Японія проведе саміт “великої сімки” і готова підтримати там Україну

Україна продовжить реалізацію великих інфраструктурних проектів національного значення за допомогою пільгових кредитів від Японії. Про це йшла мова під час зустрічі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка з Генеральним директором Європейського бюро МЗС Японії Хаджіме Хаяші.

«Ми почали реалізовувати проект модернізації Бортницької станції аерації. Уряд та Верховна Рада України прийняли всі необхідні рішення, зміни до законодавства для цього», – наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр України зазначив, що за наполяганням Мінрегіону Урядом виділено 63,1 млн. грн.. із Державного бюджету 2016 року, а Урядом Японії надано близько 900 млн. дол. США пільгового кредиту для реалізації цього проекту, що передбачає 0,1% річних, 40 років на повернення кредиту,10 років пільгового періоду з оплати тіла кредиту.

Геннадій Зубко наголосив, що не менш важливим напрямом є співпраця в енергетичній сфері, зокрема, впровадження в Україні японських передових технологій «Clean Coal» з покращення ефективності вугільних теплоелектростанцій в Україні.

«Ми розраховуємо на успішність реалізації першого проекту із заміни парової турбіни на Трипільській ТЕС», – сказав він.

Геннадій Зубко та Хаджіме Хаяші також обговорили можливість участі японських кампаній у проектах завершення будівництва мосту через Дніпро та будівництва станції метрополітену на Троєщину від станції метро Радужна до станції метро Тараса Шевченко.

Співрозмовники також обговорили підтримку Японією реформ в Україні та надання їй необхідної допомоги в рамках співробітництва в Групі підтримки України, створеної на рівні послів країн «Великої сімки» G7 (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія) в Києві. Також обговорили можливість проведення консультаційних зустрічей міністрів українського уряду із цією групою для обговорення питань проведення реформ за конкретними напрямками. Очолює Групу підтримки України Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі.

У 2016 році Японія головує у «Великій сімці» і висловила готовність докладати активних зусиль для підтримки проведення реформ в Україні. 26-27 травня 2016 року в Ісе-Сіма в префектурі Міе відбудеться саміт G7.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа