Як військові бюрократи знущаються над бійцями, що пів року воювали в окопах

До нас звернулася ініціативна група бійців Окремої бойової прикордонної комендатури «Чоп», що виконувала бойові завдання в секторі «Д» (поблизу Пєсків під Донецьком) протягом жовтня 2014 — лютого 2015 року. Це загалом 180 прикордонників (контрактники й мобілізовані, серед яких чимало добровольців з Ужгорода та навколишніх сіл). За час перебування в зоні АТО вони знищили кілька розвідувально-диверсійних груп, затримала чимало сепаратистів, вилучила багато зброї та боєприпасів. На жаль, після півроку служби повернутись змогли не всі, підрозділ втратив двох бійців, кілька були поранені.
А тепер, кажуть хлопці, ніхто з їх ротації (180 осіб) не може отримати статус учасника бойових дій (УБД), хоча є чимало прикладів коли ті ж міліцейські, армійські, есбеушні або прикордонні начальники отримали такий статус одразу ж, і — усього лише за кілька днів формального перебування в зоні АТО. Хлопці кажуть, що без посвідчення УБД вони не можуть звернутися до жодної державної чи комунальної інстанції по законні пільги — мовляв, довідки з військової частини про участь в АТО там до уваги не беруться й викликають у чиновників лише сміх.
Ця вся тяганина триває вже майже півроку. За словами прикордонників, документи на отримання УБД нібито були подані керівництвом Чопського прикордонного загону ще на початку березня, однак їх подальша доля невідома. «Хтось каже, що вони загубилися по дорозі з Чопу до Львова, або зі Львова до Києва, хтось списує все на бюрократію, а хтось говорить про банальну злочинну халатність керівництва», — каже один із погранців, додавши, що «високі чини з силових відомств отримують такий статус миттєво». «У загоні нам нічого не говорять, і складається таке враження, що на нас уже давно «забили» — адже окремим державним клеркам невигідно видавати забагато «корочок» учасників УБД — є інформація, що існує неформальний наказ видавати таких посвідчень чим менше, бо, мовляв, треба економити бюджет», — додає інший.
Прикордонники Чопської окремої бойової комендатури кажуть, що спеціально звернулися до ЗМІ та соціальних мереж, аби не провокувати реальний конфлікт, вирішити ситуацію без ексцесів та надати проблемі розголосу. «Нам потрібно лише те, що нам належить за законом — не більше», — резюмували вони.

 
Для військових бюрократів і служб АТО, які не вірять, що таке знущання можливе: контактна особа: Марія Іваник, 0507058672
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа