Зведення: напади на редакції місцевих ЗМІ та телевежі на Сході України

Від початку березня зафіксовано 15 випадків нападіві захоплень офісів ЗМІ та телевеж на Сході України. Такими є дані дослідження Інституту масової інформації.

Напади здійснювали проросійські активісти, сепаратисти та терористи зі зброєю чи з битами, у масках. Нападники вимагали розказувати від телеканалів про них більше, казали, що вчитимуть журналістів, як правильно писати новини. У результаті деякі офіси були розтрощені і спалені.

При захопленні телевеж сепаратисти відразу вимикали українські телеканали та включали замість них трансляцію російських телеканалів.

У березні ІМІ зафіксував 3 таких факти, у квітні — 9, у травні — 3.

На думку виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, місцеві ЗМІ атакують, бо вони є достовірним джерелом інформації для населення східних областей України, яке отримує протилежну за змістом картинку від російських і українських центральних ЗМІ. «Місцевим ЗМІ більше довіряють, вони розмовляють мовою регіону, населення їх давно знає як “своїх”. Брутальні і жорстокі атаки на офіси місцевих ЗМІ свідчать про те, що сепаратисти позбавляють громадян у східних областях України їх конституційного права на інформацію, і намагаються повністю заглушити будь-які канали альтернативних новин, залишивши єдине джерело новин — російські ЗМІ», — зазначає Романюк.

Так, у березні проросійські активісти у Харкові увірвалися до телеканалуSimon і змушувала весті пряму трансляцію в ефірі російського телеканалу «Росія 24». Телерадіокомпанія«Донбас» перервала ефір через те, що в телестудію вдерлися проросійські активісти з вимогою, аби журналісти розказували про них більше.

У Луганську проросійськи налаштовані люди захопили будівлю телекомпанії «ІРТА». Натовп людей вибив вхідні двері, зайняв всі кабінети, виніс вогнегасники і погрожував спалити телекомпанію, якщо їм не віддадуть для знищення вихідні матеріали для сюжету про захоплення будівлі ЛОДА 9 березня.

У квітні у Донецьку невідомі намагалися захопитиобласну державну телерадіокомпанію, але правоохоронці відбились. У Харкові близько 50 проросійських активістів у масках і з бітами розгромили апаратну телекомпанії АТН. У Луганську на телеканалі «ІРТА» невідомі поранили трьох охоронців, коли останні намагалися їх зупинити.

У Харкові невідомі намагалися захопити Харківську регіональну передавальну телевежу, вони в ультимативній формі вимагати від керівництва відновити мовлення російських телеканалів.

У Краматорську двічі озброєні бойовики двічі захоплювали телевежу Концерну РРТ. Ці випадки сталися 17 і 18 квітня. Захоплена телевежа забезпечує телевізійним сигналом не лише Краматорськ, а й Слов’янськ, Горлівку та Макіївку. Загарбники вимкнули українські телеканали і розпорядилися почати трансляцію російських каналів.

У Торезі Донецької області невідомі розгромили та підпалили офіс місцевої газети «Про город». Також ще один офіс розгромили і підпалили на Донеччині у місті Константинівка.

У травні у місті Торез Донецької області близько 50 невідомих у масках, озброєні палицями і бітами розтрощили офіс муніципальної газети«Горняк». Напад на редакцію газети «Горняк» був здійснений у відповідь на те, що видання не публікувало інформацію про діяльність сепаратистів у місті.

У місті Костянтинівка Донецької області – озброєні люди заблокували редакцію місцевої газети «Провінція». Нападники опечатали редакцію, а головного редактора Михайла Разпутька та засновника газети Галину Разпутько відвели до штабу сепаратистів, де їм сказали, що вони більше «не працюють у редакції газети».

8 травня у Донецьку представники так званої Донецької народної республіки захопили будівлю незалежного телеканалу «Юніон». Озброєні сепаратисти повідомили про намір контролювати діяльність співробітників телеканалу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа