Висновки Ради Європи про розслідування вбивста на Майдані – невтішні

Очевидно, саме тому Народний депутат, Голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я, радник Президента України і громадський діяч Ольга Богомолець звернулася до Генерального прокурора України Віктора Шокіна, Голови Служби безпеки України Василя Грицака і до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням проінформувати, як здійснюється розслідування вбивств людей на Майдані під час Революції Гідності 18-20 лютого 2014 року. Про це повідомляє прес-служба депутата.

Згідно з представленим Радою Європи звіту з розслідування подій на Майдані в лютому 2014 року, висновки міжнародної спільноти невтішні, йдеться у зверненні народного депутата до керівників правоохоронних органів. Експерти Ради Європи констатували, що розслідування не було розпочато оперативно. Також, було відзначено гостру недостатність кількості слідчих, задіяних у розслідуванні, і при цьому слідчим не вистачало практичної незалежності. Розподіл роботи слідчих не був ні послідовним, ні ефективним. Також, у звіті зазначені й інші численні недоліки та прогалини розслідування.

Звертаючись до керівництва силових відомств, народний депутат Ольга Богомолець просить надати їй відповіді на наступні питання:

– Чи були опитані і проаналізовані показання свідків та очевидців цих трагічних подій? Ким вони були опитані і які результати опитування та аналізу свідчень?

– Чи були зібрані та проаналізовані відеозаписи з місця подій, зроблені свідками й очевидцями? Ким вони були зібрані, де вони зберігаються і які результати їх аналізу?

– Чи були зібрані речові докази (у тому числі, кулі та їх фрагменти, гільзи і т.д.) вбивств мітингувальників? Ким вони були зібрані і де зберігаються?

– Чи були проведені балістичні експертизи на предмет ідентифікації зброї, з якої розстрілювали протестуючих, і встановлення осіб, які стріляли, а також місць, з яких здійснювався обстріл?

– Які і ким були прийняті заходи щодо встановлення та пошуку осіб, причетних до масових вбивств (виконавці, організатори, замовники)? Які результати вжитих заходів? Чи плануються наступні заходи, ким і в який термін?

– Скільки співробітників і яких саме правоохоронних і силових структур було затримано за підозрою в обстрілі людей? Ким було здійснено затримання і ким проводилися подальші слідчі дії щодо вказаних осіб? Чи були отримані і проаналізовані їхні свідчення? Які результати вжитих заходів? Чи було оголошено зазначеним особам про підозру або пред’явлено звинувачення? Чи плануються наступні заходи, ким і в який термін?

Згідно із законодавством, відповіді народному депутату повинні бути надані протягом 10 днів з моменту отримання депутатського запиту. Можливо, це активізує розслідуваня, але навряд чи зменшить опір тих, хто протягом півтора року гальмує слідство та судові справи.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа