьому можна вказати пріоритети черговістю. Наприклад, спочатку українець, затим росіянин чи татарин.

Якщо Ви просто почуваєте себе в тому числі й українцем – вкажіть це.

Також будуть питання про рідну мову та мови, якими Ви володієте. Якщо Ваша рідна мова не українська, то обов’язково вкажіть, що Ви також володієте й українською. Якщо Ви володієте українською на мінімальному рівні – все одне вказуйте її.

Крім того, з’явилося питання про користування мовами в побуті. Обов’язково вкажіть, що в побуті Ви користуєтеся в тому числі й українською, бо в побуті залежно від ситуації можна користуватися різними мовами, і це абсолютно прийнятно.

Детальніше з переписними питаннями можна ознайомитися тут: https://www.strana2020.ru/form.php

Українцям Росії вкрай важливо залишатися видимими. Закликаємо обов’язково вказати на своє українське коріння навіть при наявності інших походжень, а також вказати володіння українською мовою.

Будьмо!

Прес-служба Об’єднання українців Росії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа