Запущено систему по роботі з викривачами корупції

Громадський люстраційний комітет сьогодні презентував нову онлайн-форму повідомлення про невідповідності в деклараціях та інформаційні матеріали з алгоритмами перевірки декларацій. 

«Сьогодні ми запускаємо онлайн-систему роботи з викривачами корупції, яка складається з форми повідомлення про невідповідності в деклараціях, системи обробки таких повідомлень і відкритого реєстру корупціонерів. Мета створення цієї системи — забезпечити контроль за дотриманням вимог закону щодо декларування чиновниками майна. Наразі активізація суспільства важлива як ніколи, тому що тривав і буде тривати саботаж системи декларування та продовжуватимуться атаки на антикорупційне законодавство» — зазначила Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

«Через форму ми отримуємо інформацію від громадян, що містить докази про корупційні злочини. Ми перевіряємо надіслану інформацію, та, в разі підтвердження, вносимо корупціонерів у відкритий реєстр. Підтверджена інформація також передаватиметься в НАЗК та НАБУ – окреслила роботу з онлайн-формою Дрік.

Громадський люстраційний комітет презентував інформаційні матеріали з алгоритмами перевірки декларацій. Так, разом із журналістами-розслідувачами було розроблено ряд інформаційних матеріалів, які містять покрокові інструкції:

1) Перевірка декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, 2)  Державний земельний кадастр: як перевірити, чи належить земля декларанту та членам його сім ї?», 3) Державний реєстр речових прав на нерухоме майно: як перевірити, чи належить нерухомість декларанту та членам його сім ї?», 4) Єдиний державний реєстр транспортних засобів: як перевірити, чи належить транспортний засіб декларанті або членам його сім ї?, 5) Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: як перевірити, чи  має відношення до бізнесу декларант та члени його сім ї?. Також була презентована покрокова інструкція про дії громадян, якщо вони підозрюють чиновника у причетності до корупції та відео-шаблон заповнення онлайн-форми.

Партнер ГО «Громадський люстраційний комітет», журналіст-розслідувач Марія Землянська закликала громадян приєднуватися до боротьби: «Майнова перевірка – це найцікавіший етап журналістського розслідування. Ми дуже чекали на запуск цієї форми, тому, що у нас просто немає людських ресурсів для такого об’єму робіт. Завдяки суспільству ми вже маємо бази інформації, які щодня допомагають нам викривати чиновників. Закликаю вас допомогти нам, а ми, в свою чергу, допоможемо вам».

Під час конференції були також окреслені основні загрози з боку влади у сфері боротьби з корупцією. Непрозорий процес запуску системи і заяви окремих високих посадовців свідчать, що ризики для повноцінного функціонування системи існують в технічній і законодавчій площині. Ми не знаємо, що саме було змінено співробітниками Держспецзв’язку в програмному коді і як це вплине на роботу системи, парламент може спробувати скасувати кримінальну відповідальність через внесення змін до Закону «Про запобігання корупції», про що вже говорять представники влади. Конституційний суд незабаром повернеться до розгляду провадження щодо скасування ключових положень Закону «Про запобігання корупції» в частині е-декларування. До КСУ ще півроку тому поскаржились 48 народних депутатів, в основному представників «Опозиційного блоку» та «Відродження». Наразі існує ймовірність скасування кримінальної відповідальності через введення так званої «нульової декларації». У випадку, якщо її дія розповсюджуватиметься на державних службовців, це означатиме легалізацію незаконно набутого майна із подальшою амністією капіталів.

«Неймовірно важливо, щоб громадянське суспільство долучалося до боротьби з корупцією – наголосив Єгор Соболєв, голова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції, – Електронне декларування не врятує нас від намагання корупціонерів скасувати основні положення закону та спроб приховати незаконно набуте майно. Вже сьогодні багато чиновників пішли з посад, деякі переписують майно на родичів. Також важливо пам’ятати, що Легіону чесних українських суддів у нас не існує.  Тому, цю роботу може та має проводити суспільство. Завдяки вашим повідомленнями щодо неспроможності чиновників пояснити походження майна ми зможемо подолати корупцію».  Єгор Соболєв висловив підтримку діяльності Громадського люстраційного комітету і наголосив, що ця онлайн-форма – це зброя, створена для всіх нас.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа