Єдина україномовна газета Одещини зазнає утисків

У липні 2017 року газеті «Чорноморські новини», яку читачі з любов’ю називають просто «Чорноморкою», виповниться 100 років. Упродовж існування вона змінювала назви та засновників, але не припиняла виходу. У 1918 році газета виходила навіть французькою мовою. Внесок колективу редакції в героїчну оборону міста відзначено медаллю «За оборону Одеси». З проголошенням незалежності України колектив редакції ухвалив рішення про перетворення газети з органу обласного комітету компартії в обласну громадсько-політичну і проголосив основні програмні принципи: утвердження української державності, відродження національної свідомості, української мови і культури, відстоювання громадянських прав, честі, гідності кожної людини, незалежно від національності, політичних поглядів, віросповідання. Цих принципів колектив, очолюваний заслуженим журналістом України Іваном Мельником, дотримується і понині.

1 Випуск «Чорноморки» з нагоди 95-річчя газети

Але така принципова позиція журналістів «Чорноморки» керівництву області, яке ще не позбавилось «совкової» ідеології, сьогодні не до шмиги. Показовим став факт запрограмованого Одеською облрадою на 2016 рік значного зменшення фінансування газети. З цього приводу 21 грудня 2015 року Одеська міська організація ВО «Свобода» звернулась до голови обласної ради та очільника ОДА із вимогою переглянути питання порядку денного пленарного засідання третьої сесії «Про затвердження Регіональної програми підтримки розвитку книговидання та засобів масової інформації в Одеській області на 2014-2016 роки» в частині фінансування єдиної україномовної газети області. Згідно програми, що була ухвалена ще у грудні 2013 року,  фінансування газети має зменшитись на 40%, з 500 тисяч гривень у цьому році до 300 тисяч гривень у наступному.

В той же час фінансування газети обласної ради «Одеські вісті» збільшиться майже вдвічі – з 2 мільйонів гривень до 3 мільйонів 790 тисяч гривень. Збільшення фінансування також передбачено для періодичних видань національних меншин, зокрема молдавської газети «Лучаферул» – з 310 тисяч до 530 тисяч гривень, болгарських «Роден край» – з 480 тис грн. до 500 тис грн. та «Българите вчера, днес, утре» з 50 тис.  до 250 тис. грн.

За словами голови міської організації ВО «Свобода» Сергія Солтасюка, така ситуація є абсурдною і знову ставить єдину повноцінну україномовну громадсько-політичну газету області на межу виживання. Свободівці рішуче вимагають від обласної ради та ОДА не зменшувати фінансування газети.

«Одеська громадськість добре пам’ятає, як з 2011 року тодішні місцеві ставленики режиму Януковича різними способами намагались ліквідувати «Чорноморські новини». Однак завдяки мужності та принциповості працівників видання, підтримці патріотичних організацій газеті вдалось вистояти. На той час вона залишалась одним з небагатьох рупорів свободи слова і державницької позиції в області. Газета і сьогодні є затребуваною, оскільки залишається єдиною повноцінною україномовною газетою на Одещині», – зазначає Сергій Солтасюк.

Патріотична громадськість Одеси сповнена рішучості активно протидіяти симпатикам «русского міра» в обласній раді й не дозволити їм знущатися над свободою слова, мовленого державною українською мовою.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа