Зловживання Росії механізмами Інтерпол шкодить міжнародному іміджу України

У п’ятницю, 11-го квітня, в приміщенні УНІАН відбулась прес-конференція на тему «Протидія авторитарним режимам: ревізія екстрадицій на запит України та виключення з Інтерполу порушників Статуту». В прес-конференції взяли участь: Людмила Козловська, Фонд «Відкритий діалог» (Польща); Олег Левицький, Українська Гельсінська спілка з прав людини; Олександра Матвійчук, Центр громадянських свобод.

Сьогодні Україна та ситуація навколо неї знаходяться під пильною увагою міжнародної спільноти. Після революційних подій в Україні кінця 2013 – початку 2014 років важливо забезпечити належну легітимність новій владі та ввійти в міжнародне правове поле. Це питання не лише зовнішнього іміджу нашої країни, але і забезпечення її розвитку в руслі міжнародних правових стандартів.

В той же час, факти співпраці України з авторитарними режимами в сфері переслідування політичних активістів несуть серйозні репутаційні ризики для України. Зокрема, Російська Федерація, Казахстан та інші країни використовують міжнародні договори України (наприклад, про взаємну видачу злочинців) для переслідування власних політичних опонентів за кордоном.

Найбільш відомими в цьому контексті є всесвітньо відомі справи Леоніда Развозжаєва, Філіпа Долбунова (Гальцова), Улугбека Зайнабетдинова, Дениса Солопова, Руслана Сулейманова, Хамідулло Тургунова. Особливо показовою є справа казахстанського опозиціонера Мухтара Аблязова, обвинуваченого за сфабрикованою справою казахстанського БТА Банку. Хоча в Україні дотепер діє запит на екстрадицію М.Аблязова, реакція європейських країн у цій справі однозначна: у квітні 2014 року Касаційна інстанція французького суду в Парижі скасувала рішення про екстрадицію Мухтара Аблязова в Росію чи в Україну. А Крайовий суд міста Пльзень в Чехії ухвалив звільнити з-під варти Тетяну Параскевич, фігурантку справи БТА банку.

Зокрема, як зазначила Людмила Козловська під час прес-конференції: «Відповідно до статті 3 Статуту Міжнародної організації Інтерпол, використання даної організації для переслідування за політичними мотивами категорично заборонено. Якщо країна використовує Інтерпол для переслідування політичних опонентів, вона порушує Статут цієї організації і має бути позбавлена права користуватися її механізмами».

На захист правосуддя сьогодні активно виступають українські громадські активісти, правозахисні організації, незалежні ЗМІ, які заявляють про зловживання недемократичними країнами системою Інтерпол. Зокрема, 28 березня 2014-го року правозахисними організаціями було опубліковано відкрите звернення1 до Генерального прокурора України, керівника Міністерства внутрішніх справ та Голови СБУ. В заяві правозахисники закликали нову владу не повторювати помилок минулого режиму та відмовитися від співпраці з авторитарними режимами Росії та Казахстану в питанні зловживання Інтерполом для переслідування політичних опонентів.

Зокрема, активісти вимагають принесення офіційних вибачень біженцям та їхнім родинам; відкликати запит на екстрадицію Мухтара Аблязова; розслідувати дії колишнього генпрокурора Віктора Пшонки та інших співробітників силових структур, які фальсифікували обвинувачення та запит на екстрадицію проти Мухтара Аблязова та його колег; зупинити співробітництво зі спецслужбами авторитарних режимів з метою переслідування, викрадення і передачі політичних опонентів та біженців.

1 http://odfoundation.eu/files/pdf/27.03.2014_Statement_political_persecutions_UA.pdf

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа