Збулося: депутат БПП закликала перепрофілювати Мінкульт в пральню. І Кириленка – у відставку

Ірина Фріз підписала постанову за відставку Міністра культури В’ячеслава Кириленка. Про це народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» повідомила на своїй сторінці в Facebook.

За словами Фріз, зближення України з Європою продовжує гальмуватися бюрократичним апаратом та безвідповідальними чиновниками, які далекі від розуміння інтересів держави та її міжнародної взаємодії.

«Складається враження, що завдання, де існують інтереси держави, але відсутня можливість опрацювати кошти, ігноруються, саботуються та вважаються деякими чиновниками неважливими», – сказала депутат.

Вона зазначила, що після неодноразових звернень до Міністерства культури, як член міжпарламентської групи дружби Україна-Німеччина, з приводу відновлення роботи Міжурядової українсько-німецької комісії з питань німецької меншини в Україні та отримання відписок, вважає за необхідне:

1) змінити керівництво Міністерства культури разом зі всіма заступниками та

2) провести перевірку їх діяльності на посадах.

«Міжурядова українсько-німецька комісія з питань німецької меншини в Україні працювала з 1996 року, згідно з Угодою між Україною та ФРН про співпрацю у справах осіб німецького походження, які проживають в Україні.

Основними напрямками підтримки, яка надається Урядом ФРН представникам німецької національної меншини-громадян України, є етнокультурна діяльність, вивчення німецької мови, підтримка німецькомовних ЗМІ, молодіжних обмінів, самоорганізації громад, культурних програм, допомога соціально незахищеним німцям, сприяння партнерським зв’язкам громад та молодим особам, які представляють німецьку меншину. Така підтримка, що здійснюється за рахунок німецької сторони, обумовлена двосторонньою угодою щодо осіб німецького походження та їх нащадків, які в певний історичний період були п р и м у с о в о переселені (депортовані) та були жертвами переслідувань у 30-40 роки ХХ ст. Втім, у 2010 році постановою №397 Кабінету Міністрів М.Азарова, зважаючи на проросійську орієнтацію та ігнорування євроінтеграційного курсу, Комісію було ліквідовано», – сказала Ірина Фріз.

Вона зауважила, що проблема полягає у тому, що Комісія фактично могла працювати за кошти ФРН та забезпечувати надходження коштів для потреб громадян України німецького походження, але її відновлення (не створення) блокується Міністерством культури, незважаючи на очікування Федерального Уряду Німеччини, схвальну позицію Президента України,

Прем’єр-міністра України, Міністра Закордонних справ України. «Міністр Кириленко має окрему позицію від керівництва держави? Важливість питання відновлення роботи Комісії полягає, передусім, в тому, що її робота дозволяє утворювати додатковий постійний канал взаємодії між Києвом та Берліном, який підвищує рівень зацікавленості Німеччини в Україні. І чим більше буде каналів співпраці з нашими партнерами, тим потужнішим буде двостороння співпраця та підтримка України з їх боку. Наявність етнічних меншин на території України – це, в тому числі, ефективний інструмент зовнішньої підтримки держави».

«В такій ситуації мені важко пояснювати німецьким партнерам, в чому полягає проблема для Міністерства відновити те, що було зруйновано режимом Януковича, та функціонувало, згідно з міжурядовими угодами. Поки що робота Мінкульту викликає бажання замінити вивіску та зробити на його базі заклад для надання послуг з прання», – підкреслила Ірина Фріз.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа