Як і чому спецслужби СРСР сіяли взаємну недовіру між українцями і євреями

Дискредитація та присвоєння антисемітського ярлика були одним із методів  боротьби КҐБ із українським визвольним рухом. Про це у лекції “Кухня антисемітизму від КҐБ. Спроби загострення українсько-єврейських взаємин радянськими спецслужбами” розповість історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.


Четвер, 28 травня 18:00

Національний університет “Києво-Могилянська академія”

(вул. Волоська, 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2)


У лекції йтиметься про те, чому в 1950-1980-х роках радянські спецслужби сіяли взаємну недовіру між українцями і євреями. Для свого виступу автор використав раніше таємні інструкції й звіти співробітників спецслужб. На основі документів Володимир В’ятрович пояснює, як діяла “кухня антисемітизму” від КҐБ.

20085_10204328949563348_5261211459897192274_n
Свідома політика загострення українсько-єврейських відносин спиралася не лише на вигадані факти чи вміло влаштовані провокації. Її ефективність забезпечували реальні суперечності між обома народами. Проте вони не були чимось винятковим, а навпаки, радше характерними для відносин практично між усіма сусідніми народами. Такі відносини часто виливалися у суперництво чи навіть відверту ворожнечу,” — зазначає Володимир В’ятрович.
Сюжет про загострення українсько-єврейських взаємин радянськими спецслужбами увійшов до серії книг науковця “
Історія України з грифом “Секретно”.

Організатори:Магістерська програма “Юдаїка” Національного університету “Києво-Могилянська академія”, Українська асоціація юдаїки, часопис “Judaika Ukrainica”, видавництво “Laurus”.

Прес-служба

Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа